Buğday'da Rekolte Bekleniyor

Ulusal Hububat Konseyi'nin hazırladığı rapora göre, Türkiye genelindeki yağışların ve hava sıcaklıklarının olumlu düzeyde seyretmesi buğdayın erken gelişmesini sağladı.UHK Yönetim Kurulu Başkanı Taşpınar "Geçen yılki 21,6 milyon tonluk rekolteye ulaşılma hedefi oldukça yüksek görünüyor"

Haberler 11.03.2018 - 11:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülke genelindeki yalarn ve hava scaklklarnn olumlu düzeyde seyretmesinin budayn erken geliimine katk salad, bunun da rekolteyi artraca belirtildi.

Ulusal Hububat Konseyinin (UHK) 1 Ekim-5 Mart dönemini kapsayan raporuna göre, ülke genelindeki yalar, uzun yllar ortalamasna göre dütü ancak geçen yla göre yüzde 28,7 art gösterdi. 1 Ekim-5 Mart döneminde Türkiye genelinde ya oralamas 307,5 milimetre olarak hesapland.

Hububat tarmnn youn yapld Konya Ovasnda ekim ay sonuna kadar etkili olmayan yalar, kasm ayyla beraber dengelendi ve hava scaklklar, atlan tohumlarn tamamna yaknnn çkmasn salad.

Raporda, yl içinde iklim artlarnn olumlu seyretmesi durumunda, geçen ylki verim düüklüünün bu yl yaanmayaca tespitine yer verildi.

UHK Yönetim Kurulu Bakan Özkan Tapnar, özellikle budayda 15-20 günlük bir erken gelimenin gözlemlendiini söyledi.

Gelecek 3 ay içinde yalarn olumlu seyretmesi halinde ekim alanlarndaki daralmadan dolay yaanacak rekolte düüklüünün telafi edileceini ifade eden Tapnar, Geçen ylki 21,6 milyon tonluk rekolteye ulalma hedefi oldukça yüksek görünüyor. dedi.

Tapnar, Güneydou Anadolu Bölgesi haricinde Türkiye genelindeki yalarn, hububatn ihtiyaç duyduu zaman aralnda gerçeklemesi sayesinde ürünlerin geliiminin olumlu seyrettiini aktard.

Buday ekili alanlar için özellikle yan düme zamannn önemine deinen Tapnar, Hem bitki çklarnda hem de bitkinin geliim sürecinde herhangi bir problem yaanmyor. Güneydou Anadolu Bölgesinde alnan yalarda, ocak ayna kadarki dönemde düü yaanm, fakat ocak ve ubat aylarnda düzenli alnan yalar sebebiyle bu bölgedeki gecikme giderilmitir. diye konutu.

- Buday ekim alanlarnda daralma

Tapnar, bir yl önceki ekin çklarnda yüzde 25 kayp yaandn, bu yl ise bitki geliiminin daha iyi olduunu dile getirdi.

Türkiye genelindeki buday ekim alanlarnda geçen yla oranla yüzde 8 -10 olduunu anlatan Tapnar, unlar kaydetti:

Msr, pamuk, ayçiçei gibi ürünlerin getirisinin fazla olmas sebebiyle özellikle sulak ekim alanlarnda buday ekiminde bir düü gerçekleti. Bu durum, özellikle pamuk ekim alanlarnn fazla olduu Güneydou Anadolu Bölgesi ile güney bölgelerindeki baz kesimlerin tercihini pamuk ekiminden yana kullanmalarndan kaynaklanyor. Yine ç Anadolu Bölgesinde de özellikle msr ve ayçiçeinin budaya göre getirisi daha yüksek olduu için çiftçiler tercihlerini bu ürünlerden yana kullanabiliyor.

Ana Sayfaya Git