Bölgenin cazibesi artacak!

Cazibe Merkezleri Programı sayesinde Doğu ve Güneydoğu'daki 23 il cazip hale getirilecek.

Haberler 03.02.2017 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bir süre önce Babakan Binali Yldrm tarafndan açklanan Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Program ve Yatrm ve Destek Hamlesi ile göreceli olarak gelimilik düzeyleri daha düük olan bölgedeki 23 ilin kalknmas ve gelimesi için önemli bir hamle atld.

Bölgenin kalknmas, istihdamnn artmas ve göçün azalmasna büyük katk sunacak 62 milyar liralk bütçeli program kapsamnda 2017 ylnda 11 milyar liralk kamu yatrm gerçekletirilecek.

Giriimciler için büyük frsatlar sunan programdan yararlanmak isteyenler yöredeki kalknma ajanslar araclyla ön taleplerini Kalknma Bankasna iletti. Bu kapsamda yaplan bin 200 bavuru, 19 milyar 600 milyon liralk yatrmla 112 bin 400 kii için istihdam öngörüldü.

Karacada Kalknma Ajans (KKA) Genel Sekreteri Hasan Maral, Babakan Binali Yldrmn 4 Eylül 2016da Diyarbakra gerçekletirdii ziyarette açklad paketin Cumhuriyet tarihinin en kapsaml paketlerinden biri olduunu söyledi.

- Diyarbakr ve anlurfada 300 yatrmc bilgi ald

çok sayda yatrmcnn paketle ilgili bilgi almak için ajans ofislerini ziyaret ettiini dile getiren Maral, Diyarbakr ve anlurfada 300ü akn yatrmcnn konuyla ilgili bilgi almaya geldiini belirtti.

Sadece Diyarbakrdaki yatrm destek ofislerine bilgi almak için 150 yatrmcnn geldiini iaret eden Maral, öyle konutu:

Yeni balayan çar dönemiyle youn talep olacan öngörüyoruz. çok daha büyük ölçekli yatrmclarn geleceini düünüyorum. Kalknma Bankasndan edindiimiz verilere göre sadece Diyarbakr için yaklak 40 firma ön talepte bulunmu. Bu firmalarn bina, makine, teçhizat ve iletme kredisi dahil yapmay düündüü yatrm miktar 1,1 milyar liray ayor. Bu yatrmla 6 bine yakn bir istihdam söz konusu.

Maral, Babakan Yldrmn 24 Ocakta yapt açklamann ardndan bir aylk bavuru sürecinin baladn anmsatarak, Yatrm yapmay düünenler bu paketleri deerlendirmelidir. Cumhuriyet tarihinin en kapsaml yatrm destek hamlelerinden birisidir. Yatrmclarn bu frsat kaçrmamasn öneriyorum. dedi.

Yatrmlarn istihdam dorudan destekleyeceini dile getiren Maral, Yatrm ortamnn iyilemesi, gençlerin i hayatna katlmas bölgenin hem sosyal hem ekonomik açdan gelimesini olumlu anlamda tetikleyecektir. Böylece bölgenin kaderini deitirecektir. ifadelerini kulland.

- Yatrmlar ivme kazanacak

Anadolu Aslanlar Adamlar Dernei (ASKON) Diyarbakr ube Bakan Aydn Altaç da paketin iyi hazrlanm bir program olduunu, bunun hem kent hem de bölgedeki yatrmlara ivme kazandracan söyledi.

Dou ve Güneydounun, terörün ekonomi ve isizlik üzerinden zemin bulduu bir bölge olduunu belirten Altaç, programn terörün kulland bu zemini bozacan vurgulad.

AK Parti hükümetlerinin bu paketle olumsuzluklar gidermek ve minimuma indirmek için büyük çaba sarf ettiini anlatan Altaç, Hükümetin yapt strateji doru. camias olarak bizler de destekleyeceiz. Terör, iddet ve suç örgütlerine bu alan teslim etmeyeceiz. diye konutu.

Terör örgütlerinin umutsuz kesimlere hitap ettiini vurgulayan Altaç, Hiçbir ekilde terörün bölgeye, ülkeye yaymak istedii o umutsuzluk dalgasna kaplmamamz gerekiyor. Bölgenin ekonomisi geliecek, isizlik azalacak, terör de bitecek. ifadelerini kulland.

- Terörün ayann altndaki haly çekmi oluruz

Hak Sanayici ve Adamlar Dernei (HAKSAD) Bakan Ramazan Azboy ise paketi desteklediklerini belirterek, yatrm yapmak isteyen giriimcilerin kendileri ile istiare için iletiime geçtiklerini söyledi.

Paketin kente, bölgeye ve ülkenin kalknmasna büyük katklarnn olacan ifade eden Azboy, ekonomik yatrmla insanlarn huzura kavuacan dile getirdi.

Yaplacak yatrmlarla terörün en büyük zeminlerinden isizlik sorunun çözüleceine iaret eden Azboy, öyle devam etti:

Biz ekonomik açdan insanlarmz rahatlatrsak, uraabilecekleri bir alan sunarsak nihayetinde teröre zemin hazrlayan alan ortadan kaldrm oluruz. Böylelikle olumsuzluklar minimize etmi oluruz. Ekonomik kalknmamz gerçekletirirsek, terörün ayann altndaki haly çekmi oluruz.

Ana Sayfaya Git