BTM'nin hedefi yeni girişimciler

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, korona virüs pandemisinin dünya kamuoyunu bazı soruları sormaya mecbur ettiğini belirterek, "Eğer bu virüs Kuzey Amerika'yı ve Avrupa'yı vurmamış olsaydı, dünyanın gündeminde bu kadar yer edinebilecek miydi? Ebola dünyanın gündeminde ne kadar yer tutabildi? Önümüzdeki dönemde ümit ederim ki dünya, bugüne kadar olduğundan daha adil bir dünya olsun. Ümit ederim ki bunu sağlayacak küresel mekanizmaları, küresel iş birliği mekanizmalarını dünya, el birliğiyle inşa etsin." dedi.

Haberler 16.05.2020 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kacr, stanbul Ticaret Odas (TO) tarafndan giriimciliin desteklenmesi için kurulan Bilgiyi Ticariletirme Merkezinin (BTM) düzenledii Sahne XL Online etkinliinde çeitli açklamalarda bulundu.

Dünya tarihinde çok sk görülmeyen küresel bir sorunun yaanmakta olduunu hatrlatan Kacr, bu sorunla birlikte pek çok alkanln ve paradigmann da dönüümden geçtii bir dönemin yaandn söyledi.

Koronavirüs salgnyla birlikte dijital dönüümün çok hzl bir ekilde insanlarn hayatn kuattn anlatan Kacr, öyle konutu:

Zaten önemli bir süredir hayatmzda olan dijital dönüüm bu süreçte büyük bir hzla, belki hayatn normal seyrinde 5-10 ylda cereyan edecek eylerin sadece birkaç ay içerisinde hayatmza girmesiyle bir anda karmza çkm durumda.

E-ticaretten e-devlet uygulamalarna, online eitim uygulamalarndan dijital salk projelerine kadar pek çok ürün ve hizmet büyük bir hzla hayatmzda daha fazla yer tutuyor artk. Ve öyle görülüyor ki önümüzdeki dönemde de bu hz artarak devam edecek.

TÜM DÜNYAYA EL UZATMAYA GAYRET GÖSTERDK

Kacr, Türkiyenin kurduu güçlü Ar-Ge ve yenilik ekosistemiyle dijital dönüüm sürecinde sadece kullanc deil ayn zamanda üretici ve gelitirici olma iddias tadn belirterek, bu iddiay BTM gibi merkezlerin faaliyetlerinin güçlendirdiini söyledi.

Koronavirüsle birlikte insanlarn ülkelerin öz yeterliliini sorguladn anlatan Kacr, gelimi, gelimekte olan ve geri kalm ülke snflandrmalarnn pek de isabetli snflandrmalar olmadnn anlaldn anlatt.

Kacr öyle konutu:

Gelimi kabul edilen pek çok ülke en temel ihtiyaçlarn vatandalar için temin etmekte güçlük çektiler. En temel salk altyaplarnn, en temel tbbi cihazlar ya da koruyucu ürünleri vatandalarna temin etmekte büyük bir zorluk çektiler maalesef.

Biz çok ükür Türkiye olarak bu süreçte güçlü üretim altyapmz, çevik i insanlarmz ve onlarn gayretleriyle büyük bir hzla vatandalarmzn ihtiyaçlarn karlamaya ve hatta tüm dünyaya el uzatmaya gayret gösterdik.

TÜRKYE YOUN BAKIM SOLUNUM CHAZLARINI 14 GÜNDE çIKARAN TEK ÜLKE OLDU

Kacr, Türkiyede salgnn ilk günlerinden itibaren maske üretimi, koruyucu kyafetlerin üretimi, yerli youn bakm solunum cihazna kadar pek çok üründe baar salandn ifade ederek, Türkiye youn bakm solunum cihazlarn 14 gün gibi ksa bir sürede seri üretimden çkaran dünyadaki tek ülke oldu. Yine bu, BTMdeki giriimcilerimiz gibi daha önceden kurulmu bir startupn ürünüydü. Adeta bir imece çalmasyla Türkiyenin teknoloji devleri ve sanayi devleri bir araya geldiler ve Biosys isimli bu startupn ürününü deri üretimden çok hzl bir ekilde üretmeyi baardlar. diye konutu.

