Bölgenin En Eski Buğdayı

Mardin'de, "Topraktan Tabağa: Yaşayan Toprak, Yerel Tohum Projesi" kapsamında ekilen, Mezopotamya'nın en eski buğday tohumlarından biri olarak bilinen "sorgül"de 20 ton ürün alındı.

Haberler 21.07.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn istihdamnn artrlmas ve yerel tohumlarn korunmasnn salanmas amacyla Mardinde balatlan projeyle Artuklu ilçesine bal Eryeri köyünde sorgül tohumlar toprakla buluturuldu.

Hasad yaplan ve gelecek yl tohumluk olarak saklanmas için toplanan 20 ton budayn ayklama ilemine baland.

Kadnlarla çalmalar sürdüren projenin yürütücüsü Ebru Baybara Demir, gazetecilere yapt açklamada, bir yandan kadn istihdamn artrmak bir yandan da yerel tohumlarn korunmasn salamak amacyla çaltklarn söyledi.

- Mezopotamyann en eski budayn tekrar canlandrmaya baladk

Tarmn Mezopotamya Ovasndan dünyaya yayldn, en eski budaylar arasndaki sorgülü yeniden dünyaya yaymay hedeflediklerini belirten Demir, unlar kaydetti:

yi eyler yemek için iyi eyler ekip biçmeliyiz diye projeye baladk. Tarmn ilk balad yer Mezopotamya Ovas. 13 bin yl önce buday ilk burada ekiliyor ve dünyaya yaylyor. u anda dünya üzerinde bildiimiz 25 bin çeit buday var ama asl vatan Mezopotamya. Bizim önemsediimiz konu geleneksel tarm bilgisiyle Mezopotamyada en eski buday bulup, temel besin kaynamz buday tekrar çoaltabilmek ve bir kez daha dünyaya yaymak. Bunun için de bu projeye baladk.

Tarmda kadn istihdamn artrmann önemine deinen Demir, projenin istihdama da katk sunduunu anlatt.

Demir, Suriyede tarmn halen geleneksel yöntemlerle yapldna iaret ederek, Suriyeli mülteci kadnlar geleneksel yöntemleri bizden daha iyi biliyor. Suriyeli mülteci kadnlarn bize öretmi olduu geleneksel tarm teknikleriyle, elimizdeki en kymetli ey olan Mezopotamyann en eski budayn tekrar canlandrmaya baladk. Topraklarmz iyiletiriyoruz. 70 kadnla baladk bu projeye ve u andaki net istihdammz 224 oldu. eklinde konutu.

Yaptklar aratrmada Mezopotamya topraklarnda 11 çeit budaya rastladklarn, susuz veya çok az suyla yetien tohumlar olduunu tespit ettiklerini, bunlarn banda da sorgül çeidinin geldiine dikkati çeken Demir, tekrar üretime kazandrlmas için çalmalara baladklar bilgisini verdi.

Demir, buday kalitesinin çok iyi olduunu vurgulayarak, dönümde 200 kilogram verim aldklarn dile getirdi.

Toplamda 20 ton ürün elde ettiklerini anlatan Demir, Küçük bir ölçekte baladk. 102 dönüm arazide ektik. 20 ton ürünü tekrar çoaltmak için kullanacaz. imdi bunlar eliyoruz ve tohumluk için kullanacaz hepsini. çiftçilerimize vererek daha çok çoaltmaya balayacaz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git