Bölgede yatırım umudu!

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik başlatılan yatırım ve kalkınma hamlesi, yeni yılda bölgedeki iş dünyasına umut verdi.

Haberler 03.01.2017 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardin, Siirt, rnak ve Batmandaki yatrmc ve sivil toplum kuruluu temsilcileri, Babakan Binali Yldrmn bir süre önce Diyarbakrda açklad ve 2016-2020 döneminde 62 milyar liralk kamu yatrm yaplmasn öngören Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Program, Yatrm ve Destek Hamlesinin yeni ylda bölgeye büyük katk sunacan düünüyor.

Yatrmclar, programn hayata geçirilmesiyle bölgedeki isizlik ve terör sorununun önemli ölçüde çözüleceine inanyor.

Mardin, rnak, Siirt ve Batman ilini kapsayan TRC3 bölgesinde faaliyet yürüten Dicle Kalknma Ajans, bu kapsamda yatrma yönelik fizibilite çalmalara hz verdi.

DKA Genel Sekreteri Ylmaz Altnda bata olmak üzere DKA uzmanlar, program hakknda 4 ilde ve 30 ilçede giriimcilere yönelik bilgilendirme toplantlar düzenliyor.

Altnda, bölge için yüzyln projesi olarak ifade ettikleri programn açklanmasnn ardndan youn bir çalma temposuna girdiklerini söyledi.

Programn salad avantajlar düzenledikleri toplantlarda yatrmclara anlattklarn aktaran Altnda, bat illerindeki giriimcileri de yatrma davet etmek için çeitli bölgelerde toplant organize edeceklerini kaydetti.

Tevik paketini Babann oula yapmad bir yatrm hamlesi olarak nitelendiklerini ifade eden Altnda, Yatrmclarn burada yatm yapmamas için hiçbir neden yok. Bölgemizin ciddi bir potansiyeli var. Devletimiz huzur için var gücüyle burada çalyor. Bizler de kalknmann en önemli bu hamlesini herkese anlatmamz gerekiyor. Ylbandan sonrada inallah Bakanlar Kurulunda imzalanmasndan sonra usul ve esaslar çkp, yürürlüe girecek. diye konutu.

- Ulusal firmalar da yakndan takip ediyor

Programn açklanmasnn ardndan kendilerine de birçok yatrmcnn gelip bilgi aldn aktaran Altnda, Bize çok önemli yatrmclar geldi. Farkl sektörlerden çok sayda ulusal yatrmc geldi. Bunlarn çou yatrm yapabileceklerini gördüler. Program için çok güzel bir bütçe ayrlm. 2017 yl inallah yatrmclara yeni bir ufuk açacaktr. dedi.

Altnda, devletin bölgede hem yatrm hem de huzuru salamak için seferber olduunu vurgulad.

Burada huzur var, yatrm da niye olmasn diyen Altnda, Bölge Türkiyede en büyük frsatlar barndan yöresidir. Herkesi bölgeye yatrm yapmaya davet ediyoruz. ifadesini kulland.

- Babakanmzn konumas bizleri yüreklendirdi

Merkezi stanbul da bulunan Salkl Toplum Dernei Kurucu Bakan Serpil Keskin, stanbuldan Mardine geldiklerini, 17 ilde salk ve turizm projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Babakan Yldrmn da program açklamasn kendilerini yüreklendirdiini vurgulayan Keskin, Biz de buray cazip gördük. yi yatrmlarla ülkenin doudan batya doru kalknmasna öncülük etmi olacaz. dedi.

Projelerin bölgenin ihtiyaçlarna yönelik hazrlanmas gerektiini aktaran Keskin, Uluslararas diyaloglarmz hareket geçirerek toplantlar bölgeye çekeceiz. Avrupa toplantsn stanbulda yapmayacaz Mardinde, anlurfada, Gaziantepte yapacaz. Bölge o zaman bir yldz gibi parlayacaktr. Babakanmz, Bölgede doru ve düzgün olan projelere imkan tanyacaz, korkmadan gelin. deyince bizler de tamam. dedik. Babakan arkamzda olduktan sonra desteklerle biz çok daha hzl gideceimizi gördük. Babakanmzn bu konumas bizleri yüreklendirdi. diye konutu.

- Bu bölge canlanacak

Uluslararas Stratejik Tahlil ve Aratrmalar Merkezi Dernei (USTAD) Bakan Ahmet Akgül ise Babakan Yldrmn bir süre önce cazibe merkezleriyle ilgili önemli müjdeler verdiini anmsatt.

Bu müjdelerin bölgede yaayanlar heyecanlandrdn aktaran Akgül, unlar kaydetti:

Bu, devletin son süreçte gösterdii kudreti ile ayn zamanda efkatinin de bir iareti. Özellikle dardaki yatrmcy bölgeye çekecek cazip teklifler var. Bunun yannda buradaki yatrmclar da cezbeden imkanlar var. stihdam artacak. Anahtar teslimi fabrikann yan sra üretilen mal satn alacak. nanlmaz bir ey bu. Umuyoruz ki bölgeyi canllk katacak ve huzur getirecek. stihdam edilenler kendi iine bakacak, bu ekilde terörün de azalacan düünüyoruz.

- Yeni ylda programn bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz

Giriimci Tacettin Yertüm ise programn açklanmasnn ardndan büyük heyecan yaadklarn, DKAnn destei ile bölgede yatrm yapmak istediklerini söyledi.

Yatrmn ön talebini oluturduklarn aktaran Yertüm, Giriimci olarak ilerin bürokrasiye taklmadan biraz daha hzl ilemesini istiyoruz. Burada i adamlar için her ey hazrlanm, beklentimiz önümüzün derhal açlmasdr. Biz yatrm yapmaya hazrz. Yeni ylda programn bir an önce faaliyete geçmesini istiyoruz. dedi.

Yatrmc Gazi Yldz da Babakan Binali Yldrmn Diyarbakrda, açklad Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Program, Yatrm ve Destek Hamlesinin bölgede ciddi bir heyecan yarattn söyledi.

Yatrmclarn heyecanla programn hayata geçilmesini heyecanla beklediine vurgu yapan Yldz, Bölgede özellikle terör olaylarndan dolay ekonomik skntlar var. Ticaret ciddi anlamada sekteye urad. Bunu için cazibe merkezlerinin bir an önce faaliyete geçmesi lazm. Terörün bitirilmesi noktasnda en büyük etkenlerden bir tanesi, bölgedeki ekonomik canlln sabit tutulmas ve daha ileriye götürülmesidir. Özellikle genç giriimcilere yaplacak bu desteklerle terörün ciddi anlamda bitirilecei kansndayz. ifadelerini kulland.

Ziya Ersöz ise programn bölge ekonomine iyi bir katk sunacan kaydetti.

Bölgenin huzur ve yatrmlarla anlmasnn önemli olduuna iaret eden Ersöz, Yörenin cazibe merkezi olarak lanse edilmesi çok güzel bir ey. Buradaki yatrmclarn yannda dardaki yatrmclarda buraya gelebilir. Bölgemizin bu tür yatrm ve programlara ihtiyac var. Olumlu olacana inanyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git