Bu düzen değişecek

Türkiye’nin cari açığına ilaç olması beklenen maden yönetmeliğinin 30 Eylül’e kadar hayata geçeceğini anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin ham bakır, krom ve altın ihraç ettiğini ancak bunun 10 katına Türkiye’ye geri döndüğünü belirtti. Aybayrak, yeni düzenlemeyle bu sistemin değişeceği sinyalini verdi.

Haberler 31.07.2017 - 08:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Berat Albayrak, maden sahalarn, sektörün ve pazarn, katma deerli ürün elde edecei yeni bir modeli balatacaklarn duyurarak, Biz ham kromlar ham bakr, ham altnlar ihraç ediyoruz ancak 10 katna bize geri dönüyor. Bu model, hem yatrmc dostu. Hem ülkeye, istihdama ve sektörün büyümesine katkl hem de ortaya konan katma deerle Türkiyenin cari açna ilaç olacak bir süreç olmal. Maden yönetmeliini 30 Eylülden önce hayata geçireceiz dedi.

Bakan Albayrak, Milli Enerji ve Maden Politikas kapsamnda gerçekletirilen Madencilik Sektör Toplantsnda konutu.

POTANSYEL VAR

Albayrak, katma deerli sektörlerin banda gelen madenciliin, mesafe olarak katetmesi gereken büyük yolu olduuna dikkat çekerek, Ham maddede bir çarpansa, yar mamülde sekiz, tam mamüle döndüünde ortalama 24 çarpana kadar çkabilecek katma deer üretebilecek bir sektörden bahsediyoruz. Gayrisafi milli haslaya oran, ortalama, madencilik anlamnda ileri düzeyde olan ülkelerin yüzde 5, 6, 7lerde hisse ald bir sektörden bahsederken Türkiyede bu oran yüzde 1lerde. Bunun Türkiye ekonomisi açsndan 5, 6, 7 kat büyüyebilecek bir potansiyeli var eklinde konutu.

Madencilikte balatacaklar yeni modelin; yatrmc dostu, hem ülkeye, istihdama ve sektörün büyümesine katkl hem de ortaya konan katma deerle Türkiyenin cari açna ilaç olacak bir süreç olmas gerektiini vurgulayan Bakan Albayrak, Türkiye son 10 ylda ortalama 44 milyar dolar enerji ithal ederken 10.6 milyar dolar ortalamayla ham ve yar mamul maden alannda ithalat gerçekletirmi. Bu maden sahalaryla ilgili yeni bir model oluturacak süreçle ilgili konuyu ciddi bir iyiletirme noktasnda halledeceiz. Maden yönetmeliini 30 Eylülden önce hayata geçireceiz. MTAnn yurtd düzenlemesini meclisten geçirdik. Üçüncü ülkelerde kamu olarak önümüzü açacak modellerle özel sektörün i bitiriciliini kamunun bilgi birikimiyle harmanlayacaz. Bu konuda DEK ile de görüüyoruz dedi.

TOLERANS YOK

Güvenlik ve içi sal unsurlarnn, kesinlikle vazgeçmeyecek ve tolerans göstermeyecekleri konular olduunu söyleyen Albayrak, Allah korusun bir kaza olduu zaman madencilik sektörü duruyor. Bir iletmede yaplan hata tüm sektörü etkiliyor. Sektörün belki 10-20 yln alabiliyor. Türkiyenin bu kadar süre kaybetme lüksü yok. Bu kadar yer alt kaynamz var, bununla ilgili tüm bilimsel çalmalarla birlikte altyapsal iyiletirme ve geri dönüümü salayacaz ama babadan kalma metotlarla deil. 21. yüzyldayz, kendimizi ve Türkiyeyi güncelleyeceiz. Katma deerli kurumsallam bir sektöre dönüme stratejisini izlememiz lazm. Bununla ilgili aldmz kararlardan kimse endie etmesin. sal ve güvenlii, bundan sonraki sürecin sacayadr. Maden yönetmeliiyle ilgili husus tamamland, müstear beyden geçti ve bana geldi. nallah austos ay içinde yönetmelii çkartyoruz eklinde konutu.

YEN KURUL

Berat Albayrak, bu sektörde i süreçlerini ksaltmak ve karlalan problemleri en aza indirmek için eylül ay sonu itibaryla Maden Koordinasyon Kurulu kuracaklarn ifade ederek , hale ilanlar ve dier süreçler yaklak bir yl buluyorken, imdi 12 ay bir aya indiriyoruz. Burada bahsi geçen birçok eski dönemli çok daha fazla zaman alan i aklarnn hepsinde radikal iyiletirmeler yapyoruz eklinde konutu. Sorunlar en aza indirecek, netice odakl yeni bir süreci balatmak niyetinde olduklarn yineleyen Albayrak, unlar kaydetti: Tabii burada pozitif gündem oluturmas noktasnda özellikle austos sonuna kadar bu bizden onay çkm 917 yeni sahann ihale süreçlerini balatacaz. Yl sonuna kadar iki bin 500 olarak hedeflenen maden sahasnn ihale süreçlerini balatacaz.

12 AYI 1 AYA NDRYORUZ

ALBAYRAK, sektörü büyüteceklerini belirterek, bu noktada i ak süreçleriyle ilgili iyiletirmeler noktasnda ciddi bir sürecin iledii bilgisini verdi. Geçmi dönemde ilk müracatn ortalama dört haftay aldn ancak hedefin bir haftay geçirmemek olduunu aktaran Albayrak, hale ilanlar ve dier süreçler yaklak bir yl bulduu bir süreçte 12 ay bir aya indiriyoruz. Burada bahsi geçen birçok eski dönemli çok daha fazla zaman alan i aklarnn hepsinde radikal iyiletirmeler yapyoruz. Buralarda istihbari ve devlet güvenliiyle ilgili hususuyla ilgili belli süreler var, bu hepinizin malumu. Sektörde katldm birçok yerde bana gelen taleplerin bir ksm bunu da ilgilendirdii için söylemem lazm. Hele de 15 Temmuzdan sonra Türkiyenin ve sektörün ekonomideki maalesef geçmiten gelen bu FETÖcü yaplanmann da oluturduu olumsuz ve yaanm örneklerin gerçekliinden hareketle, halihazrda birçok resim yakaladk. Yabancya, irket satyor. Yurt dndan yabanc gelmi Türk firmalar alyor. Bir de bakyorsunuz, yurt dnda satt Kanadal firmann arkasndan kim çkyor? FETÖ dedi. Buralarda, devlet olarak çok dikkatli davranmalar gerektiinin altn çizen Albayrak, son dönemde bunun gibi çok ciddi sayda ilemin yakalandn ve FETÖcü olmayanlarla ilgili bir skntlar bulunmadn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git