"Buğday ile gübrenin fiyatı bir olsun"

Tohumlama döneminde etkili olan aşırı yağışlar Siirt ve çevresindeki çiftçileri olumsuz etkiledi. Ekinleri zarar gören çiftçiler, verimin beklentilerinin çok altında olduğunu belirtti.

Haberler 22.06.2019 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çiftçiler ar yalardan etkilendi. Baak tutan buday olgunlamadan yalardan dolay zarar gördü. Bir de üzerine ilaçlama, gübreleme ve mazot fiyatlarnn yüksek maliyeti eklenince, elinde avucunda olan kaybetme korkusu yaayan çiftçiler, devletin kendilerine sahip çkmasn istiyor.

Köylüler normal artlarda budayda dönümüne 400-500 kilogram verim alabilirken, tohumlama döneminde yalarn aralksz yamas, olgunlama dönemin de ise mevsimin yasz geçmesi nedeni ile buday veriminin 250 kilogramn altna düeceini ifade etti.

Böyle olursa bizler çiftçilii brakacaz

Budaya bakldnda yüksek bir verim gözükse de aslnda durumun öyle olmadna dikkat çeken çiftçilerden Muhammed ükrü Deli, buday baaklarnn bo olduunu ve mecbur kaldklar için tarlay hasat ettiklerini kaydetti.

Deli, Tohumlama döneminde 2 ay boyunca yalar aralksz yad ve budayn olgunlama döneminde ise yalarn yamamas nedeni ile budayda verim düüklüü yayoruz. Kazanç edeceimizden dolay deil, mecbur olduumuz için buday biçiyoruz. Buday yükselmi ama verim yok! Göründüü gibi deil, baaklarda tane yok. Böyle olursa bizler çiftçilii brakacaz. çünkü gübreyi 3 TLye alyoruz. Buday 1 TLye satyoruz ve ikisi bir birini kurtarmyor. Mazot 7 TL, gübre 3 TL ve budayn fiyat da oldukça düük. Bu ekilde çiftçilii terk etmek zorunda kalacaz. dedi.

Ya gübre fiyat aa düürülsün yda buday fiyat yükseltilsin

Bin dönüm arazim var. Hepsini ekmekten vazgeçtim ve sadece 400 dönüm ekebildim. çünkü hiçbir menfaat görmüyoruz. diyen Deli, mazot, gübre ve sertifikal tohumun maliyeti kurtarmadn bu nedenle sadece kendisinin deil, bütün bölgenin çiftçilii brakacan savundu.

Deli, Sadece ilaca 16 bin TL verdim ve birbirini kurtarmyor. Devletin verdii destek devede bir kl kalyor. Ya gübre fiyat aa düürülsün ya da buday fiyat yükseltilsin. Sadece biz deil, bütün bölge çiftçilii brakacak. Devlet buday ile gübrenin fiyatn bir yapsn, herhangi bir destek istemiyoruz. Geçen yl, bir traktör 90 bin TLye alnabiliyordu, imdi ise ayn traktör için 200 milyar istiyorlar. Bu nasl olacak, bu durum nereye kadar gidecek? Malzemenin parasn veriyoruz, elimizde bir ey kalmyor ve boa kürek sallam oluyoruz. eklinde konutu.

Gübre fiyatlarnn yüksek olmasndan dolay zarar edeceimizi düünüyoruz

Gübre fiyatlarnn yüksek olmasndan dolay brakn kar etmeyi, zarar edeceklerini bile düündüünü belirten Pnarova Köy Muhtar Veysel Deli, buday veriminin 400 kilogramdan 250 kilograma düeceini kaydetti.

Köy muhtar Veysel Deli, u anda hayrls ile 2019 hasadn yapyoruz. Bu sene beklentimiz çok yüksekti ama arazi göründüü gibi deil, buday baaklar bo çkyor. stediimiz verimi alamayacamz düünüyoruz ve bu sene dönüm ba 250 kilogramn altna düeceini öngörüyoruz. Normal artlarda dönüm ba en az 400 kilogram verim alyorduk. Dönümüne 600 kilogram gördüümüz dönemler de oldu. Ancak bu sene ilaç fiyatlarnn çok yüksek olmas ve 20 bin TLye yakn bir ilaçlama yapmamz bizleri etkiledi. diye konutu.

Büyük maliyetlerle ekim yapmaya devam edersek elimizde bir ey kalmayacak

Küçük desteklerle devam etmenin mümkün olamayacan dile getiren Muhtar Veysel Deli, büyük maliyetlerle ekim yapmaya devam etmeleri durumunda ellerinde avuçlarnda bir ey kalmayacan ve çiftçilerin çok zor durumda kalacan belirtti.

Muhtar Veysel Deli, Devletimizin çiftçisine sahip çkmas gerekiyor. çünkü bu günkü artlarda masraflarmz çok. Baz yerlerde, çiftçiler arazi kiralama yoluna gittikleri için icar paras yüksek oluyor ve artk birçok insan kendi arazisini ekemiyor. Ya kar ya da zarar edecek. Bu nedenle özellikle bu sene devletin çiftçisine sahip çkp buday fiyatlarn biraz yükseltmesini umuyoruz. 2019 desteklemesinin de yükselmesi çiftçiyi ekim yapmaya itebilir. dedi.

Ana Sayfaya Git