Bu önerilere kulak verin!

Kış yaklaşıyor. Doğal gaz kullanımı artacak. Peki kullanımda nasıl tasarruf sağlanabilir? Bu durum faturaya olumlu yansır mı? Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Alacağınız küçük önlemlerle hem doğal gaz faturanızda yüzde 30-35 oranında tasarruf sağlayabilir hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına destek olabilirsiniz.

Haberler 18.11.2019 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu yl bir türlü k gelmek bilmese de geceleri artk daha serin ve souk oluyor. Bu yüzden kombiler çalmaya balad. Havalar bu ekilde giderse doal gaz faturas geçen yla göre daha düük kalacak. Ancak daha aralk, ocak ve ubat aylar var.

Dolaysyla hazrlkl olmakta ve faturalar düürecek önlemleri bir yere not etmekte fayda var. Alacanz küçük önlemlerle hem doal gaz faturanzda yüzde30-35 orannda tasarruf salayabilir hem de enerji kaynaklarnn verimli kullanlmasna destek olabilirsiniz...

DORU KAPASTEDE KOMB

Kullandnz kombinin evinizin büyüklüüne ve radyatör uzunluklarna uygun seçilmesi, doal gaz verimli kullanabilmeniz açsndan büyük önem tar. htiyacnzdan daha büyük ya da daha küçük kapasiteli kombi almak doal gazn verimli kullanlmasn engelleyebilir.

Ayrca farkl kombi türleri (hermetik, bacal, youmal ve konvansiyonel kombi gibi) arasndan size en uygun olan tercih ederek en fazla verimi alabilirsiniz

DUVAR, PENCERE YALITIMI

Is kayb çounlukla çat, duvar ve pencerelerin sy içeride tutacak özellikte olmamasndan kaynaklanr. Oysa çat, d duvar yaltm (mantolama) ve çift caml pencere sistemi ile yüzde 30a varan oranlarda tasarruf salayabilirsiniz.

DÜZENL OLARAK BAKIM YAPTIRIN

Her yl k dönemi öncesinde düzenli olarak kombi bakmnn yaptrlmas, mevcut problemlerin tespit edilmesi ve varsa onarlmas, kombi arzalarndan kaynakl yüksek faturalarn da önüne geçer. Isnmanz merkezi sistemle salyorsanz kazan bakmlarnn ihmal edilmediinden emin olmalsnz.

Cep yakmadan snmann yolu te faturanz yüzde 30-35 düürecek önlemler

GECELER PERDELERNZ KAPATIN

Kombiyi 1 derece düük scakla ayarlamanz yüzde 6-7ye varan oranda doal gaz tasarrufu yapmanz salar.

Radyatörlerinizin arkasna s yaltm levhas yerletirmek tasarruf etmenize katk salayabilir.

Scakln içeride kalmas için geceleri perdelerinizin kapal olmas enerji tasarrufuna katk salar.

Pencerelerinizden güne çekildii zaman perdelerinizi kapatn.

Baz kombilerde COMFORT mod var. Bu mod sürekli scak suyu hazr tuttuundan faturann artmasnna neden olur, kapatn.

Su basnç ayarnn 1.5-2 bar arasnda olmasna dikkat edin.

1 DERECE %7 EKONOM

Radyatörlerinizin üstünü ya da önünü perdeyle kapatmay eya, mobilya veya mermer koymayn. Radyatörlerin örtülmesi yakt tüketimini yüzde 15 artrr.

Evden ksa süreliine ayrlacanz zaman kombinizi tamamen kapatmak yerine düük scaklkta çaltrn. Aksi takdirde kombiniz yeniden çaltrldnda soumu evi stabilmek için daha fazla çalacak ve doal gaz harcayacaktr.

K mevsiminde de olsa güne alan pencerelerinizin perdelerini açarak güne ndan faydalann.

Radyatör balant borularn kontrol edin, su sznts varsa onarn.

çamarlarnz oda içinde kurutmayn.

Kap ve pencere kenarlarndaki boluklar yaltm band veya pencere süngeri ile kaplayn.

Kombide verimli kullanm için en uygun konfor scakl 20-21 derecedir.

SICAKLIK KONTROLÜ

Termostatik, yani scaklk ayarl olarak gelitirilmi vanalar; scak suyun radyatöre geçiini, oda scakl ayarladmz deere eriince kapatr. Sonuç olarak scak su aknn kesilmesi, kombi ya da kazanlarn daha az çalmasn ve yüzde 15e varan oranlarda doal gaz tasarrufu salar.

AKILLI TERMOSTAT

Ev sistemleri alannda faaliyet gösteren Somfyden alnan bilgiye göre; evinizin enerji performansn, yaadnz bölgenin iklim koullarn ve alkanlklarnz analiz eden akll termostat, evin scakln hep istediiniz seviyede tutarken, faturanz da düürerek bütçenize destek oluyor. Ayrca, evinizde açk bir pencere tespit ettiinde stmay geçici olarak durdurarak sizi uyaryor.

BU HESABA DKKAT!

K aylarnda toplam 1.000 TL doal gaz faturas ödeyen bir hane, yaltm ve mantolama ile 300 TL civarnda tasarruf salayabilir.

Ortalama bir hane konfor scakln 1 derece düürürse ylda yaklak 100 TLye varan miktarda tasarruf salayabilir.

Türkiye Doal Gaz Datclar Birlii (GAZBR) verilerine göre; doal gaz yakt olarak tercih eden haneler, ylda ortalama 1.700 TL civarnda fatura ödüyor. Doal gaz ile snan haneler, kömür ile snan hanelere göre ortalama 1.100 TL, elektrik ile snan haneler göre ortalama 4.500 TL, LPG ile snan hanelere göre ise ortalama 5.900 TL daha az snma bedeli ödüyor.

GÜVENLNZ çN BUNLARI YAPIN!

Güvenliiniz için herhangi bir gaz kaça olaslna kar hava akn salayan havalandrma menfezlerini kesinlikle kapatmayn.

Cihazlarnzn periyodik bakmlarn mutlaka yetkili servislerine yaptrn.

Doal gaz tesisatna kendiniz müdahale etmeyin.

Elektrik kesildiinde kombinizi kapatmanz, elektrikler tekrar geldiinde cihaznzn zarar görmesini önlemeye yardmc olur.

Ana Sayfaya Git