Buğday ve arpa yüzü güldürdü

Diyarbakır'da, bu yıl buğday ve arpadan elde edilen yüksek verim çiftçiyi sevindirdi.

Haberler 17.07.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyede buday üretiminde üçüncü srada yer alan Diyarbakrda, bu yl 3 milyon 300 bin dekardan yaklak 1,5 milyon ton, 428 bin dekardaki arpadan ise yaklak 200 bin ton rekolte bekleniyor.

Bahar aylarnda aralksz devam eden yamurlar dolaysyla ekinlerin çürümesinden endie duyan çiftçi, buday ve arpada beklemedikleri bir verimle karlamann sevincini yayor.

Tarlann durumu ve ürün çeidine göre budayda dekar bana 400-600, arpa da ise 400-550 kilogram verim elde eden çiftçiler, bu sayede yüksek gelir elde edecek.

- Son 3-4 yldr iyi verim elde ediyoruz

Diyarbakr Ziraat Odalar l Koordinasyon Bakan Cevat Delil, bu yl ar yan çiftçiyi endielendirdiini ve bitkilerde baz hastalklara neden olduunu söyledi.

Delil, bu hastalklara kar çiftçinin elinden geldiince mücadele ettiini belirterek, bu sayede buday ve arpadan dekar bana 400 ila 600 kilogram arasnda verim alndn ifade etti.

Özellikle arpada rekoltenin bu yl çok iyi olduuna iaret eden Delil, Buday ve arpada özellikle kraç yerlerde yüksek verim elde edildi. Verim bu yl beklentinin üstünde gerçekleti. Dier yllara nazaran son 4 yldr iyi verim elde ediyoruz. diye konutu.

- Gübre, mazot ve ilaçta daha fazla destek beklentisi

Bismil ilçesine bal krsal Iklar Mahallesinde çiftçilik yapan Behçet Kaplan da bu yl 2 bin dekar tarlasnda buday, arpa ve mercimek yetitirdiini vurgulad.

Bu yl mercimekten iyi bir verim alamadklarn aktaran Kaplan, öyle konutu:

Budayda dekara ortalama 400, arpada 500 kilogram verim aldm. Yaklak 60 yldr çiftçilik yapyorum. Son 3-4 yldr iyi verim elde ediyoruz. Yaklak 7 ay boyunca aralksz yamur yad için ekinlerin çürüyeceini düünüyorduk. Açkças böyle bir verim beklemiyorduk. Allaha ükür, ekinimizin verimi çok iyi.

Kaplan, gübre, mazot ve zirai ilacn çiftçiye önemli yük getirmeye baladn, devletten bu konuda çiftçilere daha fazla destek vermesini beklediklerini de söyledi.

Ayn mahallede çiftçilik yapan Musa Arslan ise 3 bin 500 dekarda buday, arpa ve mercimek yetitirdiklerini belirterek, unlar kaydetti:

Budayda dekar bana ortalama 500 kilogram verim elde ettik. Bu yl bol ya dolaysyla çok güzel verim aldk. Arpann veriminden de memnun kaldk. Arpada dekar bana yaklak 600 kilogram elde ettik. Daha önce böyle bir verim hiç almamtk.

Ana Sayfaya Git