Borsa açıldı

2005 yılından itibaren Diyarbakır ve çevre illere hizmet vermeye başlayan ancak pandemi sürecinde bakım ve onarım işlemleri için tadilata giren Canlı Hayvan Borsası 4 aylık aranın ardından bugün halkın hizmetine açıldı.

Haberler 07.07.2020 - 00:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Canl Hayvan Borsasnn açl ile birlikte heyecanla hayvanlarn alana getiren hayvan üreticileri, gördükleri manzara karsnda memnun kalmad ve yeni yaplan yerin ihtiyaçlar karlamaktan çok yeni sorunlara neden olduunu belirterek tepki gösterdi.

Hayvan üreticileri, yeni yaplacak yerle ilgili daha modern alanlarn vaat edildiini, ancak onarm biten Canl Hayvan Borsas alannda, yerine getirilmeyen vaatlerin yannda birçok sorun ile karlatklarn söylediler.

Kurban ve adak kesimlerinin yapld yerin ykldn ve yerine yenisinin yaplmadn belirten hayvan üreticileri, 15 yl önce yaanan dere kenar, yol kenar ve aaç altlarndaki kötü hayvan kesim manzaralarnn tekrar yaanacan ifade ettiler.

Mescitlerinin de ykldn ve yaya bir ekilde hayvanlarnn içeri alnmadn belirten üreticiler, yetkililerin, yaadklar skntlar bir an önce çözmesi talebinde bulundular.

Yeni yaplan yer birçok sorunu beraberinde getirdi

2005 ylndan itibaren faaliyet gösteren Diyarbakr Canl Hayvan Borsasnn birtakm sorunlarnn olduunu belirten Tüccar Mahmut Yalçnkaya, 2005 ylndan bu yana faaliyet gösteren hayvan pazarmzn birtakm skntlar vard. Yetkililer Pandemi sürecini frsata çevirerek uzun süreden beridir faaliyet gösteren hayvan pazar alannda iyilemeler yapt. Elbette yeniden yaplan birçok tamirattan ötürü memnunuz. Ancak yeni yer birçok sorunu da beraberinde getirdi. diye konutu.

Kente 15 yldr hizmet veren kurban kesim yerinin yktrlmas kötü manzaralara yol açyor

Yaklak 15 yldr kurban ve adak kesim yeri olarak hizmet veren alann yktrlmasnn yaadklar sorunlarn en büyüü olduunu belirten Yalçnkaya, Vatandalarmz Canl Hayvan Borsasnn açlacan duyduktan sonra buraya akn etti. Buraya gelip kurbanlarn ve hayvanlarn kesmek istedi. Ancak kesim yerinin yktrlmasndan dolay hayvanlarn sada, solda ve dere kenarlarnda kesmek zorunda kald. Ksacas 15 yl önce Diyarbakrda yaanan kötü manzaralar bugün tekrar yaanmaya balad. Yetkililerden bu skntlarn giderilmesini istiyoruz. ifadelerini kulland.

hayvanlarn içeriye yaya bir ekilde alnmas yasakland

Diyarbakr Canl Hayvan Borsasnn onarm sürecine girdikten sonra kendilerine haber dahi verilmeden hayvan kesim yerlerinin kaldrldn belirten Tüccar Veysi Aslan, Pandemi sürecinde tamirata giren Canl Hayvan Borsas alannda bize haber verilmeden adaklk kesim yerlerimiz yklm. Yklan yerlerin yerine herhangi bir alan yaplmam. Ayrca buna yönelik bir alternatif çözüm de sunulmam. Yetkililerin bu olaya derhal el atmasn istiyoruz. Bir dier sknt ise hayvanlarn alana girii esnasnda yaanyor. Arabann dnda hayvanlarn içeriye alnmasn yasaklamlar. Güçlü ve imkn olan kiiler hayvanlarn arabaya koyup hayvan pazarna getirebilir. Ancak köyden ve durumu elverili olmayan insanlar hayvanlarn arabayla getiremediklerinden yaya olarak getiriyorlar. Bunlarn geçiine izin verilmiyor. Bu üreticiye ciddi sknt yaatyor. Sorunlarn çözülmesini istiyoruz. talebinde bulundu.

Namaz kldmz tek alan olan mescidimiz ykld

Onarlan Canl Hayvan Borsas alannda baz deiikliklerin yapldn ancak bu deiikliklerin yetersiz olduuna deinen Tüccar Tahsin Derin, Hayvan pazarnda baz deiikler yapld. Fakat birçok eksik de bulunmaktadr. Örnein; hayvanlar yaya içeri almaya izin vermiyorlar. Pikap veya kamyonet gibi araçlara konup bu ekilde içeri alabileceklerini söylüyorlar. Bir dier sknt ise bu alanda eskiden mescitlerimiz vard. Oraya gidip namazlarmz klardk. Ancak yeni yaplan tadilat ile bunu ykmlar. Yine adaklk ve kurbanlk kesim yerimiz eskiden vard. Bunu da ykmlar. Normalde bunlarn yerine daha güzellerinin yaplamas gerekiyordu. Maalesef hepsi yklm. Yetkililerin bu skntlara derhal bir çözüm bulmasn talep ediyoruz. dedi.

Diyarbakr Canl Hayvan Pazarnda çok keyfi muameleler yaplyor

Diyarbakr Canl Hayvan Borsas alannda keyfi muamelelerin yapldn belirten Aziz Erdoan, u an Diyarbakr Hayvan Pazarnda maalesef çok keyfi muameleler yaplyor. Örnein; Siverek Hayvan Pazar giriinde araçlardan bir lira ücret talep ediliyor. Fakat kentimizde 15 lira isteniyor. Yine bizlere hayvan pazar alanlarn güzelletirip çok daha kullanl bir alana çevireceklerini söylemilerdi. Ancak bu alann en önemli unsuru olan hayvan kesim yerlerini ykmlar. Mescidimiz de eskiden burada bulunuyordu. Vatandalar sabah 4te uyanp buraya geliyordu. Haliyle namazlarn klmas gereken yerlerin de olmas gerekiyor. Maalesef bu ihtiyacmz karlayan mescidimizi de ykmlar. Ayrca arac olmayan içeriye almyorlar. Belki benim araç ile hayvanlarm getirecek bir gücüm yok! Bundan dolay ben neden içeri alnmyorum? Yaadmz bütün skntlarn ksa süre içerisinde giderilmesini istiyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git