Yerli ve milli solunum cihaznn bu kadar ksa sürede üretiminin, Milli teknoloji hamlesi kavramnn içeriini doldurduuna iaret eden Kacr, Tahmin ediyorum önümüzdeki dönemde bütün dünya için öz yeterlilik kavram, her ülkenin kendi kritik ihtiyaçlarn öz kaynaklaryla karlama kabiliyetleri, daha çok önem kazanacak. ifadelerini kulland.

ÖNÜMÜZDEK DÖNEMN KÜRESEL ANLAYIINI EKLLENDRC BR DÖNEME GRDK

Kacr, koronavirüs pandemisinin dünyadaki yaygn paradigmalara etkisine ilikin görülerini de etkinliin katlmclaryla paylat.

2. Dünya Savandan sonra oluan uluslararas dengelerin küresel sistemin ana hatlarn oluturduunu anlatan Kacr, küresel sistemin temel yaklamlarnn sorgulanmaya baladn hatrlatt.

Kacr öyle konutu:

Sayn Cumhurbakanmz pek çok platformda Dünya 5ten büyüktür diyerek aslnda hali hazrdaki küresel sistemi ciddi bir sorgulamaya tabi tutuyordu. te bugün, önümüzdeki dönemin küresel anlayn ekillendirici bir döneme girdiimize ben inanyorum, inanmak istiyorum. Bugün 4. Sanayi Devriminden bahsediyoruz. Fakat bundan önceki 3 sanayi devrimi dünyann dünyann dört bir tarafna eit ve adil ekilde mutluluu ve refah götürmeyi baaramad.

Hatta maalesef dünya tarihinde unutmak istediimiz, insanlk tarihine hiç yakmayan pek çok olay, özellikle sömürgecilik süreçleri bizzat sanayi devrimleriyle birlikte ortaya çkt. imdi 4üncüsünden bahsettiimiz sanayi devrimi, teknoloji gelime süreçleri bu kez insanln tümüne, dünyann tüm corafyalarna adaleti, merhameti, refah, mutluluu eit ve adil ekilde götürebilecek mi? Bu sorunun cevabn insanlk önümüzdeki dönemde hep birlikte aramal diye düünüyorum.

AFRKADA SON 70 YILIN EN BÜYÜK çEKRGE STLASI YAANIYOR

Kacr, bugün koronavirüs pandemisinin bütün dünyann gündeminde olduunu hatrlatarak, küresel medyann 2 aydan fazla zamandr koronavirüs haberleriyle dolu olduunu kaydetti.

Kacr u ifadeleri kulland:

imdi kendimize u soruyu sormaly eer bu virüs Kuzey Amerikay ve Avrupay vurmam olsayd, dünyann gündeminde bu kadar yer edinebilecek miydi? Eer bu virüs sadece Afrikada ortaya çkm ve sadece Afrika ülkelerini etkiliyor olsayd dünya bu konuyla ne kadar megul olacakt? Ebola dünyann gündeminde ne kadar yer tutabildi? Ya da Afrikann ba baa kald açlk, yoksulluk sorunlar dünyann gündeminde ne düzeyde yer bulabiliyor kendine?

Afrikada son 70 yln en büyük çekirge istilas yaanyor 2020 ylnda maalesef ve milyonlarca insan açlk ve yoksulluk tehlikesiyle kar karya. Bu sorun dünyann gündeminde ne kadar kaplyor? te bugün koronavirüsten dolay maalesef her gün binlerce insan kaybediyoruz ama bu pandemi olmasayd da her gün dünyada 10 bin kii ihtiyaç duyduu salk hizmetlerine eriemedii için hayatn kaybetmekteydi. Bu bütün dünyann gündeminde ne denli yer bulabiliyordu kendine?

te önümüzdeki dönemde ümit ederim ki dünya bugüne kadar olduundan daha adil bir dünya olsun. Ümit ederim ki bunu salayacak küresel mekanizmalar, küresel i birlii mekanizmalarn dünya, el birliiyle ina etsin. Ülkelerin öz yeterlilik süreçleri, Milli teknoloji hamlesi süreçleri, birbirlerine srtlarn döndükleri bir süreç deil, refahn, mutluluun, imkanlarn dünyann dört bir yanna, bütün insanlara eit ve adil bir ekilde götürülmesi eklinde ina ediliyor olsun.

