Bölgeye hayat getirecek?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan, köye dönüş yapacaklardan uygun şartlar taşıyanlara 300 küçükbaş hayvan ve asgari ücret üzerinden maaş verilmesine ilişkin proje bölgede sevinçle karşılandı.

Haberler 14.02.2018 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn, köye dönü yapacaklardan artlar uygun olanlara 300 küçükba hayvan ve asgari ücret üzerinden maa verilmesini kapsayan projesi, Güneydouda 1990l yllarda yaanan terör saldrlar nedeniyle farkl bölgelere göç eden ailelere, doduklar topraklarda yeniden hayvanclk yapmalar için umut oldu.

Bakanlkça, çeitli nedenlerle köyden göç ederek ehirlerde tüketici durumuna düenlerden durumu uygun görülenlerin geri dönüünü salayarak hayvancla yönlendirmek, onlara gelir oluturmak ve 45 milyon olan küçükba hayvan saysn artrmak amacyla yeni proje gelitirildi.

Bu kapsamda, 300 küçükba hayvan Ziraat Bankasnn kredisi araclyla alacak üreticiler, TGEMin sözlemeli ailesi olacak. Bakanlk bu kiilere yem ve ilaç destei ile asgari ücret üzerinden maa verecek.

Proje, yetitirici birliklerince olumlu karlanrken, Güneydoudan 1990l yllarda yaanan terör saldrlar nedeniyle farkl bölgelere göç eden aileleri de sevindirdi.

ehirlerde zor artlarda yaamlarn sürdüren aileler, doduklar topraklarda yeniden hayvanclk yapabilecek olmann heyecann yayor.

Türkiye Damzlk Koyun Keçi Yetitiricileri Merkez Birlii (TÜDKYEB) Genel Bakan Yardmcs Ali lba, projeden duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

lba, AK Parti hükümetlerinin hayvancln gelimesi için önemli projeler gelitirdiine iaret ederek, bunun yan sra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ilkbahardan itibaren güvenlik sebebiyle uygulanan yaylalara çkma yasann kaldrlacan müjdelemesinin de büyük önem tadn vurgulad.

Proje için Bakan Fakbabaya teekkür ettiklerini ifade eden lba, 80 milyon nüfusu olan ülkemizde 80 milyon küçükba hayvan saysna ulaabiliriz. Bunu ancak bu tür projelerle yapabiliriz. diye konutu.

Terörle mücadelede salanan baar dolaysyla bölgenin huzur ve güven ortamna kavutuuna dikkati çeken lba, Proje, köye dönü ile hayvancln gelimesini de salayacak. Bu sayede et fiyat da düecek. dedi.

- Proje köye dönüü salayacak

Diyarbakr Keçi ve Koyun Yetitiriciler Birlii Bakan Abdullah çetinkaya, söz konusu projenin, bugüne kadarki en önemli hayvanclk projesi olduunu düündüünü söyledi.

çeitli nedenlerle son 40 ylda köyden bata stanbul, Diyarbakr, Mersin ve zmir olmak üzere kentlere göç olduunu vurgulayan çetinkaya, unlar kaydetti:

Özellikle köylerden kente göç etmi, i aray içinde olanlar için çok büyük bir fayda salayacaktr. stihdama yönelik proje olacaktr. Büyük umutla köyden ehre göç etmi insanlar asgari ücretle i aryor ancak bulamyor. Bu proje köye dönüü salayacak.

Batmanda Balpnar Köyü Muhtar Osman Topkan, projenin hayata geçirilmesiyle köylere geri dönüün balayacan söyledi.

Projenin hayata geçirilmesini dört gözle beklediklerini belirten Topkan, unlar kaydetti:

Bu destekle kentten köye göç balar. Hem bölgemiz hem de Türkiye için iyi olur. Bata stanbul olmak üzere bat illerine göç edenlerin çounluu i bulamad için madur oldu. Destek verilirse insanlar köylerine yeniden dönecektir. Hayvanclk geliecei için ithal etin de önüne geçilmi olacak.

- Köye dönü yapmaya hazrz

Köyünden ayrlmak zorunda kalan vatandalardan Zeki Eren, bir süre önce geliri olmad için Ekmekçiler köyünden Siirtte göç ettiini belirtti.

Hükümetin vatandaa destek olmak için önemli çalmalar gerçekletirdiini belirten Eren, Bu proje hayata geçirilirse köye dönü yapmaya hazrz. Bir an önce projenin hayata geçirilmesini bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Siirtin Kurtalan ilçesinde yaayan Yahya Keli, projenin gündeme gelmesinin ardndan köyden kente göç edenlerin heyecanlandn söyledi.

Proje sayesinde köylerin eski canllna kavuacan anlatan Keli, Bu tür destekler köyleri kalkndrr. Köyde geliri olmad için birçok kii baka yerlere göç etmek zorunda kald. Gelir salanrsa elbette geri dönerler. eklinde konutu.

Köylülerden Harun Okumu, hayvancla destek verilmesinin sevindirici olduunu dile getirerek, proje ile köylerin üretim merkezi haline geleceini aktard.

Okumu, Bu proje ile artk üretici olacaz. u an bizler sadece tüketiciyiz. Bu proje ile insanlar köylerine dönecek, köyler canlanacak. Hayvanclk da canlanacak ve et, süt, yourt bol olacak. diye konutu.

Ana Sayfaya Git