Buğday fiyatları tarihi zirveyi gördü

Buğday, Chicago Ticaret Borsasında düne göre yüzde 5'in üzerinde artarak 13,63 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü

Haberler 09.03.2022 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Buday fiyatlar, bugün 13,63 dolarla Chicago Ticaret Borsasnda tüm zamanlarn en yüksek seviyesini gördü.

Rusya-Ukrayna savann tedarik sorunlarn gündeme getirmesi ve yükselen enerji fiyatlarnn etkisiyle emtia piyasasnda rekorlar krlmaya devam ediyor.

Ukrayna-Rusya sava dolaysyla dünyann buday ambarlarndan biri olan bölgede arz oku yaanacana ilikin beklentiler buday fiyatlarn rekor seviyeye çkard. Söz konusu artta, Karadeniz bölgesindeki iki büyük buday ihracatçs olan Ukrayna ve Rusyann savata olmasnn buday ve msr ihracatnn durma noktasna geleceine dair endieler etkili oldu.

Buday, Chicago Ticaret Borsasnda düne göre yüzde 5in üzerinde artarak 13,63 dolarla tüm zamanlarn en yüksek seviyesine çkmasnn ardndan, saat 12.50 itibaryla 12,56 dolar seviyesinde dengelendi.

Buday fiyatlar, aylk bazda yüzde 30 ve yl bana göre de yüzde 60un üzerinde art kaydetti.

BUDAY FYATI REKORA GDYOR

Yükselen enerji maliyetleri özellikle buday fiyatlarnn rekor seviyeye çkmasnda önemli bir faktör olarak ortaya çkarken, Rusya-Ukrayna sava ve bu kapsamda giderek sertleen yaptrmlar da tahl piyasasndaki endieleri artrd.

Analistler, Rusya-Ukrayna savann Ukraynadaki tarm durma noktasna getirdiini belirtti. Tohum ve gübrelerin arz konusunda endielerin arttn ifade eden analistler, ülkede tarmsal faaliyetlerin bu sene gerçekleemeyebileceini aktard.

Rusya ile ticaret de sava ve ABD ile Avrupann yaptrmlar nedeniyle tkanm durumda. Ukrayna ile Rusya dünyann buday sevkiyatnn çeyreinden fazlasn tedarik ettii gibi msr, arpa ve ay çiçek yann da balca tedarikçileri arasnda bulunuyor.

SOYA FASULYA, MISIR

Bugün, tarm emtialarnda kark bir seyir izleniyor. Soya fasulyesinde yüzde 1in pamukta da yüzde 0,5in üzerinde yükseliler görülürken, ekerde yüzde 0,5, kahve de yüzde 0,4 ve msrda yüzde 1,9 civarnda düüler dikkati çekiyor.

Analistler, emtia fiyatlarnda görülen zirveler sonrasnda günlük bazda satlarn etkili olduunu aktard.

Ana Sayfaya Git