Bu ilçede gebe inekler artık kesilmeyecek

Şırnak’ta yıllardır ultrason cihazı olmadığı için gebe inekler sahipleri tarafından gebe oldukları anlaşılmadığından kesiliyordu. Kaymakamlık ultrason cihazı aldı, veteriner hekimler yayla yayla dolaşıp inekleri kontrol etti.

Haberler 14.09.2021 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

IRNAK - rnakta yllardr ultrason cihaz olmad için gebe inekler sahipleri tarafndan gebe olduklar anlalmadndan kesiliyordu. Kaymakamlk ultrason cihaz ald, veteriner hekimler yayla yayla dolap inekleri kontrol etti.

Yayla kenti olarak da bilinen rnakn Beytüebap ilçesinde binlerce büyükba hayvan gebe olup olmad bilinmedii için sahipleri tarafndan kesiliyordu. Tarm ve orman ilçe müdürlüü ve kaymakamla vatandalarn yaptklar bavurular sonucu lçe Kaymakam Hasan Uuz, bir ultrason cihaz aldrarak gebe hayvanlarn kesilmesinin önüne geçti.

GEBE NEKLER KESLMEYECEK

lçe genelinde bulunan yaylarda havanlarn gebe olup olmadn aratrmak için veteriner hekimler günlerdir gebelik testleri yapyor. Bir çok hayvan kesimden kurtaran cihaz bölgedeki çiftçilerin yüzünü güldürdü. lçe Tarm ve Orman Müdürü Salih Akta, cihaz olmad için uzun zamandr bir çok gebe inein kesildiini, ancak yeni alnan cihaz sayesinde bir çok hayvann kesimden kurtarldn ifade etti. Akta, Bölgemiz hayvanclk bölgesi, özellikle huzur ortamnn salanmasyla beraber köylere dönüler hzland. Hayvanlarda art olunca bir çok hayvan gebe olduu halde sahipleri tarafndan bilinmedii için kesiliyordu. Bu yönde kaymakamlmza bir talep oldu. lçe Kaymakammz Hasan Uuz, kaymakamlk kaynaklarndan müdürlüümüze gebelik testi için bir ultrason cihaz aldrd. Bu gün vatandalarmzn müracaat üzerine yaylalara çktk ve kontrol ediyoruz hayvanlar. Gebeliinden üphe duyulan hayvanlarn üzerinde aratrma yapyoruz. 5 veteriner hekimimizle beraber bakanlmzn a uygulama programlarn takip ediyoruz. imdide bu gibi özel durumlarda da vatandamzn hizmetinde oluyoruz dedi.

Ayaz Aslan adndaki çiftçi çok mutlu olduunu söyledi. Aslan, Yllardr çiftçiyiz. Dedelerimizden gördük bu meslei ultrason cihazmz yoktu hayvanlarmz bilmeden kesip kasaplara satyorduk. Ama kaymakammz ve ilçe tarm ve orman müdürümüz sa olsun bize bir cihaz getirdiler imdi kontrol ediyorlar bir hafta sonra kesmeyi düündüümüz inek gebe çkt, çok mutlu oldum. Kesmeyeceim diye konutu.

Ana Sayfaya Git