Bu buğdayın kilosu 5 lira

OSMANİYE'nin Kadirli ilçesinde ekimi neredeyse yok denecek kadar az olan, diğer buğdaylardan besin değeri, mineral ve vitamin bakımından yaklaşık 60 kat daha fazla kaliteli olan karakılçık buğdayı, kilosu 5 liradan satılıyor.

Haberler 25.06.2018 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

lçe Gda Tarm ve Hayvanclk Müdürü Fatin Rütü Özeser, tarlada dekara 300 kilo rekoltesi olan budayn 5 liradan alc bulduunu belirtti. Özeser, Sadece genetik salamlk deil, vitamin- mineral içerii, lezzet ve aroma karaklçk budayn öne çkaran özelliklerden. Bu yüzden bulgurluk olarak tercih ediliyor. Hem lezzetli hem de besin deeri yüksek. Normal budaydan yaplan bulgur 2 liraya, karaklçk budaynn bulguru ise 8 liradan alc buluyor dedi. Üreticiler ise dier budayn rekoltesinin dekarda 600 kiloya kadar çktn, karaklçk budaynn rekoltesinin ise en fazla 300 kilo olduunu bunun da fiyatn yükselmesinde etki ettiini söyledi.

TARHANA VE BULGUR YAPILIYOR

Karaklçk budaynn salk yönünden faydalarnn saymakla bitmediini söyleyen üretici Mehmet Tamir, Aleybalar mahallesinde hasat yaptklarn söyledi. Anadoluda milli buday olarak bilinen ve dier budaylara oranla hasad da 25 gün geç yaplan Karaklçk budaynn verim düüklüü nedeniyle unutulmaya yüz tuttuunu belirten Tamir, 2 yldr farkl tarlalarda üretim yaptn belirtti.

Karaklçk Budayndan yaplan bulgurun kilogram fiyatnn 8 TL olduunu hatrlatan Tamir, dier budaylardan yaplan bulgurun kilosunun 2 TLye piyasada bulunabildiini söyledi.

BUDAY 95 KURU

Üretici Ahmet Yiit ise piyasada ekilen budayn kilosunun 95 kurutan satldn söyledi. Yiit, Kendi tarlamzda yetitirdiimiz karaklçk budayn kendi deirmenimizde un ve bulgur olarak satyoruz. çok ükür talep çok. Dier budaylar 95 kurutan satlrken Karaklçk buday 5 TLye kadar satlyor. Fiyatnn yüksek olmasna ramen talep çok. çünkü lezzeti ve besin deeri nedeniyle rabet görüyor dedi.

Ana Sayfaya Git