Bölge yeraltı barajı oluyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce Cumhuriyet'in 100. yılında 100 yer altı barajı kurulması hedeflenirken, bu kapsamda en fazla barajın 14'er yatırımla Malatya ve Elazığ'da inşa edilmesi planlanıyor.

Haberler 24.07.2019 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DS tarafndan hazrlanan 2019-2023 dönemine ilikin Yer Alt Barajlar Eylem Planndan çkan sonuca göre Kurum, yer üstü barajlar kadar yer alt barajlarna da gereken önemi vermek için harekete geçti.

Yar kurak iklim kuandaki Türkiyede, küresel snma ve iklim deiiklii de dikkate alndnda depolama tesislerinin saysnn artrlmas büyük önem tayor.

Buna göre, 2023e kadar Türkiyenin 100 yer alt barajna sahip olmas hedefleniyor.

Klasik barajlara göre daha düük maliyetli olan yer alt barajlar, yurt dnda yaygn olarak kullanlyor. Bu barajlarda, yer alt su akmna kar geçirimsiz bir perde oluturularak, yer alt mühendislik yaps içinde suyun depolanmas salanyor.

Türkiyede, alüvyon tabanl vadilerde yer alt baraj için uygun yerler bulunuyor. Bu yaplarda, küçük çapl sulamalar ile köyler ve beldelerin içme suyu ihtiyacn karlamaya yetecek miktarda yer alt suyu depolanabiliyor.

Eylem Plan kapsamnda, DS tarafndan söz konusu yer alt barajlarnn bulunaca yerler de belirlendi. Buna göre, en fazla baraj 29la Elazdaki 9. Bölge Müdürlüünce kurulacak. Bu kapsamda, Elaz ve Malatyada 14er baraj yaplacak. Bingölde de bir baraj ina edilecek.

Balkesire, 11 yer alt barajnn kurulmas amaçlanrken, Aydn, Denizli ve Mulada 9 baraj yatrm gerçekletirilecek. Denizlide ise 6 baraj kurulacak.

anlurfa ve Ankaradaki bölge müdürlükleri 8er barajn yapmndan sorumlu olacak. Ankaradaki bölge müdürlüünün hayata geçirecei yatrmlar çorum ve çankrda younlaacak.

Konyadaki Bölge Müdürlüünce 7 baraj kurulmas planlanrken, bu bölgeyi 6 barajla Edirne Bölge Müdürlüü, 5 barajla Kayserideki Bölge Müdürlüünün yatrmlar izleyecek.

Öte yandan, Antalya, zmir, Bursa, Samsun ve Adanadaki bölge müdürlüklerince toplam 14 baraj yaplacak.

Kastamonu, Eskiehir ve Artvindeki bölge müdürlüklerince birer yer alt baraj ina edilecek.

- Kamulatrma ve kirlenme sorunu yok

Eylem Plannda, yer alt barajlarnn yer üstü barajlarna göre avantajlarna dair u tespitlere yer verildi:

Yerleim alanlar ve araziler su altnda kalmad için kamulatrma sorunu bulunmuyor. Yer üstü depolamalarna göre kirlenme ve ömrünün azalma riski daha az olurken, buharlama olmadndan su kayb da yaanmyor. Yer üstü barajnn jeolojik ve jeoteknik olarak yaplmasnn zor olduu yerlerde yer alt baraj alternatif oluturuyor. Ar ya gibi durumlarda baraj kapaklarnn açlmas ve takn riski bulunmuyor.

Öte yandan, yurt genelinde 165 milyar metreküp depolama kapasitesine sahip bin 438 baraj ve gölet bulunuyor.

Ana Sayfaya Git