Buğdayda alım fiyatı açıklandı, gözler üretimde

Tarım ve Orman Bakanlığının sahada yaptığı incelemelere göre ekilişlerin pandemi öncesi tamamlanmış olması nedeniyle buğday üretiminin en az yüzde 5 artması bekleniyor. Üretimde sağlanan bu avantajın ardından, sapa kalkma ve başaklanma dönemleri için de yağışlar önem taşıyor

Haberler 08.05.2020 - 23:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann buday alm fiyatn açklamasnn ardndan gözler, ksa süre sonra gerçekletirilecek hasatla buday üretimine çevrildi.

Cumhurbakan Erdoan, hafta banda Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hububat ve bakliyat alm fiyatlarn kabine toplantsnn ardndan açklamt.

Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirlinin talimatyla stratejik tarm ürünlerini takip etmek üzere oluturulan Ürün Masalar da bata hasadn yaklat budaya ilikin gelimeler olmak üzere saha ziyaretleriyle tarm alanlarn takip ediyor.

Ürün Masalar tarafndan hazrlanan deerlendirme kapsamnda, geçen yl buday ekilii 68,5 milyon dekar, toplam üretim 19 milyon ton oldu. 57,5 milyon dekar alanda 15,85 milyon ton ekmeklik buday, 11 milyon dekar alanda da 3,15 milyon ton makarnalk buday üretildi.

ÜRETMDE ARTI BEKLENYOR

Bu üretim sezonu için yaplan ilk deerlendirmelere göre ise özellikle makarnalk budayda olmak üzere toplam ekili alanlar yüzde 5 civarnda artt. Artnn daha çok sulu alanlarda olmas sebebiyle üretimin bir önceki yln yüzde 5-10 üzerinde olaca tahmin ediliyor.

Yalarn da bitkinin ihtiyaç duyduu dönemde gerçeklemesi nedeniyle kardelenme aamasnda herhangi bir problemle karlalmad. Sapa kalkma ve baaklanma dönemleri için de bu dönemdeki yalar önemli.

anlurfa, Adana, Tekirda, Krklareli, Ankara ve Yozgatta nisan aynda yaplan tespitlere göre, üretimde önemli sknt yaanmyor. Adana ve anlurfada buday geliimi dane dolumu aamasna geçti. Baz illerde, yabani ot, hastalk ve fare mücadelesi yürütülüyor.

Tarm ve Orman Bakanlnn talebiyle Kovid-19 sürecinde çileri Bakanl tarafndan alnan önlemler, tarmsal üretimin kesintiye uramamas için önem tayor.

PANDEMNN BUDAY ÜRETMNE ETKS

Yaplan deerlendirmede, pandemi sürecinin buday üretimine etkisi de ele alnd. Buna göre, pandemi öncesi ekililerin tamamlanm olmas avantaj salarken, 2019-2020 üretim sezonu için özellikle makarnalk buday ekili alanlarnda ve üretiminde art bekleniyor. Buday ekili alanlarndaki artn daha çok sulu alanlarda olmas sebebiyle verimde de art öngörülüyor.

Yine TMOnun alm yapaca ürünler arasnda yer alan mercimekte de bitkinin fenolojik geliiminde sorun görünmüyor. Nohut üretiminde ise gerek alansal gerek iklimsel olarak olumsuzluk belirlenmedi.

Ana Sayfaya Git