Bölgeye Ticari Hayat Verecek

Van'da düzenlenen "3. Türkiye-İran Forumu"nda gündeme getirilen "Ortak Organize Sanayi Bölgesi" projesinin iki ülkenin ticari ve siyasi ilişkilerine olumlu katkı sağlaması bekleniyor.

Haberler 03.05.2017 - 08:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ve ran arasnda ithalat ve ihracatn artrlmas, snr kaplarnn ilevsel hale getirilmesi, sanayi ürünlerinde seri üretime geçilmesi amacyla Ortak OSB kurulmas planlanyor.

ran ile en uzun snra sahip olan ve snr kaps bulunan Vann bu potansiyelini ekonomiye kazandrmak amacyla Ortak OSB projesini hazrlayan Van OSB Yönetim Kurulu Bakan emsettin Bozkurt, geçen hafta Vanda düzenlenen Türkiye-ran Forumunda da projeyi randan gelen yetkililerle paylat.

randan gelen yetkililerin de scak bakt projenin hayata geçirilmesiyle bölge illerindeki isizliin azaltlmas, rekabet gücünün de artrlmas hedefleniyor.

- Türkiye bu ortakla hazr

Van OSB Bakan Bozkurt, projenin Gümrük ve Ticaret Bakanl tarafndan da olumlu karlandn söyledi.

Projenin somut hale getirilmesi için bakanlkla istiarelerin devam ettiini aktaran Bozkurt, Proje, Van OSB ile Urumiye veya Tebriz OSBlerinin ortak sanayi statüsüne alnarak, yatrmclarn her iki ülkenin kaynaklarndan ve yasal haklarndan istifade etmesini içeriyor. Türkiye, özellikle Kapköy Snr Kapsna giden yolu otoban haline getirdi. Snr kapsnn modernizasyonunu gerçekletiriliyor. Gerçek anlamda Türkiye bu ortakla hazr. diye konutu.

Yüksek teknoloji olmasa bile mevcut kaynaklar kullanarak bu bölgelerde üretim açsndan bir çin modeli yaratabileceklerine dikkati çeken Bozkurt, mevcut potansiyellerin deerlendirilmesiyle Türkiyenin dünyann en büyük ekonomileri arasnda daha güçlü ilerleyebileceini vurgulad.

- Proje, milli gelire tavan yaptracak

Bozkurt, projeyle iki ülkenin milli gelirinin bölgeler üzerindeki etkisinin artacan ifade ederek, unlar söyledi:

Bu ortaklkla Türk yatrmc, randaki hem doal gaz hem de enerji kaynaklarnn tamamndan faydalanacak, randaki OSBler de Türkiyedeymi gibi kaynaklarmzdan yararlanabilecek. Proje ile bu bölgelerdeki isizlik ortadan kalkacak. Ksacas proje, milli geliri dorua çkaracak. Bölgemizin rekabet gücünü yüzde 500 artracak. Bölgeyi adeta kanatlandracaktr. Özellikle Orta Dou corafyasna yakn bölgelerde sürekli etnik ve dini sorunlardan kaynakl terör üremekte. Dolaysyla üretimle ülkelerinizi zenginletirebilir, üreyebilecek terörü de ortadan kaldrabilirsiniz.

ran Dou Azerbaycan Vilayeti Ekonomiden Sorumlu Vali Yardmcs Ala Navadad da iki ülke arasnda öngörülen 50 milyar dolarlk ticaret hacmine ulamann mümkün olduunu söyledi.

ki ülkenin snr illerinin i birlii yapmas ve snr kaplarnda ilemlerin ortak pencereden yürütülmesi gerektiine vurgu yapan Navadad, öyle devam etti:

Tebrizde yabanc sermayeyle ileyen bir sanayi bölgesi mevcuttur. Buradaki çou yatrmc Türk ve yaptklar yatrmlardan memnunuz. Bu nedenle ortak OSBlerin kurulmasna biz de scak bakyoruz. Her iki devletin ve özel sektörün bir araya gelip bunu hayata geçirmesi gerekir. Türkiye ve ran arasnda siyasi ilikilerde zaman zaman küçük problemler olsa da her zaman devam etmitir. Bu nedenle ortaklk, ilikilerimizi daha da iyi hale getirecektir.

Ana Sayfaya Git