Buğday alımları bayram sonrası

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ramazan Bayramı'ndan sonra buğday hasadının başladığı bölgelerde kendilerinin de ürün alımına başlayacaklarını belirterek, "Biz de sahada tüm noktalarda alım yapacağız. 10 gün içinde de ücretlerini ödeyeceğiz." dedi.

Haberler 13.05.2020 - 23:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güldal, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan açklanan TMOnun buday ve hububat alm fiyatlarn deerlendirdi.

Son iki yldr hasat döneminden önce kurumun görev alanna giren ürünlerle ilgili alm fiyatn açkladklarna iaret eden Güldal, Böylece üreticinin sezona fiyatlar bilerek girmesini salyoruz. Üreticiye, TMOnun verdii fiyat, serbest piyasa fiyat ile dünya piyasas rakamlarn deerlendirerek, kendisine göre sat ve pazar politikas izlemesi için imkan yaratyoruz. diye konutu.

Güldal, TMOnun slogannn Ofis çiftçinin kara gün dostudur olduunu da anmsatarak, tüm faaliyetlerini öncelikle çiftçinin üretmesi ve üretiminin karl olmasn salamak için gerçekletirdiklerini söyledi.

Hububat ve bakliyat alm fiyatlarn, maliyetler, iç ve d piyasa fiyatlar, enflasyon oranlar, çiftçi beklentileri ve genel piyasa artlarn dikkate alarak belirlediklerini anlatan Güldal, yl boyunca tüm bu verileri yakndan takip ederek fiyat oluturduklarn belirtti.

ALIM POLTKASI ÖNÜMÜZDEK YILLARDA DA DEVAM EDECEK

Güldal, alm fiyat açklanan budayn en stratejik tarm ürünlerinin banda geldiine iaret ederek, Dolaysyla buday üretiminin yllk 22 milyon ton civarna gelmesi lazm. Baka ürünlere geçi nedeniyle buday ekili alanlar ve üretiminde azalma olmutu. Bunun telafi edilmesi ve buday lehine politika oluturulmas gerektiini düündük. Bakanln prim destekleriyle birlikte biz de alm fiyatn daha güçlü ekilde çiftçilere sunduk. Önümüzdeki yllarda da bunu devam ettireceimize yönelik güçlü mesajlar veriyoruz. diye konutu.

Açkladklar alm fiyatlarnn üreticiyi memnun ettiine de dikkati çeken Güldal, sözlerini öyle sürdürdü:

Türkiyenin her bölgesinden gerek çiftçiler gerekse çiftçi örgütlerinden çok sayda mesaj aldk. Fiyatlarn gayet dengeli ve yerinde olduunu, çiftçi beklentisine çok yakn olduunu ve çiftçinin memnun olduunu, fiyatlarn böyle devam etmesi halinde buday ve hububat üretiminin yeniden yükselie geçeceini ve rekoltenin artacan ifade ediyorlar. Geçen yl açklanan fiyat, buday üretiminde yüzde 5lik arta sebep oldu. Önümüzdeki yllarda da beklediimiz 22 milyon tonluk buday üretimini yakalam olacaz. Bu yl buday üretiminin 20 milyon tonun bir miktar üzerinde olmasn bekliyoruz.

ALIM FYATI 2 BN LRAYI BULACAK

Güldal, açkladklar bakliyat fiyatlarn da deerlendirerek, öyle devam etti:

Bu yl krmz mercimekte pozitif ayrmclk yaptk. Krmz mercimek ve kuru fasulyede üretimin artmasn öngörüyoruz. Krmz mercimek alm fiyatn yüzde 40lk artla ton bana 3 bin 500 lira olarak açkladk. Kuru fasulyede fiyat açklamadk ancak hazrlmz var. Serbest piyasada çiftçinin memnun olaca bir fiyat oluacan tahmin ediyoruz. O nedenle fiyat açklamyoruz. Düündüümüz fiyatn altna dümesi halinde müdahale ederiz.

Güldal, açklanan buday fiyatlarna ek olarak yüzde 3 kalite pirimi verdiklerini, ayrca Tarm ve Orman Bakanlnn hububat destei, lisansl depo desteiyle birlikte ekmeklik budayda ton bana 1650 lira olarak açklanan fiyatn 2 bin liray bulacan anlatt.

Randevulu sistemle çallacak almlarn 260 noktada ve 125 lisansl depoda gerçekleeceini bildiren Güldal, Bayramdan sonra kimi bölgelerde hasat dönemi balam olacak. Biz de sahada tüm noktalarda alm yapacaz. 10 gün içinde de ücretlerini ödeyeceiz. Hasat balayan yerlerde alm noktalar da açlacak. ifadesini kulland.

Güldal, Dünya çiftçiler Günü dolaysyla tüm çiftçilerin gününü kutlayarak, unlar kaydetti:

TMO olarak çiftçi yararna olan faaliyetlerimizi artrarak sürdürmek istiyoruz. Bu noktada Türkiyenin her köesinde üretim yapan çiftçilerin üretimden geri kalmamas, bir kar topraklarnn bo braklmamas ve gelirlerinin daha yüksek olmas için i birlii yapacaz. Devlet her zaman destekleriyle çiftçinin yannda olacak. Herhangi bir ihtiyaç durumunda da kamu kurumlar, bakanlk ve TMO olarak her türlü kolayl yapmaya hazrz. çiftçilerimize bereketli bir sene diliyorum.

Ana Sayfaya Git