Bu yıl emekli olana intibak müjdesi!

Emekli adaylarını sevindirecek gelişme yaşandı. Emekli maaş hesabında karma hesaplama sistemi yerine tek bir hesaplama sistemine geçilmesi gündemde. Tekli sisteme geçilirse, yeni emekli olacaklara bağlanacak maaş yükselecek. Böylece eski emekliler için gerçekleştirilen intibak uygulaması yeni emeklileri de kapsamış olacak.

Haberler 24.05.2017 - 08:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede emekli maa hesabnda 3 ayr formül bulunuyor. En yüksek aylk balama oran 2000 ylna kadar olan çalmalar için uygulanyor. Onu, 2000- Eylül 2008 aras izliyor. En düük aylk balama oran ise Ekim 2008den sonras için uygulanyor. Ekim 2008 sonrasnda sigortallk süresi uzadkça, özellikle asgari ücret üzerinden prim ödeyenlerin balanacak maanda düü yaanyor. imdi bu karma emekli ayl hesaplanma sistemi yerine bütün dönemleri kapsayan tek bir emekli ayl hesaplanma sisteminin getirilmesi gündemde.

MAKAS KAPANACAK

Milyonlarca kiinin bekledii düzenleme hayata geçirilirse, halen çalanlara emekli olurken balanacak maa yükselecek. 2000 yl öncesinde emekli olanlarda en düük SSK emekli ayl bin 389 lira seviyesinde bulunuyor. 2000 yl ve sonrasnda emekli olanlarda ise en düük maa 860 lira. Tek hesaplama sistemiyle bu tablo deiecek. 2008 sonrasnda çallan dönem uzadkça maa dümeyecek. 2000 öncesi ve sonras arasndaki makas kapanacak.

TEK çATI, 2 FARKLI SSTEM

Emekliler ayrca kuruma göre farkl zam sisteminin de sona ermesini istiyor. SSK ve Ba-Kur emeklilerine baka, memur emeklilerine baka zam yaplmas uygulamasna son verilmesi talepleri var. Enflasyona endeksli zam alan SSK ve Ba- Kur emeklileri, memur emeklileriyle eit zam istiyor, tüm emeklilerin zamlarnn toplu sözlemeyle belirlenmesi beklentisi tayor.

Ana Sayfaya Git