Bölgede arazi toplulaştırma

Diyarbakır ve Batman'da bir süre askıya alınan arazi toplulaştırma çalışmalarına yeniden hız verildi. DSİ Genel Müdürü Aydın, Diyarbakır 1, 2 ve 4. Kısım AT ve TİGH projesi ile Dere mahallesi, Ambar mahallesi toplulaştırma projelerinin yürütüldüğünü bildirdi.

Haberler 07.06.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DS Genel Müdürü Mevlüt Aydn, Diyarbakr ve Batman illerinde yürütülen arazi toplulatrma çalmalar hakknda bilgilendirme yapt. Aydn öyle dedi;

Diyarbakrda 2018 ylna kadar 6.082.460 da alanda yaplmtr. DS 10. Bölge Müdürlüümüz tarafndan hlihazrda 157.105,33 ha alanda, tamamlama projesi olan Diyarbakr 1, 2 ve 4. Ksm AT ve TGH projesi ile Dere mahallesi, Ambar mahallesi toplulatrma projeleri yürütülmektedir.

Bu projelerden Diyarbakr 2. Ksm AT ve TGH Projesinde 3972,10 ha alanda toplulatrma bitmi ve tescil sonucunda tapular muhtarla teslim edilmitir. Devam eden çalmalarla 153.133,23 ha alandaki toplulatrmann ise 2020 yl sonuna kadar toplulatrlmas hedeflenmektedir.

Diyarbakr ili çnar, Silvan, Bismil, Balar ve Sur ilçelerinde toplam 18 köyde 26 000 ha alanda toplulatrma çalmalar yaplmaktadr. çnar lçesi Tahelvas ve Kazktepe, Sur ilçesi Bozdemir ve Balar ilçesi çiçekliyurt mahallelerinde çalmalar tescil edilerek tamamlanmtr. 7 köyde ask çalmalar ve yer teslimi tamamlanm olup 7 köyde ise 3. ask çalmalar devam etmektedir.

Ayrca bu proje kapsamnda çnar lçesine bal Aa Mollaali, Yukar Mollaali, Kazktepe, Halkapnar, Ardantepe, Selyaz ve Özyar mahallelerde ve Balar ilçesi Buçuktepe ile Tavantepe mahallelerinde toplam 1680000 metreküp ta toplanmtr.

Tarla çi Gelitirme Hizmetleri çalmalar

Diyarbakrda Tarla çi Gelitirme Hizmetleri (TGH) kapsamnda ta toplama ve Tarla içi yol çalmalar yaplmaktadr. Diyarbakr 4. Ksm AT ve TGH Projesi muhtevasnda 450 km tarla içi yol yapmnn 2020 yl içerisinde bitirilmesi planlanmaktadr.

Batmanda Arazi Toplulatrma lemleri Devam Etmektedir

Batmanda 2018 ylna kadar Tarm Reformu Genel Müdürlüü tarafndan 442 836 da alanda 38 yerleim biriminde 1 köy hariç bitirilmitir. Toplulatrmas henüz tamamlanmayan proje ile ilgili çalmalar devam ettirilmektedir. 2019 yl itibari ile Batman AT ve TGH Projesinin bitirilmesi planlanmaktadr. dedi.

Sulama Yatrm Maliyetlerinden Tasarruf Salanacak

Sulama projelerinde, kamulatrmaya ve arazilerin parçalanmasna mani olmak için, kanallarn ve yollarn planlanmas ve uygulamas, parsel snrlarna bal kalmaktadr. Yani arazi snrlarndan geçirilmektedir. Parseller küçük, ekilleri düzensiz olduundan kanal boylar gereinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmekte olduunu belirten Genel Müdür Aydn, Sulama projeleri arazi toplulatrmasna bal olarak uyguland takdirde ise; parsel snrlarna bal kalmadan en ekonomik ekilde, sulama, yol ve tahliye planlamas yapldndan, yatrm maliyetlerinde tasarruf salanmaktadr. Dier taraftan arazi toplulatrma projeleri ile kamulatrma maliyetleri %90 orannda azalmaktadr. dedi.

Arazi Toplulatrmas Modern Sulama Metotlarnn Uygulanmasn Kolaylatrr

Arazi toplulatrma çalmalarnn ekonomik tarmn yaplmasn engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alnmasn güçletirecek derecede parçalanm, dalm parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almay salayacan ifade eden Genel Müdür Aydn, Arazi toplulatrmas ile parseller büyür, tarm teknikleri ve sulama metotlarnn uygulanmas kolaylar. Parsel says azalr. Parsel büyüklüü artar. Düzenli ve ideal parsel ekilleri oluturulur. Her parsel yola ve kanala kavuur. letme merkezi ile parseller arasndaki mesafeler azalr, ulamdan dolay meydana gelen kayplar azalr, yakt tasarrufu salanr. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylar. Sulama oran ve randman artar. Arazi maliklerine kamulatrma bedelleri yerine arazi verilerek, toprandan kopmas önlenmektedir. Salanan katma deerden dolay arazi deeri en az iki kat artmaktadr. dedi

Ana Sayfaya Git