Bu ürünlere güvenilmez!

Ayakkabı, kırtasiye, çocuk bakım ürünleri, oyuncaklar ve deterjanlar gibi birçok ürünü kapsıyor. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda 9 ayrı kuruluşça yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında geçen yıl 187 bin 127 parti ürün denetlenirken, bu ürünlerden 10 bin 480'i uygunsuz, 1335'i ise güvensiz bulundu. Uygunsuz bulunanların yüzde 23'ünü, güvensiz bulunanların yüzde 11'ini ithal ürünler oluşturdu

Haberler 16.08.2021 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ticaret Bakanl koordinasyonunda 9 ayr kurulu tarafndan yaplan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamnda geçen yl 187 bin 127 parti ürün denetlenirken, bu ürünlerden 10 bin 480inin uygunsuz, 1335inin ise güvensiz olduu tespit edildi.

Bakanlk genel koordinasyon görevinin yannda tekstil, ayakkab, krtasiye, çocuk bakm ürünleri, oyuncaklar ve deterjanlar gibi birçok tüketici ürününün denetimini yapyor.

Ülke genelinde gerçekletirilen denetimlerle insan sal ve güvenliinin korunmasnn yannda kurallara uyan üreticilerin haksz rekabete maruz kalmas önleniyor.

Bu kapsamda, 2020de toplam 187 bin 127 parti ürün denetlendi. Bunlardan 10 bin 480si uygunsuz, 1335i ise güvensiz bulundu. Güvensiz bulunan partilerin oran yüzde 5,6, uygunsuz bulunanlarn oran da yaklak yüzde 1 olarak belirlendi.

Geçen yl en çok denetlenen ürün gruplar, gda maddeleri ve gda ile temas eden madde ve malzemeler, kimyevi ve organik gübreler, biyosidal ürünler, yem ve yem ham maddeleri, elektrikli ekipmanlar, asansörler, hazr beton, petrol ve LPG ürünleri, makineler ve hazr ambalajlama oldu.

Uygunsuz bulunan ürünlerin yüzde 23ünü, güvensiz bulunan ürünlerin ise yüzde 11ini ithal ürünler oluturdu.

Güvensiz ürüne sfr tolerans ilkesiyle gerçekletirilen denetimlerde güvenli olmad tespit edilen ürünler piyasadan toplatlrken, iletmecilere idari yaptrm uyguland.

Güvensiz ürünler kamuoyuyla paylalyor

Söz konusu ürünler, Bakanlkça 3 Eylül 2018 tarihinde devreye alnan Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBS) araclyla www.guvensizurun.gov.tr adresinden kamuoyuyla paylalyor.

GÜBSte, piyasa denetim ve gözetimi faaliyetlerinden sorumlu dier bakanlklarn tespit ettii güvensiz ürünler de açklanyor. Tüketiciler, sistem üzerinden, güvensiz bulunan ürünlerin bilgilerine, fotoraflarna ve iktisadi iletmecilere ilikin bilgilere ulaabiliyor. GÜBSi bugüne kadar 2 milyondan fazla tüketicinin ziyaret ettii, özellikle kadnlarn ve çocuk sahibi bireylerin sistemi yakndan izledii belirlendi.

Sistemdeki bilgiler, tüketicilerce sosyal medya araclyla da paylalabiliyor.

GÜBSte, günlük hayatta sklkla kullanlan oyuncaklar, krtasiye ürünleri, kiisel koruyucu donanm kapsamnda bulunan maskeler, kozmetik ve cep telefonu gibi ürünlere ilikin toplam 348 bildirim yer alyor.

Ana Sayfaya Git