Büyüme geriledi!

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 2019 yılı için Türkiye’de büyümenin yüzde 1.0, işsizliğin yüzde 12.5 ve enflasyonun yüzde 16.2 düzeyinde olacağı tahmininde bulundu.

Haberler 21.02.2019 - 12:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜSADn yaynlad, 2019 Ylna Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi raporunda, ABD ve çin arasnda ticarete ilikin anlamazlklarn uzamas nedeniyle oluan belirsizliklerin küresel ölçekte üretim yapan pek çok firmay etkiledii ve IMF, OECD ve Dünya Bankasnn küresel ekonomi için büyüme beklentileri ortalamasnn 2019 ve 2020 yllar için, 2018 ylndaki yüzde 3.5ten yüzde 3.3e dütüü belirtildi.

2019da Türkiye ekonomisinde büyümenin ihracat ve iç talep arasnda daha dengeli olaca beklenmektedir denilen TÜSAD raporunda, Net d talebin büyümeye pozitif bir katksnn olaca tahmin edilmitir. Net d talep üzerindeki temel belirleyiciler AB ekonomisindeki büyüme, petrol ve dier hammadde fiyatlarnda art ve bölgesel jeopolitik riskler olacaktr saptamas yapld ve u konularn alt çizildi:

Sk para politikasnn 2019da yl boyu sürdürülecei varsaylm, enflasyonda kalc bir düü görülmeden herhangi bir geveme adm atlmayaca öngörülmütür. Ayrca talep koullarndaki zayfln fiyatlar üzerindeki basknn azalmasna katkda bulunaca varsaylmtr.

Bu nedenle özel tüketimdeki artn çok snrl olaca tahmin edilmektedir. Yatrmlarn ise artan finansman maliyetleri, jeopolitik riskler ve küresel yavalama nedeniyle azalmaya devam etmesi beklenmektedir.

Kamu harcamalarnn Orta Vadeli Programda öngörüldüü ekilde gerçekleecei varsaylmtr. Bu durumunda büyümeye buradan gelecek katk snrl olacaktr. AB ekonomisinde yavalamann varsaylandan daha yumuak olmas, Brexitin gerek ngiltere gerekse AB ekonomilerine en az zarar verecek ekilde müzakere edilmesi ve jeopolitik risklerin bertaraf edilmesi net d talebin büyümeye katksn artrabilir.

Mevcut tahmin senaryomuzda gelimekte olan ekonomilere sermaye giriinin devam edecei ve Amerikan Merkez Bankasnn faiz artrmayaca varsaylmtr.

Ekonomide yapsal reformlara hz verilmesi, özellikle igücü üzerindeki yükleri azaltc admlar

atlmas, eitim reformu, vergi reformu ve yatrm ortamn iyiletirici düzenlemelere hz verilmesi

ekonomik büyümeyi olumlu etkilemesinin yan sra potansiyel büyümeyi de uzun vadede yukar

çekecektir.

Bu yl bankalarn d borç geri ödemeleri ve borç çevrim orannn 100%ün altnda kalaca

varsaylmtr. Yln ikinci yarsnda kredi artnn kademeli olarak tekrar pozitife dönecei

öngörülmektedir. Eer banka bilançolarnda daha hzl bir mekanizma yardm ile sorunlu kredilerin temizlenmesi mümkün olursa büyüme oran tahminimizin üzerinde gerçekleebilir.

Ayn ekilde, özellikle Suriye sorunu kaynakl jeopolitik risklerin daha da derinlemesi, Amerikan Merkez Bankasnn beklenenin aksine faiz artrmna gitmesi, çeitli nedenlerle AB iç talebini beklenenin altnda artmas, net d talebin büyümeye katksn yaklak 1 puan kadar azaltabilir.

Yani temel senaryo olarak tahmin edilmi yüzde 1 oranndaki 2018 yllk GSYH artnn tahmin band +/- 1 puan olarak öngörülmektedir.

Ayrca, yeni bir diplomatik kriz veya küresel finans piyasalarnda yüksek borçluluk nedeniyle

yaanabilecek sorunlar, yukardaki tahmin bandnn çok ötesinde olumsuz sonuçlar

dourabilecektir.

Amerika ile çinin ticaret savalarna son vermemesi ve aksine krizi derinletirmesi,

Brexitin anlamasz bir ekilde ksa zaman içerisinde gerçeklemesi burada yaplan tahminlerden çok daha olumsuz sonuçlar dourabilir.

Her durumda, yapsal reform-büyüme ilikisinin potansiyel büyümeye önemli bir katk salamas reform programnn salkl bir ekilde uygulanabilmesine baldr.

TÜSAD Ekonomik Aratrmalar biriminin çalmalar yapsal reformlarn doru önceliklendirilerek hayata geçirilmesi durumunda, orta vadeli büyümenin, arz yönlü olarak, 1.0-2.0 puan kadar yukar çkabileceini göstermektedir.

Ana Sayfaya Git