Borcunu yapılandıran emekli oluyor

SGK Başkanvekili İsmail Yılmaz "Protokol ile yapılandırılan borcunu ödemesi halinde aylık bağlanabilecek sigortalılarımıza, herhangi bir ödeme güçlüğü çekmeden, banka kredisi ile emeklilik imkanı sunulacaktır" dedi.

Haberler 29.07.2021 - 10:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bakanvekili smail Ylmaz, yaplandrlan borcunu ödemesi halinde aylk balanabilecek sigortallara, ödeme güçlüü çekmeden banka kredisi ile emeklilik imkan sunulacan bildirdi.

SGK ile Ziraat Bankas, Halkbank ve Vakfbank arasnda, 7326 sayl Yaplandrma Kanunu kapsamnda, emekli olabilecek sigortallara yönelik kredi i birlii protokolü imzaland.

SGK Bakanlndaki imza törenine, Bakanvekili smail Ylmaz ile Ziraat Bankas Genel Müdür Yardmcs Cüneyt Salk, Vakfbank Bölge Müdürü Niyazi Ender mamolu ve Halk Bankas Daire Bakan Filiz Avukat katld.

SGK Bakanvekili Ylmaz, törende yapt konumada, 2006da yaplan sosyal güvenlik reformu ile sosyal güvenlik alannda çok önemli ilerlemeler salandn, Genel Salk Sigortas Sistemi sayesinde salk güvencesindeki vatandalarn orannn yüzde 70lerden yüzde 99,5e çkarldn anmsatt.

Aktif sigortal saysnn 14,1 milyondan yüzde 72lik artla 24,3 milyona, emekli saysnn yüzde 75 artarak 7,2 milyon kiiden 12,6 milyon kiiye ulatn, emeklilere yaplan ödemelerin gayri safi yurt içi haslaya orannn yüzde 5,6dan yüzde 6,8e yükseldiini aktaran Ylmaz, kii bana düen yllk hekime müracaat saysnn da 3,1den 10,3e yükseldiini kaydetti.

Kurumun finansal yaps güçlendirilerek, gelirlerin giderleri karlama orannn yüzde 75ten yüzde 88e çktn, 2006da yaklak 1 milyon olan i yeri saysnn yüzde 96lk artla 2 milyonu atn, ortalama 120 güne varan aylk balama süresinin 13 güne düürüldüünü belirten Ylmaz, 2000li yllarda 3 bin 986 olan bedeli ödenen ilaç saysnn bugün itibaryla 8 bin 627ye ulatn söyledi.

2,2 MLYON K YAPILANDIRMA çN BAVURDU, 101 MLYAR LRA ALACAK YAPILANDIRILDI

Ylmaz, iverenlere asgari ücret desteine 2021de de devam ettiklerine iaret ederek, e-Devlet üzerinden sunulan 162 uygulamayla vatandalarn hizmetlere en kolay ekilde erimelerini saladklarn anlatt.

Analk halindeki geçici i göremezlik ödemeleri ve emzirme ödeneklerine ilikin raporlarn da günlük olarak ileme alndn, ödeneklerin tek tkla ödenmeye balandn belirten Ylmaz, SGKnin neredeyse tüm ilemlerinin dijital ortama aktarldna dikkati çekti.

Yaplandrma düzenlemelerinin de bavurudan ödemeye kadar tüm süreçlerini, e-Devlet, e-Sigorta gibi dijital kanallar üzerinden yürüttüklerine, dileyenlerin fiziki olarak da bavurularn yapabildiine iaret eden Ylmaz, Kovid-19 salgnyla mücadele sürecinde bata salk yardmlar olmak üzere vatandalarn tüm zorunlu hizmetlerden kesintisiz faydalanmasnn salandn vurgulad.

Ylmaz, hayata geçirilen yaplandrma düzenlemelerinin iveren ve vatandalar özellikle salgn sürecinde ekonomik olarak rahatlatmak adna büyük önem tadnn altn çizerek, 17 Kasm 2020de yürürlüe giren 7256 sayl Kanun kapsamnda 2,2 milyon kiinin yaplandrma için bavurduunu, 101 milyar lira alacan yaplandrldn, bugün itibaryla yaklak 14,5 milyar liralk tahsilat gerçekletirildiini bildirdi.

