Buğdaya kuraklık sigortası

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl 81 ilin tamamında kuru tarım alanlarında ekili buğday ürününün "kuraklık verim sigortası" kapsamına alınacağını bildirdi.

Haberler 04.01.2017 - 08:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bayraktar, yazl açklamasnda, tarm sektörünün afetlere kar daha fazla korunmas gerektiine dikkati çekti.

Türkiyede 2006dan beri uygulanan devlet destekli tarm sigortalar sisteminin, sektörün afetlere kar korunmasnda büyük görev üstlendiine deinen Bayraktar, bugüne kadar kuraklk riskinin tarm sigortalar kapsamna dahil edilmemesinin büyük sorun olduunu kaydetti.

- 81 ilin tamamnda uygulanacak

Bayraktar, çiftçinin bugüne kadar buday tarlasn sigorta yaptrp primini ödedii halde kuraklk yaanmas durumunda herhangi bir tazminat alamadnn altn çizerek, Bu eksiklik, Birliimizin de giriimleriyle giderildi. Yaplan çalmalar sonucu 2017de, 81 ilin tamamnda, kuru tarm alanlarnda ekili buday ürünü kuraklk verim sigortas kapsamna alnacak. ifadelerini kulland.

lçe bazl kuraklk verim sigortasyla, kuraklk bata olmak üzere, don, scak rüzgar, scak hava dalgas, ar nem, ar ya risklerinden kaynakl verim azallarnn sigorta teminat kapsamnda yer alacan belirten Bayraktar, budayda uygulanacak ilçe bazl kuraklk verim sigortasnda toplam sigorta priminin yüzde 60nn devlet tarafndan ödeneceini bildirdi.

Bayraktar, sigorta kapsamnda, söz konusu riskler nedeniyle yüzde 30 ve üzerinde zarar gören çiftçilerin tazminat alacaklarna dikkati çekti.

- Hayvan hrszl ve meyve aaçlar da sigorta kapsamnda

Sigorta sisteminde yaplan dier deiiklikler konusunda da bilgi veren Bayraktar, ilçe bazl kuraklk verim sigortasnn yan sra büyükba ve küçükba hayvanclk yapan üreticilerin en büyük sorunlarndan biri olan hrszlk ile açk ve yar açk sistemde yetitirilen kümes hayvanlar ölüm riskinin sigorta kapsamna alndn ifade etti.

Bayraktar, meyve aaçlar ve asmalarn kendileri ile fidanlarnn dolu, yangn, frtna, hortum, heyelan, deprem, sel ve kar arl riskleri nedeniyle, kirazn da yamur riski dolaysyla sigorta kapsamna girdiini kaydetti.

Özellikle iklim deiiklii nedeniyle gelecek yllarda tarm sigortasnn öneminin daha da artacana iaret eden Bayraktar, Bu nedenle tarm sigortasnda asl hedef, tüm ürünlerin her geliim evresinde yaanan tüm risklere kar koruyacak ekilde geniletilmesi olmaldr. Tarm sigortas kapsamnda yer almayan risklerin yaanmas durumunda çiftçinin zararlarn karlayacak ekilde destekleme yaplmaldr. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git