Bu içeceğe dikkat!

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit tağşiş yapılan ve ilaç etken maddesi kullanılan gıda ürünlerinin listesini kamuoyu ile paylaştı. Listede bazı içecek ve çikolatalarda kullanılan “Sildenafil sitrat" isimli ilaç etken maddesi dikkat çekti. Uzmanlara göre, cinsel performans artırıcı özelliği olan bu maddenin bilinçsiz tüketilmesi, kalp rahatsızlıklarına ve hatta aşırı kullanımda ölüme neden olabilir.

Haberler 16.10.2019 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Orman Bakanl, hileli ürün listesini açklad. Performans artrc enerji yüklü diye satlan çikolatalarda ve kahvelerde sildenafil, tadalafil gibi birçok ilaç hammaddesi tespit edildii belirtildi.

Bu maddeyi içeren ürünlere ulamak ise çok kolay. Bunlar üreten firmalara verilen ceza bu yl 22 bin 742 lira. Firmalarn elde ettikleri kazançlarn ise bu cezann çok çok üzerinde olduu , caydrc olmas için hapis ya da ticaretten men gibi önlemlerin etkili olabilecei bildiriliyor. Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birlii (TMMOB) Gda Mühendisleri Odas stanbul ubesi Yönetim Kurulu Bakan Zafer enyurt, Listede bulunan ilaç etken maddelerinden biri de Sildenafil. Bunlar enerji içeceklerinde, çikolatalarda yine performans artrc ürün olarak sunulmakta ve halkn çok rahat ulaabilecei sat noktalarnda yer alyor. Son derece tehlikeli dedi.

GIDA DENETMLER YETERL DEL

Üretici firmalarn yeterince denetlenmediini ifade eden enyurt, unlar söyledi:

5996 sayl kanun kapsamnda gda denetimi, Kamu denetimi gda hilelerinin önüne geçmek için çok önemli. Bunlarn frekanslarnn artrlmasn biz öneriyoruz. u anda 675 bin civarndaki kaytl onayl iletmeleri, 6 bin 800 civarnda teknik personel denetliyor. Ve ortalama ylda 1 kez bir iletmenin denetleniyor olmas bu saynn yetersiz olduunu gösteriyor. Yaplan tespitlerde farkl gda ürünlerinde taklit ve tai yaplan firmalar, belli aralklarla bakanlkça yaynlanyor. Bu bir parça caydrc etki yapabiliyor ancak yaplan incelemeler gösteriyor ki ayn firmalar isim deitirerek bu hatay, bu yanl yapmaya devam ediyorlar. Bu da gösteriyor ki uygulanan cezai yaptrmlar yeterli deil. Cezai yaptrmlarn da artrlmas son derece önemli eklinde konutu.

SLDENAFL MADDES ÖLÜME GÖTÜREBLR

Hile yaplan, taklit tai yaplan ürün gruplarndan bir tanesi de içecek grubunda tespit edilen ilaç etken maddesi. diyen enyurt, Son derece tehlikeli, insanlar ölüme götürebilecek, kalp krizlerine yol açabilecek, doktor kontrolünde verilmesi gereken ilaç etken maddeleri. Sildenafilö örnein tespit edilmi. Bunlar enerji içeceklerinde, çikolatalarda yine performans artrc ürün olarak sunulmakta ve halkn çok rahat ulaabilecei sat noktalarnda yer alyor. Son derece tehlikeli. Bu tür ürünler üreten firmalar hakknda savcla suç duyurusunda bulunuldu ve kovuturma yaplyor. Ama bu konuda halkmzn da dikkatli ve duyarl olmas lazm. Bu kadar ucuz olmamal, bu ürünlere ulam bu kadar kolay olmamal. Zaten bu yüzden yasakl dedi.

BU TÜR ÜRÜNLERE ULAIM çOK KOLAY

Taklit, tai yapan firmalara verilen cezalarn caydrc olmadn dile getiren enyurt, öyle konutu:

Bu konuda çok titiz davranmak lazm. Gelii güzel, her yerden ulaabiliyor insanlar bu tür ürünlere. Kamu denetimi bu konuda belli ki sklatrlm. Daha da sklatrlmal ve bunlar zaten halkn saln tehdit ettii için, bu ve benzer ürünlerde yaplan tespitlerde, üretici firmalar hakknda savcla suç duyurusunda bulunularak bunlarla ilgili yasal ilem yaplmakta. Dier taklit tai ürünlerde ceza sadece para cezas olarak karmza çkyor. Bu yl enflasyon orannn da artrlm haliyle 22 bin 742 lira u anda uygulanan ceza. Zaten kötü niyetli olan, haksz kazanç elde eden bu cezay göze alarak bu ie giriyor. çünkü elde ettii kazanç zaten bu cezann çok çok üzerinde. Dolaysyla bu cezay göze alarak üretime devam eden firmalar var. Bunlarla mücadele etmek lazm. Cezalar caydrc hale getirmek lazm. Belki hapis cezas, belki ticaretten men cezas gibi farkl seçenekler olabilir. u anki cezalarn caydrc olmadn açkça söyleyebiliriz ifadelerini kulland.

YILDA 320 BN K HAYATINI KAYBEDYOR

Gdaya bal hastalklarn önüne geçmenin önemini vurgulayan enyurt, Ylda 600 milyon insan dünya genelinde gdaya bal hastalklarla karlayor. 200ün üzerinde tanmlanm gdaya bal hastalk var. Bunlarn bir ksmnn ölümle sonuçlanan etkileri olduu gibi hafif atlatlan salk sorunlar da bunlarn içersinde ve ylda 320 bin kii hayatn kaybediyor. Ülkemizde de geçtiimiz ylda hatta bu yl, sahte içkiden ve yedikleri yemekten zehirlenerek ölen insanlar hala duyuyoruz. Bu tür olaylarn önüne geçmek için bilinçli olmak zorundayz dedi.

ÜRÜNLERN çERKLERNE BAKMIYORUZ

Baz vatandalar da aldklar ürünlerde denetimlerin yetersiz olduunu dile getirdiler. Murat Akn, Yeterli denetim de yok. Biz de dikkat etmiyoruz zaten. Bakmyoruz. Ezbere alyoruz eklinde konutu.

Özellikle enerji içeceklerini kalp rahatszlklarna yol açmas nedeniyle tüketmediini dile getiren 10 yldr stanbulda yaayan Ukraynal Viktor Cherepakha, Açkças ben alveri yaparken ürünlerin içeriklerine bakmyorum ama tahmini hangi ürünün nasl ie yaradn biliyorum. ahsen enerji içecei mesela almyorum. çünkü enerji artrc bir ey yani, kalbin çalma hzn artryor ve bu salkl bir ey deil. O yüzden pek tüketmemeye bakyorum. çikolata pek düündürmedi açkças daha önce bunu ifadelerini kulland.

Satn ald gda ürünlerinin içeriini incelemediini ifade eden Nihat Eren ise, Genelde onlara bakmyoruz. Ben Türk mal olup olmadna bakyorum açkças. O bahsettiiniz konulardan da pek fazla bilgimiz yok. çeriine de bakmyoruz. Baktmzda da çok fazla bir ey anlamyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git