Ylmaz, 9 Haziran 2021de yürürlüe giren 7326 sayl Kanun ile kurumumuz alacaklar için yeni bir yaplandrma imkan getirilmitir. Yaplandrmann kapsam oldukça geni tutularak 2021 Nisan ay ve öncesine ait kurumumuzun neredeyse tüm alacaklar kapsama alnmtr. Gerek taksit süresinin uzunluu ve toplamda 36 aya kadar ödeme süresi, pein ödeme avantaj, gerekse kredi kartyla ödeme, elektronik ortamda bavuru imkan gibi yollarla iverenlerimize ve sigortallarmza gerekli tüm kolaylklar sunmu bulunuyoruz. bilgisini paylat.

PROTOKOL LE KRED KULLANARAK EMEKL OLABLECEK 32 BN SGORTALI VAR

smail Ylmaz, kanun kapsamnda, yaplandrdklar prim borçlarn ya da ihya edilecek sürelere ilikin borçlarn ödemeleri halinde emekli olabilecek durumda olan sigortallara bir kolaylk daha sunmak için Ziraat, Halkbank ve Vakfbank ile i birlii protokolünün imzalandn belirterek, sözlerini öyle sürdürdü:

Protokol ile yaplandrlan borcunu ödemesi halinde aylk balanabilecek sigortallarmza, herhangi bir ödeme güçlüü çekmeden banka kredisi ile emeklilik imkan sunulacaktr.

Bir önceki yaplandrma düzenlemesi kapsamnda imzaladmz protokol sayesinde yaklak 16 bin 500 sigortalmz kredi kullanarak emeklilik hakkna kavumutur. Halihazrda 7326 sayl Yaplandrma Kanunu kapsamnda olup, bugün imzalanacak protokol ile kredi kullanarak emekli olabilecek durumda olan yaklak 32 bin sigortalmz bulunmaktadr.

KRED TAKSTLER, BALANACAK EMEKL AYLIKLARINDAN KESLECEK

SGK Bakanvekili Ylmaz, Sigortallarmz, yaplandrlan sigorta prim borçlarnn pein ödeme tarihinin son gününe, yani 1 Kasma kadar aylk 1,55 faiz oran ve 36 ay vade ile kredi kullanabilecekler. Kredi taksitleri ise balanacak emekli aylklarndan kesilerek ödenecektir. dedi.

Ylmaz, kredi i birlii protokolünden kimlerin yararlanabileceine ilikin olarak da u bilgileri paylat:

Kredi i birlii protokolü kapsamnda; birikmi prim borcunu ödemesi durumunda 4/Bden yani eski Ba-Kur kapsamnda yallk ayl balanabilecek sigortallar, Ba-Kur prim borcu olup, ödemesi durumunda 4/Adan yallk ayl balanabilecek sigortallar, primini kendi ödeyenler dediimiz Ek-5 ve Ek-6 kapsamnda çalanlardan birikmi prim borcunu ödemesi durumunda yallk ayl balanabilecek sigortallar, hizmet borçlanmas nedeniyle yallk ayl balanabilecek sigortallar ile geçmi dönemde durdurulan hizmet sürelerini ihya etmek isteyen sigortallarmz da bu kredi kapsamndan faydalanabilecekler.

Ziraat Bankas, Halkbank ve Vakfbank yöneticilerine i birliinden dolay teekkür eden Ylmaz, sosyal güvenlik reformunun mimar Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann önderliinde, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilginin rehberliinde SGK olarak vatandalarn yannda olmaya devam edeceklerinin altn çizdi.

VATANDALARIMIZA BU HZMET VERECEK OLMAKTAN çOK MUTLUYUZ

Törende konuan Ziraat Bankas Genel Müdür Yardmcs Cüneyt Salk da bugüne kadar yaklak 150 bin vatandan Ba-Kur prim borcu yaplandrmas kapsamnda emeklilik hakk kazanmasna araclk ettiklerini dile getirdi.

Salk, Ülkemizdeki emekli maa ödemelerinin yaklak yüzde 40n ödeyen Ziraat Bankas olarak yeni uygulama kapsamnda da vatandalarmza bu hizmeti verecek olmaktan çok mutluyuz. deerlendirmesinde bulundu.

Vakfbank Bölge Müdürü Niyazi Ender mamolu ve Halk Bankas Daire Bakan Filiz Avukat da protokolün hayrl olmas temennilerini ifade etti.

Konumalarn ardndan Ylmaz ve banka yöneticileri i birlii protokolünü imzalad.

Ana Sayfaya Git