BTM ARTIK YATIRIMCI DA YETTRYOR

TO Bakan ekib Avdagiç de baz uzmanlarn, Kovid-19 salgn için, tarihi deitiren deil, tarihin akn hzlandran tanmlamasn yaptklarn ve bu görüe kendisinin de katldn belirterek, Biz BTM olarak, öngördüümüz geliim ve deiime hazrlksz yakalanmadk. O yüzden de kolayca, tüm çalmalarmz onlinea tayarak ilk adm attk. Belirtmeliyim ki, bu eksen deiikliinin artc derecede olumlu sonucunu gördük. diye konutu.

Avdagiç, korana günlerinde iki önemli etkinlikle, deiim rüzgarn kendi lehimize çevirmeyi amaçladklarn dile getirdi. lk olarak, öncü bir çalmaya imza attklarn ve Yatrmc Kulübü Program balattklarn, ilk program bitirdiklerini ve ikinci programa haziranda balayacaklarn ifade eden Avdagiç, öyle konutu:

çünkü Kovid bize yatrm anlaymz deitirmemiz için sinyal de verdi. Biz de böylece geleneksel ekonominin anlayna sahip yatrmclar, dijital çan, korona günlerinin yatrm anlayna adapte etmeye çaltk. Bununla bir noktann altn daha çizmek istedik: Biz BTM olarak sadece yenilikçi fikri olanlarn, startuplarn tarafna bakmyoruz.

Ayn zamanda yatrmclarda da mantalite deiiklii için çabalyoruz. kinci önemli hedefimiz ise Korona günlerinde, online ortamda, yenilikçi fikir sahiplerini çoaltp giriimci yapmak. Hatrlarsanz, Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan 3 yl içinde 1 Milyon Yazlmc Yetitirme Projesini açklad. Biz de geleneksel ticaret yapsnn dijitale doru pivot ettii bu dönemde 2022ye kadar 1000 yatrmc ile 10 bin giriimci yetitirme hedefini koyduk.

K GRMC BRLET KOVD çN UYGULAMA GELTRD

Avdagiç, iki BTM giriimcisinin de Kovid-19 sürecinde bir araya gelerek pandemiye kar yeni bir proje ürettiklerini dile getirerek, Modimu Kiisel Salk Asistan adn verdikleri bu giriim, kiilerin bir dakika içerisinde Kovid-19 risk ortalamasn ölçerek, salgn hastalklarn yan sra kronik rahatszlklarn da takibinin yaplmasn salyor. Uygulamada, Kovid-19 üphesi olduu takdirde yaplmas gereken tek ey 9 adet soruyu cevaplamak. dedi.

Avdagiç, Bugün gerçekletireceimiz Sahne XL Online ile ekonomik sçramann iki kanad bulunduunun altn tekrar çiziyoruz. Bu iki kanad oluturan giriimci ile yatrmcdan birinin eksik olmasnn bizi hedeflerimize ulamaktan alkoyacann farkndayz diyerek sözlerini tamamlad.

SAHNE ALAN GRMCLER VE PROJELER

Etkinlikte Teknoloji Yazar Serdar Kuzulolu bir sunum yaparak, giriimciliin pandemi sonras dönemine ilikin görülerini katlmclarla paylat.

Ayrca BTM Sahne XL Onlineda bu yl 20 giriimci yer alarak projelerini yatrmclara anlatma olana buldu. Tantm yaplan projelerden bazlar öyle:

Zamana zaman kazandran uygulama mottosuyla faaliyet gösteren MEETAPP: Kafe ve restoranlarda garsona ihtiyaç duymadan siparilerinizi verebildiiniz veya gitmeden sipari verebildiiniz veya evinize paket sipari verebildiiniz bir yemek sipari uygulamas.

ngilizce konuma pratii salayan BukyTalk, hata yapmaktan korkmadan ngilizce konuabileceiniz bir ortam sunuyor. Kurum çalanlarnn ngilizce konuma pratii sorununa odaklanyor.

Ana Sayfaya Git