Brandalı korumayla ocağa kadar üzüm hasadı

Türkiye'nin üzüm merkezlerinden Elazığ'da hasadı süren üzümlerin kardan ve soğuk havadan etkilenmemesi için bağlar branda ile korunuyor

Haberler 16.11.2016 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin önemli üzüm üretim merkezlerinden Elazda, olumsuz hava koullarndan brandayla dalnda korunan üzümlerin hasad, bu yöntemle olabildiince uzatlyor.

Yöreye has iri salkml üzümleriyle tannan kentte, yüksek kesimlere mevsimin ilk karn yamasna ramen hasat sürüyor.

110 bin dekar alanda gerçekletirilen üretimle 80 bin tonu akn rekolte beklenen kentte, üreticiler hasad ocak ayna kadar uzatp hem üretimi artrmay hem de daha uzun süre sofralar tatlandrmay hedefliyor.

- Hasad ocak ayna kadar sürdürmeyi planlyorlar

Keban Barajnn kenarnda bulunan, toprak ve iklim yaps üzüm yetitiriciliine uygun olan merkeze bal Ho köyü ile civar köylerde yaklak 35 bin dekar alanda üretim yaplrken, söz konusu alanda ylda yaklak 60 bin ton üzüm yetitiriliyor.

Bu rekolte ile yetinmeyen üreticiler hasadn süresini, dolaysyla karllklarn artrmak ve vatandalara daha uzun süre taze üzüm sunabilmek için farkl yöntemler kullanyor.

Mevsim koullarna ramen hasad sürdüren Ho köyündeki üreticiler de souk hava ve yamurdan etkilenmemesi için balarn üstünü branda ile kapatyor.

Bata An, ilfoni, Öküzgözü, Köhnü ve krmz olmak üzere birçok üzüm çeidi yetitiren köylüler, hasad ocak ayna kadar sarktmay planlyor.

Üreticilerden 70 yandaki Osman Berkel, AA muhabirine yapt açklamada, küçüklüünde sadece 4 mee aacnn bulunduu ovann devletin yapt kanallarla su getirilmesi sayesinde cennete dönütüünü söyledi. Berkel, bu gelime üzerine herkesin üzüm yetitirmeye baladn belirterek, bu sayede verimin arttn aktard.

Hava souk oldu mu insanlar nasl ceket giyiyorsa biz de üzümlerimizin üzerine branda çekiyoruz. Brandadan sonra ne kadar yamur yasa üzüm güzelleiyor, ifa oluyor. diyen Berkel, ekim ay ile balarn üzerini kapatmaya baladklarn dile getirdi. Berkel, brandann üzerine yaan yamurun üzüme zarar vermediine iaret ederek, aksine üzümün tadnn eker gibi olduunu vurgulad.

- Üzümlerimize giysilerini giydirdik

Ho köyü Muhtar Mithat Sarkam ise merkeze 25 kilometre mesafede bulunan köyün tamamnn üzüm yetitiricilii ile uratn söyledi.

Sarkam, kendisinin de 50 dönüm alanda üreticilik yaptn anlatarak, birçok üzüm çeidi yetitirdiini belirtti. Sarkam, Onuncu ayn birinden itibaren üzümlere giysilerini giydirdik. Balara brandalar çektik ki üzümün ömrü uzasn, aromas artsn. ifadelerini kulland. Yetitirdikleri üzümün özel bir aromaya sahip olduunu anlatan Sarkam, öyle dedi:

Yani Ho köyünün ismi gibi üzümü de ho. Biz üzümümüzü daha önce tannmad için Malatya ve Diyarbakr gibi civar illere satyorduk. Ama tanndkça hem bölgeye hem de Ankara, stanbul gibi büyük illere pazarlamaya baladk. nallah Allah nasip ederse ileride Türkiyenin her tarafna yaylmay düünüyoruz.

Ana Sayfaya Git