Buğday rekoltesi bekleniyor

Mardin Ovası'nda 1,5 milyon ton buğday rekoltesi bekleniyor

Haberler 02.06.2022 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde bu sezon 1,5 milyon ton buday rekoltesi bekleniyor.

Güneydou Anadolu Bölgesinin önemli tarmsal üretim merkezlerinden Mardinde üreticiler tarlalarndan yüksek buday verimi bekliyor.

Kzltepe ilçesindeki Hububat Ticaret Merkezinde müzayede alanlar, depolar, silolar ve tarlalarda biçerdöverler hazr hale getirildi. Sulu tarm arazilerinde bir hafta içinde hasat balayacak.

Mardinde geçen yl 1 milyon 200 bin ton buday hasad yaplrken, bu yl 1,5 milyon ton rekolte bekleniyor.

Kzltepe Hububat ve Ticaret Merkezi Bakan Mehmet erif Öter, AA muhabirine, Kzltepe, Artuklu, Derik ve Nusaybin ilçelerini kapsayan Mardin Ovasnda 3 milyon dekar verimli ekili arazilerinin bulunduunu kaydetti.

Bunun yüzde 70nin sulanabilir tarm arazisi olduunu, çiftçilerin kendi imkanlaryla açt artezyen kuyularnda sulama yapldn anlatan Öter, unlar söyledi:

Geçen sene sadece sulu alanda hasat yapld. Bu sene çok büyük umutlarmz var. Mart ayna kadar güzel yamur yad. Kuru alan için can suyu diye tabir edilen nisan yamurlar yamad ama sulu alanlar iyidir. Geçen seneden dahi iyi bir verim bekliyoruz. nallah bir olumsuzluk olmazsa güzel bir mahsul bekliyoruz. Geçen sene Mardin Ovasnda 1 milyon 200 bin ton civaryd, bu sene 1,5 milyon ton buday bekliyoruz. Türkiyenin yllk buday üretiminin yaklak yüzde 10u ilimizde üretiliyor.

ADIM ATACAK YER BULAMAYACAIZ

Bu topraklarda çok kaliteli buday yetitiini belirten Öter, önümüzdeki günlerde hasada balayacaklarn vurgulad.

Hasadn çok youn ve bereketli geçeceini dile getiren Öter, öyle devam etti:

Orta Dounun en büyük hububat merkezimizde günde yaklak 3 bin kii istihdam ediliyor. 247 depomuz var. Her bir depoda yaklak 750 ton hububat boaltabiliyoruz. Ayrca çevremizde üyelerimizin çelik silolar var. Merkezimiz alannda 300 bin tona yakn ürün satlp alnp muhafaza edilebiliyor. u anda hazrlmz var. Depolarmz boalm. Yeni mahsule hazrlk yapyoruz. Önümüzdeki hafta buras cvl cvl olacak büyük bir hareketlenme olacak. Adm atacak yer bulamayacaz. Biçerdöver tarlada hasat biçecek, kamyonlar pei sra gelip burada ürün boaltacak. Bir taraftan yüklenip bat illerine ve Mardin OSBye gidecek. Burann buday bu kadar kaliteli ki ülkemizin her tarafna gidiyor.

GAP SUYUNUN GELMES VERM ARTIRACAK

Topraklarn ülkenin milli serveti olduunun altn çizen Öter, GAP suyunun bereketli topraklaryla bulumasn dört gözle beklediklerini kaydetti. Öter, Dünyada gdann önemi son günlerde daha da ortaya çkt. Gdann ham maddesi buday da bu topraklarda çok güzel yetitiriliyor. dedi.

GAP kapsamnda sulama kanallarnn bitirilmesini istediklerini belirten Öter, Sulama kanal bitirse hem verim artar hem de maliyet düer. ifadesini kulland.

Hububat Merkezinde esnaf Salih Demir, susuz alanlardaki budayn hasadnn yapldn, yakn bir zamanda sulu tarmdaki alanlarn hasadnn yaplacan belirterek, hazrlklarn sürdürdüklerini söyledi.

Verimli topraklarda en kaliteli buday burada yetiiyor. nallah bu sene güzel bir verim bekliyoruz. diyen Demir, hasat hazrlklarn bitirdiklerini ifade etti.

Kzltepe ilçesinde çiftçi Remzi Tekin de Hazrlklarmz bitti. Bu sene güzel geçmesini bekliyoruz. nallah bereketli olur. dedi.

Tekin, GAP suyunun gelmesiyle kuru alanlardan da ayn verimi alabileceklerini söyledi.

Artuklu ilçesinde çiftçilik yapan Tacidin Deniz de bu sene sulu tarmda dönüm bana yaklak 800 kilogram buday beklediklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git