Buğday fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle 9,5 yılın zirvesine yükseldi

İşgalin başlamasıyla buğday fiyatları 9,34 dolarla Ağustos 2012'den, mısır fiyatları ise 7,16 dolarla Mayıs 2021'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Haberler 25.02.2022 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STANBUL - Rusyann, dünyann önde gelen ve Avrupann ekmek sepeti olarak bilinen Ukraynaya yönelik askeri müdahalesiyle emtia fiyatlarndaki yükseli ivme kazanrken, buday fiyatlar 9,34 dolarla 9,5 yln zirvesine trmand.

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin, Ukraynann dousundaki Rusya yanls ayrlkçlarn sözde yönetimlerinin tannmasna dair kararnameyi imzalamasyla derinleen krizin ardndan tarm emtiasnda gözlenen yükseli, Rusyann Ukrayna igalini resmen balatmasyla ivme kazand. galle birlikte, Rusya ve Ukraynann üretimdeki arl nedeniyle buday, emtia piyasalarnda ana aktör oldu.

Enerji fiyatlarndaki yükseliler de dikkati çekerken, Rusyann metal üretiminde sahip olduu önemli rol nedeniyle bakr, alüminyum ve nikel gibi metal fiyatlarndaki yukar yönlü hareket de ivme kazand.

- Korkutan senaryo budayda

Buday fiyatlar, Rusyann Ukraynay igale balamasyla 9,34 dolarla Austos 2012den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün yüzde 6ya yakn yükselen buday fiyatlar, haftalk bazda yüzde 16,3, ylbana göre ise yüzde 21,3 art kaydetti.

Buday geçen yl da yüzde 20,3 yükselile tamamlamt. Buday fiyatlarnn geçen yl artmasnda talebin artmasna karn üretim tahminlerindeki azal, ihracatn artmas, arza yönelik endieler ve olumsuz hava koularnn üretimi etkilemesi etkili olmutu.

Analistler, Rusya ve Ukraynann dünya buday ihracatnda önemli bir role sahip olduunu vurgulayarak, iki ülke arasndaki çatmann buday arzn olumsuz etkileyebilecei, fiyatlardaki yukar yönlü basknn sürebileceini söyledi. Afrika ve Orta Doudan birçok ülkenin Rusya ve Ukraynadan gda ithal ettiini belirten analistler krizin derinlemesinin gda maddelerine eriimi zora sokabileceini dile getirdi.

Analistler, mevcut durumda Ukraynann tahl üretmesinin zor göründüünü, bunun ayn zamanda fiyatlarn da çok artaca anlamna geldiini ve baz ülkelerin ekmee ulamna engel olabileceini kaydetti.

- Kahve üzerinde sat basks bulunuyor

Msr fiyatlar ise bugün yüzde 5in üzerinde artt ve 7,16 dolarla Mays 2021den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Bugün ayrca pamuk fiyatlarnda yüzde 1, soya fasulyesinde yüzde 4,5, kakaoda yüzde 0,5 civarnda artlar görülürken, kahvede yüzde 0,2 civarnda azal yaand. ekerde ise yatay bir seyir izleniyor.

Soya fasulyesi de 17,56 dolarla Eylül 2012den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Analistler, gübre ve enerji maliyetlerindeki artn genel olarak tarm emtia fiyatlarndaki yükselii tetiklediini söyledi.

- Nikel fiyatlar, Mays 2011den bu yana en yüksek seviyeyi gördü

Bugün yüzde 3e yakn art kaydeden nikel fiyat, 11,77 dolarla Mays 2011den bu yana en yüksek seviyeye trmand. Analistler, youn taleple birlikte, Rusya-Ukrayna kaynakl jeopolitik risklerden dolay oluan arz endielerinin nikel fiyatlarn yukar yönlü etkilediini belirtti.

Paladyum fiyat yüzde 3ün üzerinde artla 2.564,50 dolara, platin de yüzde 2ye yakn yükselerek 1.117,00 dolara kadar çkt.

Alüminyum fiyatnda yüzde 3, çinkoda yüzde 1,2 civarnda yükseli yaanrken, bakr fiyatnda ise yüzde 0,2 düü görüldü.

Altnn ons fiyat Ocak 2021den bu yana en yüksek seviye olan 1.949 dolar görmesinin ardndan 1.942 dolar seviyelerinde dengelenirken, Brent petrolün varil fiyat, Eylül 2014ten bu yana ilk kez 100 dolarn üzerine çkt. New York Ticaret borsasnda da doal gaz fiyatlar yüzde 9,6 artla 4,86 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Ana Sayfaya Git