"Büyük tarımsal ovalarımızı koruma altına alıyoruz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, büyük tarımsal ovaları sit alanı olarak koruma altına aldıklarını söyledi.

Haberler 20.04.2017 - 13:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜYAP Diyarbakr 8. Tarm, Hayvanclk, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuar kapsamnda 1. Tarm ve Hayvanclk Zirvesi gerçekletirildi.

TÜYAP Kongre Merkezinde, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas tarafndan düzenlenen ve bu yl ilk defa gerçekletirilen zirveye, Tarm ve Hayvanclk Bakanl Müstear Yardmcs Mehmet Hadi Tunç, Hayvanclk Genel Müdürü Osman Uzun, Tarm Reformu Genel Müdür Yardmcs Faruk Fratolu, DTSO Meclis Bakan Celalettin Birtane, Yönetim Kurulu Bakan Ahmet Sayar, Ticaret Borsas Bakan Engin Yeil, Kalknma Ajans Genel Sekreteri Hasan Maral, Akademisyenler, Sektör temsilcileri, çiftçiler ve ilgili bölümlerin üniversite örencileri katlmda bulundu.

Sayar, iki yl aradan sonra yeniden tarm fuar yapmann mutluluunu yaadklarn söyleyerek, bu iki yl süresince de fuara dair çalmalarn sürdürerek fuar ve kongre merkezinin modernizasyonunu tamamladklarn belirtti.

Sayar: Fuar alann modernizasyonunu tamamladk

Özellikle tarm sektöründe faaliyet gösteren firmalardan gelen geribildirimleri deerlendirerek yar kapal sergi alan oluturduklarn ve fuar alann fiziki altyapsn iyiletirdiklerini söyleyen Sayar, bu hazrlklar tamamlayarak cokulu bir ekilde fuar açln gerçekletirdiklerini belirtti.

Sayar: Yurt dndan birçok katlmcy arladk

Fuara katlan firma saysnda %20 art olduunu söyleyen Sayar, bunun yannda Irak, Bahreyn, Suudi Arabistan gibi ülkelerden de ziyaretçilerin bu fuara katlmda bulunduklarn sözlerine ekledi.

Sayar. Hedef tarmsal kalknmay hzlandrmak

Diyarbakrn Türkiyenin en önemli tarm ehirlerinden biri olduunu söyleyen Sayar, tarmn kentin ekonomisine ve istihdamna da önemli katklar olduunu belirtti. GAP projesi kapsamnda Silvan barajnn tamamlanmasyla birlikte tarmdan gelen sanayi girdisinin ve verimliliin artacan da sözlerine ekledi. lk kez böyle bir zirve gerçekletirdiklerini söyleyen Sayar amaçlarnn sektörel yeniliklerin, ilgili firma yetkilileri ve çiftçilerle paylalmas olduunu belirterek, destek olan ve katk salayan bütün kurumlara teekkürlerini ileterek konumasn tamamlad.

Tunç ise yapm olduu konumada, tarmn dünyann en eski uras olduunu söyleyerek Dicle Havzasnn da bu uraya bin yllardr ev sahiplii yaptn söyledi. Tarmsal üretimi ve geliimi son derece önemsediklerini belirten Tunç bu balamda Diyarbakra vermi olduklar tarmsal destei 5 buçuk katna çkarttklarn söyledi.

Açl konumalarnn ardndan Tarm ekonomisi, teknolojik gelimeler ve sektördeki deiimler, Tarm ve Hayvanclk sektöründe bölgesel politikalar, kaynaklarn doru planlanmas, tarmsal örgütlenmeler, küçük üreticilerin örgütlenmesi gibi konularda oturumlar gerçekletirildi. Alannda uzaman akademisyenlerin ve tarmla ilgili kurum temsilcilerinin katlmyla gerçekletirilen oturumlarda, katlmclara detayl bilgi verilerek, interaktif ekilde sunumlar yapld.

Ana Sayfaya Git