Büyüme rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ocak-mart dönemine ilişkin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5.0 büyüdü.

Haberler 13.06.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye ekonomisi 2016da yüzde 2,9 büyürken, yln son çeyreindeki büyüme yüzde 3,5 olmutu. Ekonomistler yln ilk çeyreinde büyümenin yüzde 3.5 civarnda gerçeklemesini bekliyordu. Gayrisafi yurtiçi haslay oluturan faaliyetler incelendiinde; 2017 ylnn birinci çeyreinde bir önceki yln ayn çeyreine göre zincirlenmi hacim endeksi olarak; tarm sektörü toplam katma deeri yüzde 3,2, sanayi sektörü yüzde 5,3, inaat sektörü yüzde 3,7 artt. Ticaret, ulatrma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamndan oluan hizmetler sektörünün katma deeri ise yüzde 5,2 artt.

HANEHALKLARININ TÜKETM ARTIYOR

Hanehalklarnn nihai tüketim harcamalar, 2017 ylnn birinci çeyreinde bir önceki yln ayn çeyreine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 5,1 artt. Devletin nihai tüketim harcamalar yüzde 9,4, gayrisafi sabit sermaye oluumu ise yüzde 2,2 artt.

Mal ve hizmet ihracat, 2017 ylnn birinci çeyreinde bir önceki yln ayn çeyreine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 10,6, ithalat ise yüzde 0,8 artt.

BAKANDAN DEERLENDRME

Maliye Bakan Naci Abal, Türkiye statistik Kurumu (TÜK) tarafndan açklanan yln ilk çeyreine ilikin büyüme rakamlarn deerlendirdi.

Hükümetin uygulamaya koyduu tevik ve destekler sayesinde ekonominin çarklarnn hzl dönmeye devam ettiini belirten Abal, geçen yln son çeyreinde yüzde 3.5 büyüyen ekonominin bu yln ilk çeyreinde de bu trendine devam ederek, bir önceki yln ayn çeyreine göre yüzde 5 büyüdüünü kaydetti.

Yatrmlar ve d talebin büyümeye pozitif katk yapmasnn da büyümenin kompozisyonu açndan olumlu olduunu vurgulayan Abal, unlar kaydetti:

Geçtiimiz yl büyümeye negatif katk yapan net ihracat ilk çeyrekte büyümeye pozitif katk yapmtr. lk çeyrekte yüzde 2.2 artan yatrmlar ise yln geri kalannda pekien siyasi ve ekonomik istikrar ile krediye eriim konusunda verdiimiz desteklerle büyümeyi daha çok destekleyecektir. lk çeyrekte özel tüketim harcamalar yüzde 5.1 artarken, kamu harcamalarndaki art yüzde 9.4 düzeyinde gerçeklemitir. Özel tüketim harcamalar, yaptmz dönemsel vergi indirimleri ile önümüzdeki çeyreklerde de ekonomik büyümeyi desteklemeye devam edecektir. Bugün açklanan büyüme verisi, hükümet olarak uygulamaya koyduumuz geçici vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu, KOSGEB, prim ötelemesi, yatrm tevikleri ve istihdam destekleri gibi mali teviklerin ne kadar yerinde olduunu bir kez daha göstermitir. Bu tevikler yatrm, üretim, ihracat ve istihdam artn desteklemi, iç talebi ivmelendirmitir

Ana Sayfaya Git