Bu 3 yalan başınızı yakabilir

Sıfır araç piyasasını ve 2. El araç piyasasını takip eden milyonlarca kişiye uyarı niteliğinde açıklamalar geldi. İkinci el otomobil piyasasında, bazı satıcıların kazalı araçlarını değerinden yüksek fiyatlara satmak için sıklıkla başvurduğu 3 yalan olduğu ortaya çıktı.

Haberler 18.10.2021 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sfr kilometre araçlarn fiyatnn yüksek oluu, vatandalar ikinci ele yönlendiriyor. kinci elde de piyasann yükseklii, araç bakanlar çok dikkatli olmaya itiyor. çünkü baz kötü niyetli satclara dikkat edilmezse çok yüksek bedellerle farkna varmadan kazal araç alabilirsiniz. Kaskodan fazla para alabilmek için iirilmi hasar kayd var, Araçta bedelsiz hasar kayd çkyor, Kar tarafn hasar bu araca yazlm gibi klieler, asla gerçei yanstmyor.

TOBB Sigorta Eksperleri cra Komitesi Bakan ve ayn zamanda Türkiye Sigorta Eksperleri Dernei (TÜSED) Bakanl da yapan Ahmet Nedim Erdem, ikinci el araç alacaklarn dikkat etmesi gereken hususlar sralad.

ASE NUMARASIYLA MUTLAKA SORGULAYIN

Ahmet Nedim Erdem, bir araç kazaya kartysa, dosyasnn açlp sigorta irketinin bunu ase numaras üzerinden mutlaka sisteme ilediini kaydetti. Sürücü kusurlu olsun veya olmasn, irket bunu ödesin veya ödemesin, eksperin belirledii doru maliyet tam zamanl veri aktarldysa, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sistemine e zamanl olarak yansyor. Erdem, 5664 SMS hizmetinden aracn plaka ile deil, mutlaka ase numarasyla sorgulanmas konusunda da uyard.

BEDELSZ HASAR DYE BR EY YOK

Bedelsiz kayd önemsemeyip arac alan kiinin, yüksek hasar bedelleriyle karlaabildiini anlatan Ahmet Nedim Erdem, araç sahibinin istedii takdirde detayl rapora ulaabilecei bilgisini verdi.

Erdem, Tramer sorgusunda skça karlalan bir husus; bedelsiz hasar kaytlar. Kaza tarihi yazyor, ancak hasar bedeli gözükmüyorsa bunun peine düün. Kaza sonras ihbar bildirimi yaplmasnn ardndan sigorta irketi dosyay açyor. Ancak hatal bildirimler, hatal poliçe numaralar ve baz durumlarda yaanan hukuki süreç sebebiyle hasar bedelinin sisteme ilemesi 6 ay bulabiliyor. Büyük kazalara karan araçlar bu sürede onarlp satlabiliyor dedi.

EN BÜYÜK YALAN: KARI HASAR LEND

Kar tarafn hasar benim araca yazlm kliesi en sk karlalan yalanlardan. in uzmanlar, kesinlikle böyle bir durumun olamayacan belirtiyor. Hangi araca ne ilem yaplmsa, hasar kayd o aracn ase numarasna ilenir. Örnein; Kaza yaptm, suçlu bendim, bana 5 bin lira, kar tarafa 10 bin lira hasar çkt. Benim arabaya 15 bin lira hasar kayd (tramer) ilenmi. Bu imkansz. Hiçbir zaman, hiçbir sigorta irketi, kar tarafn hasarn sizin arabanza yüklemez. Ayrca mevzuat da buna izin vermez. Kaza geçmiinde ne bedel çkyorsa, o araca aittir.

HASAR BEDEL RLR M?

Kaza sonras tutulan tutanakla araç servise teslim edilir. Tamirci sizden ruhsat, ehliyet, kaza tutana, sigorta poliçesi vb. evraklar ister. Ondan sonra sigorta veya kasko irketiyle irtibata geçer. O irket sizin aracnz için eksper atar. Eksper gelip, kaza nasl olmu, gerçekten olmu mu, parça tamir edilebilir mi diye arabay yerinde inceleyip doru onarmla doru maliyeti belirler. Yani iirilmi hasar kayd diye bir durum da söz konusu deil. Servis veya tamirci, ekspere ramen asla kafasna göre bedel çkaramaz.

ASEDEN BAKIN EKSPERE GÖTÜRÜN

TOBB Sigorta Eksperleri cra Komitesi Bakan Ahmet Nedim Erdem, ikinci el araç alacaklara maduriyet yaamamalar için u tavsiyelerde bulundu:

Birincisi, alacanz arac plakadan deil, mutlaka ase numarasndan sorgulayn. kincisi, otomobili satcnn yönlendirmedii, kendi belirleyeceiniz ikinci el oto ekspertiz firmasna gösterin.

Ana Sayfaya Git