Bölgenin kaderini değiştirecek?

Mardin'de 1,2 milyar avro yatırımla 5 ana fabrika ve 12 yardımcı üniteden oluşan Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri bölgedeki gübre ve metal ithalatının önüne geçecek

Haberler 25.08.2018 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yatrm yapan irketin Genel Koordinatörü Ömer Mafa:

çok ksa bir sürede bu tesisleri tamamladk. Hali hazrda devreye alma çalmalar devam etmekte

Tesisler kademe kademe devreye girip tam kapasiteyle çaltnda gübre ihtiyacnn 350 milyon dolarlk ksmn karlayacak, ayn zamanda da 270 milyon dolarlk kobalt, çinko ve bakr üretimi salayacak. Bu sayede toplam 620 milyon dolarlk bir ithalat ikame etmi olacaz

Eti Bakr Mazda Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayolu:

letme aamasna geçtiimizde de burada bin 250 kiiye dorudan, 5 bin kiiye de dolayl istihdam salayacaz

Tesislerimiz, Dou ve Güneydou Anadolu bölgesindeki Cumhuriyet tarihinin en büyük endüstriyel yatrmdr

MARDN Mardinde 1,2 milyar avro yatrmla 5 ana fabrika ve 12 yardmc üniteden oluan Eti Bakr Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesisleri, gerek isizlii gerekse ithalata son verecek.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinin en büyük özel sektör yatrm olan Eti Bakr Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesisleri önümüzdeki günlerde kademeli olarak üretime balayacak ve yl sonunda tam kapasiteyle çalacak.

Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, Eti Bakr Anin Cengiz Holdinge bal bakr üretiminde faaliyet gösteren bir madenci kuruluu olduunu söyledi. Samsunun Küre ve Murgul ilçelerindeki iki bakr madeninden çkan bakr konsantrelerin Samsundaki izabe tesislerde katot bakra dönütürüldüünü bildiren Mafa, bakr ile birlikte son yllarda ekonomik deeri azalan pirit maddesinin üretildiini kaydetti.

Samsun yerine Mardin tercih edildi

Mafa, Küredeki pirit konsantrelerinde, kobalt, çinko ve bakr gibi deerli maddelerin bulunduunu vurgulayarak, öyle konutu:

Uzun yllardr bu deerli madenleri ekonomimize nasl kazandrabiliriz diye çalma yürütüyorduk. Bunun sonucunda da bu madenlerin geri kazanlabileceini tespit ettik. Ancak yan ürün olarak atklardan sülfürik asit söz konusuydu. Bu da gübre sanayisinin ham maddesini tekil eden bir üründür. Ancak gübreye dönütürmek için fosfat ve amonyak gibi dier maddeler de gerekliydi. Bu tesisi gerçekletirmek için iki alternatifimiz vard. Ya bu tesisleri Samsundaki mevcut tesislerimizin yannda alt yaps tamamlanm bölgede ina etmek, yllardr atl durumda bulunan Mardinin Mazda ilçesindeki fosfat madenini Samsuna nakletmekti. Veya Küredeki Piriti Mardinin Mazda ilçesine nakledip bu tesisleri Mardinde kurmakt. Samsunda kurmak daha ekonomik ve pratik gözükmesine ramen Yönetim Kurulu Bakanmz Mehmet Cengiz, ülkemize olan borcunu ödemek ve öncü bir misyon üstlenmek üzere bu tesislerin Mazda ilçesinde kurulmasn istedi ve talimatn verdi.

1,2 milyar avro yatrm 3 ylda tamamland

Projenin ilerlemesiyle inaatn baladn, hzl bir ekilde bu tesislerin tamamlanmas için üstün çaba göstermeye baladklarn aktaran Mafa, Üç ylda tesisler yapld. çok ksa bir sürede bu tesisleri tamamladk. Hali hazrda devreye alma çalmalar devam etmekte. Toplam 1,2 milyar avro üzerinde bir yatrm tamamladk. Mardin, isizliin en youn olduu bölgelerden biri, dier yatrmlara da öncülük edeceimizi umuyorum. diye konutu.

Entegre tesisler sayesinde ülke ekonomisine ylda 620 milyon dolar katk salamay hedeflediklerini aktaran Mafa, öyle dedi:

Tesisler kademe kademe devreye girip tam kapasiteyle çaltnda gübre ihtiyacnn 350 milyon dolarlk ksmn karlayacak, ayn zamanda da 270 milyon dolarlk kobalt, çinko ve bakr üretimi salayacak. Bu sayede toplam 620 milyon dolarlk bir ithalat ikame etmi olacaz. Yurdumuzun cari ve d ticaret açnn azaltlmas ve isizliin önlenmesi amacyla bu yatrmmz gibi yerli girdi oran yüksek entegre sanayi yatrmlarnn artmasna öncü olacamz umut ediyoruz.

Yapmnda 285i yabanc 5 bin kii çalt

Eti Bakr Mazda Metal Geri Kazanm ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayolu ise tesislerin 1 milyon 580 bin metrekarelik bir alanda 5 ana fabrika, 12 yardmc tesisten olutuunu söyledi.

Son 3 yldr inaat tesislerinde 285i yabanc mühendis olmak üzere 5 bin kiinin görev aldn anlatan Kayolu, letme aamasna geçtiimizde de bin 250 kiiye dorudan, 5 bin kiiye de dolayl istihdam salayacaz. çevremizde oluturacamz eko sistemle 25 bin kii isizlikten kurtulacak. Fabrikann yarataca 25 bin kiilik eko sistem kentin isizlik orannn önemli ölçüde azaltacak. ifadesini kulland.

Kayolu, Mazda Gübre Fabrikasnda ham maddenin yüzde 90nn yurt içinden salanacan belirterek, tesisin ihtiyac olan elektrii de kendisinin üreteceini ifade etti.

Entegrasyon açsndan gübre fabrikamz, ham maddeleri ayn yerde üretilen Türkiyedeki tek tesis, dünyada da ender örneklerden bir tanesi. diyen Kayolu, yapm tamamlanan tesislerin yl sonuna kadar tam kapasiteyle faaliyete geçeceini bildirdi.

Doudaki Cumhuriyet tarihinin en büyük endüstriyel yatrm

Kayolu, konumasn öyle tamamlad:

Tesislerimiz, Dou ve Güneydou Anadolu bölgesindeki Cumhuriyet tarihinin en büyük endüstriyel yatrmdr. Tesislerimizde yaplacak gübre üretimi, bölgenin gübre ihtiyacnn tamamn karlayacaktr. Ayrca son dönemde elektrikli araçlarn bataryalarndan dolay stratejik önemi günden güne artan kobalt üretiminde dünyann sayl üreticilerinden biri haline geleceiz. Yüksek teknolojiye sahip tesislerimiz, bakr madeninin at ekonomiye kazandrlarak sfr atk politikasyla çalacaktr.

Ana Sayfaya Git