Buğday da alarm veriyor

Sektör temsilcileri, tedbir alınmadığı takdirde patates ve soğanda yaşanan arz talep sorununun, buğdayda da yaşanmaya başlayacağı uyarısında bulundu.

Haberler 02.05.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede hububat ekiminde yaanan gerilememeye bal oluacak riskler ve alnmas gereken önlemler, Kayseride masaya yatrld. Toplantda konuan Kayseri Ticaret Borsas (KTB) Yönetim Kurulu Bakan Recep Balam, uygulanan politikalarn çiftçiyi buday ekiminden vazgeçirdiini söyledi.

Türkiyede 2000 ylnda 92 milyon, 2017 ylnda ise 77 milyon dekar alanda buday ekildiini dile getiren Balam, 2018de buday ekim alannn 72 milyon dekara dütüünü ve üretimin de 20 milyon tona gerilediini söyledi. Türkiyenin buday veriminin de dünyadaki standartlarn altnda olduunu kaydeden Recep Balam, Türkiyenin hububat ihraç eder duruma gelmesi için çok fazla üretim yapmas gerekiyor. Özellikle sulanmayan alanlarn sulu tarma açlmas ile üretimin artacana inanyoruz. Hububat ve özelinde budaydaki bu düzensiz gerilemelerde iklim deiiklii etkili oldu ancak ekim alanlarnda süreklileen gerilemenin nedenini girdi maliyetlerindeki yükselme dedi.

Geçmi yllarda Kayserinin kaliteli budaylara sahip olduunu, ancak hem iklim deiiklii hem de zararl böceklerin ortaya çkmasyla Kayseride budayn kalitesinin dütüünü belirten Balam, Buday yemlik olarak satlarak hem çiftçinin zarar etmesine hem de un üreticilerinin ekmeklik buday bulmasn zorlatrd. Kayseri genelinde 2017 ylnda buday üretimi 366 bin ton gerçekleirken 2018de ise 303 bin tona geriledi. Türkiyede ve Kayseride hububat kalitesini ve rekoltesini artracak her projeye destee hazrz dedi.

Ana Sayfaya Git