Borç yapılandırması 1 Mart'ta kadar!

Borç yapılandırmasının bozulmaması için ilk taksit ödemesinin 1 Mart'a kadar yapılması gerekiyor

Haberler 24.02.2021 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamuya yönelik vergi ve idari para cezas gibi borçlarn yeniden yaplandranlarn, uygulamadan yararlanabilmesi için ilk taksit tutarlarn 1 Marta kadar ödemesi gerekiyor.

Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmas Hakknda Kanun kapsamndaki yaplandrma düzenlemesinden yararlanlmas için bavuru süresi 1 ubatta sona ermiti.

Yaplandrlan borçlarn birinci taksit ödemesi ile pein ödenmesi için tannan süre 1 Mart Pazartesi günü (O gün dahil) dolacak.

Kanun kapsamnda yaplandrlan alacaklarn söz konusu güne kadar pein ödenmesi halinde, mükelleflere taksitli ödemeye göre avantaj da salanacak. Buna göre, Yurt çi Üretici Fiyat Endeksi (Y-ÜFE) üzerinden hesaplanan tutardan yüzde 90 indirim, idari para cezalarnn aslndan da yüzde 25 indirim yaplacak. Ayrca, pein ödemelerde yaplandrlan borçlara herhangi bir katsay da uygulanmayacak.

Yaplandrlan borçlarn taksitle ödenmek istenmesi halinde, bavuru srasnda 6, 9, 12 veya 18 eit taksitte ödeme seçeneklerinden birinin seçilmi olmas gerekiyordu. Bu kapsamda ilk taksit 1 Marta kadar, kalan taksitler de takip eden ikier aylk dönemler halinde ödenecek.

Taksitle ödeme durumunda yaplandrlm borçlar, belirlenen katsaylar orannda artrlarak tahsil edilecek. Katsaylar, 6 taksitte, 12 ayda yaplacak ödemelerde 1,045, 9 taksitte 18 ayda yaplacak ödemelerde 1,083, 12 taksitte 24 ayda yaplacak ödemelerde 1,105, 18 taksitte 36 ayda yaplacak ödemelerde 1,150 olarak uygulanacak.

Bavuru srasnda seçilen taksit saysndan daha az taksitte ödeme yaplmas da mümkün olacak. Bu durumda ödenecek tutar, ilgili katsayya göre düzeltilecek.

- lk iki taksit süresi içinde yaplan ödemeye de indirim

Taksitle ödeme seçenei tercih edilerek yaplandrlan borca ilikin ilk taksitin süresinde ve tam ödenmi olmas artyla, kalan taksitlerin tamamnn ikinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde, pein ödeme avantajlarndan yararlanlabilecek. Buna göre, bu tutarlara katsay uygulanmayacak, Y-ÜFE tutar üzerinden hesaplanan tutara yüzde 50 indirim, idari para cezalarnn aslna yüzde 12,5 indirim yaplacak.

Kanun kapsamnda ödenmesi gereken taksitlerden, ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, bir takvim ylnda birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde kanun hükümlerinden yararlanma hakk kaybedilecek. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutar, en geç son taksiti (pein ödemede ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zamm orannda hesaplanacak geç ödeme zammyla ödenmezse yaplandrma bozulacak.

Yaplandrlan borçlarn, borçlunun tercihlerine göre, Gelir daresi Bakanl internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden anlamal bankalarn banka ve kredi kartyla ödenmesi imkan bulunuyor. Ayrca borçlar, banka hesabndan havale ile yabanc ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar araclyla, vergi dairesi vezneleri araclyla veya PTT ubelerinden ödenebilecek.

Ana Sayfaya Git