Bölgedeki petrol arama yöntemi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Son yıllarda kayaçların içine sıkışmış gaz veya petrolü çıkarmak amacıyla Diyarbakır ve yöresinde yeni teknolojilerden faydalandıklarını söyledi.

Haberler 29.06.2020 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, katld bir televizyon programnda, Türkiyenin son dönemde enerji alannda yurt içi ve yurt dnda yürüttüü faaliyetlere ilikin deerlendirmelerde bulundu.

Türkiyenin yllk ortalama 40 milyar dolar civarnda enerji ithalat faturas olduunu ve bunun azaltlmas gerektiini ifade eden Dönmez, bu kapsamda yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi ve hidrokarbon aramalarna hz verdiklerini söyledi.

Dönmez, geçen yl üretilen elektriin yüzde 62sinin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edildiini, bu yln ilk 5 aynda ise bu miktarn yüzde 66ya ulatn dile getirdi.

DYARBAKIRDA çATLATMA YÖNTEM UYGULANIYOR

Son yllarda kayaçlarn içine skm gaz veya petrolü çkarmak amacyla yeni teknolojilerden faydalandklarn belirten Dönmez, Güneydouda petrol var ama ar ve skm bir petrolden bahsediyoruz. Diyarbakr, Adyaman, Batman Buralar yllardr keif yaptmz, üretim yaptmz sahalar. Körfez ülkeleriyle karlatrldnda, sahalarmzda görece maliyeti daha yüksek operasyonlardan bahsediyoruz. diye konutu.

Dönmez, petrol aramaclnda yeni yöntemlerden biri olan çatlatma yöntemini de uygulamaya baladklarn dile getirerek, Yüksek basnçl suyla yerin altnda skm petrol ya da gaz çatlatmak suretiyle gevetiyorsunuz ve daha rahat üretimini salyorsunuz. Oradan elde edilen üretimi böylece arttrm oluyorsunuz. En son Diyarbakrda bu yöntemi denedik ve baar elde ettik. Bu yöntemle üretim de balad. Dier klasik kuyulara göre burada üretim 5-10 kat daha fazla olabiliyor. Trakyada da deniyoruz. Oradaki gaz sahalarnda da bunu deneyeceiz. ifadelerini kulland.

Karadenizde yürütülen çalmalardan da ümitli olduklarn dile getiren Dönmez, öyle konutu:

lk milli sondaj gemisi Fatih ile bu operasyonu yapacaz. Zonguldak açklarnda Tuna-1 adn verdiimiz lokasyonda. Fatihin u anda Trabzon Limannda kule dikim ilemleri tamamland, limandan ayrld. Temmuz aynn ilk yarsnda oradaki ilk operasyona balam olacaz. Uzmanlar sahadan elde edilen sismik verilerin umut vadettiini söylüyorlar Karadenizde Romanyada mesela baz keifler oldu bize yakn sahalarda. Bulgaristanda bu tip sismik aratrmalar devam ediyor. Ukrayna tarafnda baz çalmalar var.

ÖNCELK LBYA HALKININ REFAHI

Dönmez, Libyadaki petrol ve doal kaynaklarn öncelikle oradaki halkn refah ve kalknmas için kullanlmas gerektiini vurgulad.

Türkiyenin Libyadaki petrol arama faaliyetlerinin devam edeceini belirten Dönmez, unlar kaydetti:

Biz oradaki çalmalarmz Libya milli petrol irketiyle birlikte yapmay planlyoruz. Geçmite de bu ekilde ilerlemi. Bu arada birlikte hareket edebileceimiz uluslararas petrol irketleri de olabilir. Onu zaman gösterecek. Oradaki petrol, doal kaynaklar Libya halknn refah ve kalknmas için. Orada kazan-kazan formülüne dayal daha önce de olduu gibi sahalarda ortaklk yapmay planlyoruz. Onlardan da scak bir yaklam söz konusu.

ALTINDA BU YIL ÜRETM HEDEF 45 TON

Bakan Dönmez, Türkiyenin 2002den önce altn üretiminin çok az olduunu belirtti.

Altn arama ruhsatlarnn kamu ve özel irketlere 2000li yllarn banda açldn anmsatan Dönmez, 2001, 2002den itibaren, yllar içinde 33 ton altn ürettik. 2019da 38 ton üretim gerçekletirdik. 2020 hedefimiz 45 ton altn üretimi. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git