Buğday ekim mesaisi

Türkiye’de buğday ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovası’nda buğday ekimi başladı. Maliyet artışlarının sorun oluşturduğunu belirten çiftçiler, arazilerini nadasa bırakmamak için mecburen ektiklerini söyledi.

Haberler 08.11.2019 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinin önemli hububat merkezlerinden 3 milyon dönüme sahip Mardin Ovasnda çiftçilerin tela balad. Mardinin Kzltepe ilçesinde çiftçiler son teknolojik traktörlerle topraklarn sürüyor. Ardndan mibzere boaltlan gübre ve sertifikal tohumluk buday Mezopotamyann bereketli toprann barna braklyor. Yamur suyu ve artezyen kuyularndan çekilen suyla sulanan buday Mezopotamyann scak günei ile yeerip olgunlayor. Haziran aynda baak veren budayn hasad biçerdöverlerle yaplyor.

Yüksek maliyetler çiftçiyi zorluyor

Kzltepeye bal Alaku köyünde 300 dönüm arazide çiftçilik yapan Davut Dündar, pamuklarn topladklarn ve tarlalarn sürdüklerini söyledi. Dündar, Bugün de hayrlsyla budaymz ekeceiz. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Bugün itibariyle gübrenin tonu 2 bin 700 liraya yakn. Tohumu da keza ayn o ekilde aldk. Tohumun bize maliyeti 2 bin 300 bin lira oldu. Ondan sonra mazotu var, elektrii var. 300 dönüm arazinin bize maliyeti tohum, mazot ile birlikte 300 dönüme yaklak 140 bin lira girdimiz var. imiz çok zor, skntlyz dedi.

çok zor bir süreç yayoruz

Tarlann dede yadigar olduu için mecburen ektiini vurgulayan Dündar, Gerçekten bizim bu bölgede çiftçilik tamamen bitmi durumda. çok zor bir süreç yayoruz. Gübreyi çok yüksel bir fiyata alyoruz. 50 ton gübreyi pein aldm. Mazot 6 buçuk lira gibi bir fiyat var mazotun. 4 traktöre 385 litre mazot aldm. Bu traktörler sabah tarlaya geldiimde dolu olarak getirdim bugün tekrar yakt doldurdum. 2 bin 352 lira yakt aldm. Sabah da bu rakamla aldm. Allah rzas için çok zor durumdayz. Yani tarlay ekmemizin tek amac dededen kalma bir arazi olmas münasebetiyle mecburen ekiyoruz. Yani buray nadasa brakamayz. Yani kar kalmad, gerçekten kalmad diye konutu.

Ektiimizi biçemiyoruz

Kzltepeli bir baka çiftçi olan Hamit Koçhan da ektiklerini biçemediklerini söyledi. Koçhan, uanda burada buday ekiyoruz. Ama ektiimizi biçemiyoruz. Gübre, mazot, ilaç, traktör bütün masraflar kullanyoruz. Ne yazk ki ektiimizi biçemiyoruz. Bu ektiimizi de mecburen ekiyoruz. Arazimizi nadasa brakamyoruz. Ekiyoruz ama karlnda bir ey alamyoruz. Hepsini gidere veriyoruz eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git