Borcu olan emekliler dikkat!

Maaşlarına haciz gelen emeklilere hayati nitelikte bir uyarıda bulunan icra uzmanı Caner Çakı, “Emekli maaşınıza haciz gelirse icra müdürlüğüne itirazda bulunarak haczi kaldırın” dedi.

Haberler 22.06.2020 - 11:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüs arasnn ardndan icra müdürlükleri yeniden çalmaya balad. Emeklilerin en fazla merak ettii konularn banda emekli maalarna haciz konulur mu sorusu geliyor. Konunun uzmanlarndan Caner çak, emekliler tarafndan en fazla kendilerine yönetilen sorunun Emekli maama haciz gelir mi olduunu söyledi. çak, icra müdürlüklerinin alacaklnn talebi üzerine emekli maalarndan kesinti yaptn hatrlatarak, Emekli maandan yaplan bu kesintisi alnan maan en fazla yüzde 25i kadar yaplabiliyor. Zaten icra iflas kanununda bu, 2004 sayl 83 üncü maddesine göre maalar, tahsisatlar, yallk aylklar, sigortalar ve yallk sandklar tarafndan tahsis edilen gelirler haczi, ancak ksmen caiz olan eyler arasndadr ibaresi yer alm. Bu konuda icra memuru, emekli maa üzerinden haciz kesintisi taleplerinde, borçlunun ve ailesinin geçinmeleri için gerekli olan miktar sakl tutar ve geriye kalan ksm üzerinde haciz ilemi yapabilir. Öte yandan, kanun haciz ilemlerinde haciz yaplabilecek miktarn dörtte birinden az olamayacan da belirtir. cra müdürlükleri ise dörtte birlikte ksma haciz uygulamay tercih etmektedir dedi.

CRA VE FLAS KANUNU EMEKL MAALARINA KISM OLARAK HACZE KARAR VERMTR

Sosyal güvenlik hukukunda ise olayn farkl olduunu belirten icra uzman çak, cra ve iflas kanunu emekli maalarna ksmi olarak hacze karar vermitir fakat 5510 sayl Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanununa göre çok farkldr. Sosyal güvenlik hukuku, sigortallar ve hak sahiplerinin gelir, aylk ve ödeneklerinin haczedilmesini yasaklamtr. Kanun sadece bununla kalmayarak sigortallarn ve onlarn geride kalan e, çocuk, ana ve baba gibi hak sahiplerinin gelir, aylk ve ödenekleri koruma altna alnmtr. Haczi yasaklanan gelir, aylk ve ödeneklerin haczedilmesine ilikin talepler, icra müdürü tarafndan reddedilmesi gerekmektedir. Bunun tek istisnas ise borçlunun ben bu borcu ödemek istiyorum maamdan kesilebilir demesidir diye konutu.

HACZ YASAK OLAN MAAINIZIN KESNTYE URADIINI KAYET EDEBLRSNZ

Emekli maanza haciz geldii takdirde kanuna aykr olarak haciz kesintisi yapldn ve bu kesintinin sonlandrlmasnn mümkün olduunu belirten çak, Haciz kesintisi koyan icra müdürlüüne bavurarak, 5510 sayl kanunun uygulanmasn talep edin. Büyük ihtimalle talebiniz cevap bulacaktr. Bulmad takdirde ise icra tetkik merciine bavurarak, haczi yasak olan maanzn kesintiye uradn ikayet edebilirsiniz. cra tetkik hakimi sizin ikayetinizi inceleyecek, maanzdaki haczin kaldrlmas karar verecektir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git