Buğday'a zam geldi

Toprak Mahsulleri Ofisi, un sanayicilerine sattığı buğdaya yüzde 22 zam yaptı. Ziraat Mühendisleri Odası, “Artan maliyetler tüketiciye ekmek ve un zammı olarak dönecek" açıklaması yaptı.

Haberler 29.03.2022 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), un sanayicilerine satlan budaya zam yaptn duyurdu. 25 Mart itibariyle ekmeklik buday sat fiyat ton bana 2 bin 650 liradan 3.210-3.325 liraya çkt.

TMO hasat sezonunda yerli üreticilerden budayn tonunu 2.450 TLden alm, daha pahalya ithal ettii buday ise kamu zararna düük fiyatlarla un ve yem sanayicilerine satarak sanayicileri sübvanse etmiti.

SANAYCLERE BÜYÜK SÜBVANSYON UYGULANIYORDU

Ziraat Mühendisleri Odas stanbul ube Bakan Murat Kapkran, thal edilen buday sanayicilere neredeyse uluslararas fiyatlardan alnp çok düük fiyatlarla sanayiciye veriliyor. Sanayicilere büyük sübvansiyon uygulanyordu. Bu sübvansiyon uygulanmasnda kullanlan fon hazineden karlanan para. Bu para geçtiimiz ekim sezonunda buday üreticilerine verilseydi iç yeterlilik salanabilirdi ve Türkiye küresel fiyat artlarndan etkilenmezdi dedi.

TMO BÜTçES DE YENDEN REVZE EDLMELDR

TMOnun sanayicilere uygulad bu sübvanseler neticesinde zarar ettiini belirten Kapkran u deerlendirmelerde bulundu:

Fiyatlarn artk küresel pazarda artacana ilikin veriler olumaya balaynca sanayiciye uygulanan fiyatlara da bu beklenti yanstld. Zaten üretim yetersizliklerin yaand dönemde zorunlu temel gda ihtiyaçlarn ithalatla karlamak zorunda kalacamzdan gda tarm bütçesinin yeniden deerlendirilmeye ihtiyac ihtiyaç vardr. TMO bütçesi de yeniden revize edilmelidir. Aksi halde süregiden gda krizi sanayicinin ham madde temininde artan maliyetleri tüketiciye ekmek ve un zamm olarak dönecek.

Ana Sayfaya Git