Borç yapılandırma başvuru süresi uzatıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin başvuru, bildirim ve beyan süresi 27 Ağustos'a uzatıldı.

Haberler 01.08.2018 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymlanan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan imzal kararla, kamu alacaklarnn yeniden yaplandrlmasna yönelik kanuna ilikin bavuru süresi uzatld.

Kararda, 7143 sayl Vergi ve Diger Baz Alacaklarn Yenide Yaplandrlmas ile Baz Kanunlarda Degisiklik Yaplmasna Iliskin Kanunun 2, 3, 4, 7 ve 8inci maddeleri ile 10. maddesinin 6, 7 ve 8. fkralarndan yararlanmak için öngörülmüs olan basvuru, bildirim ve beyan sürelerinin 27 Austosa (bu tarih dahil) kadar uzatlmasna, ayn kanunun 9. maddesinin 17. fkras geregince karar verilmistir. ifadesi yer ald.

Buna göre, süre uzatm karar, Hazine ve Maliye Bakanlna, il özel idarelerine ve belediyelere bal tahsil daireleri tarafndan takip edilen, dava, inceleme ve tarhiyat safhasnda bulunan alacaklarla kesinlemi Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklar ve eksik içilik prim tutarlaryla kesinlememi idari para cezalarn kapsyor.

Yaplandrlan borç miktar açkland

Hazine ve Maliye Bakanlndan yaplan açklamada ise daha önce duyurulduu gibi, Bakanln bundan sonraki süreçte yeni bir yaplandrma öngörmedii belirtilerek, Mükellefler için bu yaplandrmann son frsat olduunu bir kez daha hatrlatmak isteriz. Tarih deiiklii yalnzca bavuru tarihini kapsamaktadr. Ödeme vadelerinde herhangi bir deiiklik söz konusu deildir. ifadesine yer verildi.

Söz konusu yaplandrma kapsamnda, bugüne kadar mükelleflere ait 45,3 milyar lira tutarnda borcun yaplandrldnn aktarld açklamada, yaplandrma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin en geç 27 Austos günü sonuna kadar ilgili vergi dairesine bavurmalar gerektii bildirildi.

Açklamaya göre, bavurular, bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir daresi Bakanlnn (GB) www.gib.gov.tr ve e-devlet (www.turkiye.gov.tr) adresi üzerinden internet araclyla yaplabilecek. Vergi daireleri, tüm vatandalarn konuyla ilgili bavurularna en ksa sürede yant verecek.

Kurum alacaklarnda süre uzatm yok

Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müavirler ve Yeminli Mali Müavirler Odalar Birlii ile Türkiye Barolar Birliine olan ve 7143 sayl Kanun kapsamnda bulunan borçlarn yaplandrlmasna yönelik bavuru süresinde bir deiiklik yaplmad. Söz konusu kurumlara borçlar için bugün bavuruda bulunulmas gerekiyor.

Öte yandan, ödeme süresi bugün sona eren 2018 yl motorlu tatlar vergisi ikinci taksiti, 2017 ylnda elde edilen gelir unsurlarna ilikin gelir vergisi ikinci taksiti, 6736 sayl Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna likin Kanun kapsamnda yaplandrlan borçlarn dokuzuncu taksiti, 7020 sayl Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna Dair Kanun kapsamnda yaplandrlan borçlarn yedinci taksiti ödemelerinde herhangi bir süre uzatmna gidilmedi. Bu ödemelerin bugün vergi dairelerine ve anlamal bankalara yaplmas gerekiyor.

Söz konusu ödemeler, GBin internet sitesi üzerinden baz bankalara ait kartlarla da gerçekletirilebilecek.

Ana Sayfaya Git