Buğdayda 2020 rekoltesinin 20,5 milyon tona ulaşması bekleniyor

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Eren Günhan Ulusoy, geçen yıl buğday rekoltesinin 19 milyon ton, TÜİK'in 2020 tahmininin ise 20,5 milyon ton olduğunu belirterek, "Güneydoğu ve Çukurova'dan gelen verim bilgileri olumlu. Çok büyük bir sıkıntı yaşanmaması halinde 20,5 milyon ton rakamının küçük bir eksikle de olsa gerçekleşeceğini öngörüyoruz." dedi.

Haberler 25.06.2020 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas Un Sanayicileri ve Hububatçlar Birlii (IAOM) Avrasya Bakan da olan Ulusoy, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) buday alm fiyatlarndaki arta deindi.

Alm fiyatlarnn geçen yla göre ekmeklik budayda yüzde 22,2 artla 1.650 liraya, makarnalk budayda ise yüzde 24,4 yükselile 1.800 liraya çkarldn anmsatan Ulusoy, 2000li yllarn bandan bu yana buday ekim alanlarndaki gerilemeye karn son 2 ylda alm fiyatnn yüzde 50 civarnda artrldn söyledi.

Ulusoy, enflasyon orannn çok çok üzerinde bir artn söz konusu olduunu belirterek, çiftçiye enflasyonun 20 puan üzerinde bir refah pay salandn ve ekim alanlarndaki daralmann durdurulmasnn amaçlandn kaydetti.

Geçen yl 6,9 milyon hektar olan buday ekim alannn bu yl 6,8 milyon hektara gerilediini bildiren Ulusoy, 2019da ürünün net geliri yüzde 10 artmasna ramen daralma sürdü. Her ne kadar daralma azalsa da sürmesi hiç iyi olmad. Gelecek yl da ekim alanlarndaki azal sürerse baka politikalar devreye alnmal. dedi.

Ulusoy, geçen yl buday rekoltesinin 19 milyon ton olduunu anmsatarak, u anda TÜKin 2020 tahmini 20,5 milyon ton. Ekim alanlarndaki daralmaya ramen verimde yüzde 10luk bir art bekliyoruz. Güneydou ve çukurovadan gelen verim bilgileri olumlu. Geçen yla göre daha yüksek verim söz konusu. çok büyük bir sknt yaanmamas halinde 20,5 milyon ton rakamnn küçük bir eksikle de olsa gerçekleeceini öngörüyoruz. diye konutu.

- Un ihracatnda ilk 5 aylk kayb telafi edeceiz

Eren Günhan Ulusoy, yln ilk 5 aynda un ihracatnda 2019un ayn dönemine göre yüzde 14lük bir düüün söz konusu olduunu, kaybn Irakta yüzde 10 olarak gerçekletiini, pandemi sürecindeki yasaklarn ve lojistik zincirindeki aksamalarn ihracat düürdüünü anlatt.

Iraktaki un stoklarnn azaldn ve gümrük kaplarnn açldn belirten Ulusoy, en yüksek ihracat pazar olan Iraktaki kaybn 2020 sonuna kadar telafi edileceini söyledi.

Ulusoy, Yemen ve Suriye pazarnda salgn nedeniyle yaanan kayplara deinirken, Yl sonunda ilk 5 aydaki 200 bin tonluk kaybn büyük ksmn telafi edeceimizi düünüyoruz. Geçen yl 3 milyon 262 bin ton un ihraç etmitik. 2020 sonunda 3,2 milyon tona yaklaacamz, 1 milyar dolar gelir elde edeceimizi öngörüyoruz. diye konutu.

- Salgn, tarm ve gdann önemini ortaya koydu

TUSAF Bakan Ulusoy, salgn döneminde perakende un satlarnda yüzde 700e varan artlar görüldüüne dikkati çekerek, u anda perakende satlar, salgn öncesi dönemin bir miktar üzerinde seyrediyor. Ancak ilk anlardaki gibi yüksek deil. dedi.

Koronavirüs salgnnn budayn, tarmn ve gdann önemini bir kez daha ortaya koyduunu vurgulayan Ulusoy, unlar kaydetti:

Tarmn ve gdann ülkeler aras hareketinin olduu bir dünya söz konusu. Salgn sürecinde baka ülkeler Eyvah, bu ürünü nereden buluruz? dediinde Türkiyede ürünler tüketiciye ulat. Buday, tahl, bakliyat ve sebze gibi tüketimimizde yüksek olan ürünlerin önemini tekrar gördük.

Bu nedenle lisansl depolama kapasitesi çok önemli. u anda 5 milyon tonluk kapasite Türkiyeye 3 ay yetebilir. Lisansl depoculuk kapasitesi her geçen gün artyor. Rakam 10 milyon tona çktnda Türkiye, kendisine 6 ay yetebilecek stoku depolayabilecek. Budayn, salk ve enerji sektörü gibi hayatn ak için çok önemli olduunu bir kez daha gördük.

Ana Sayfaya Git