Buğdayda yaklaşık 22 milyon tonluk üretim beklentisi

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, geçen yıl 19,5 milyon ton olan buğday rekoltesinin bu yıl 21,5 milyon tona ulaşmasını beklediklerini belirterek, "Hatta 22-23 milyon ton arasında rekolte gelirse şaşırmayalım." dedi.

Haberler 13.06.2020 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kiraz, hasad devam eden budayda elde edilecek rekolteye ilikin deerlendirmede bulundu.

Bu yl iç bölgeler bata olmak üzere birçok yerde haziran aynda da yalarn devam ettiini anmsatan Kiraz, bu yalarn ç Anadoludaki buday baaklarnn dolumuna olumlu katksnn bulunduunu söyledi. Kiraz, haziran yalarnn, eker pancar, ayçiçei ve msr gibi endüstri bitkilerine de olumlu yansdn ancak bu durumun temmuza tanmasnn tarm ürünleri için sknt oluturabileceini bildirdi.

Her gün arazilerde takipte olduklarn vurgulayan Kiraz, sahadan gelen rakamlarn çok olumlu olduunu dile getirdi.

Kiraz, budayda bu yl 20 milyon 500 bin tonluk rekolte beklendiine dikkati çekerek, Austos aynda ilgili otoritenin bu tahmini yükselteceini düünüyoruz. Birlik olarak bu yl 21,5 milyon ton buday üretimi beklentimiz var. Hatta 22-23 milyon ton arasnda rekolte gelirse armayalm. Geçen yl rekolte 19,5 milyon tondu. Geçen yla göre yüzde 15-20lik art elde edilecek. diye konutu.

Buday verimindeki arta da deinen Kiraz, öyle konutu:

Bu yl iklim koullar buday için çok uygundu. Yalar budayn gelime aamasnda yeterli düzeyde oldu. En önemlisi de bu yl süne sknts yoktu. Süne sorunu olmamas da üretimin yüzde 10-20 artmasn salayacak. Gübrelemenin doru yaplmas da rekolteyi olumlu etkiledi.

- ç Anadolu dnda hasat yapld

Kiraz, bu yl buday fiyatlarnn da üretici açsndan uygun olduunu belirterek, unlar kaydetti:

Adana, anlurfa, Gaziantep ve Kahramanmarata güzel fiyatlar olutu. Bu noktadan sonra fiyatlarn düme riski de olmaz. u anda sadece ç Anadoludaki hasat kald. Orada da bu ay sonunda arpa hasad balar ve temmuz ortasna kadar da tamamlanr. Temmuz ortas ve austosta rekolte revize edilecektir. Buday rekoltesi iyi olduu için çok sevinçliyiz. Bolluk demek, baka ülkelere el avuç açmamak demektir.

Ana Sayfaya Git