Çırak olarak başladı, şimdi 24 ülkeye sabun ihraç ediyor

Mardinli Şehmus Özdener, Hatay'da bir ustanın yanında sabun yapmayı öğrendi. Çırak olarak başladığı meslekte ustasını kaybeden Özdener, ustasının işletmeyi kendisine bıraktığını öğrendi. Bir anda büyük bir işletmenin başına geçen Özdener Mardin’de yürüttüğü çalışmalarla 24 ülkeye sabun ihraç etmeye başladı.

Haberler 18.05.2019 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde henüz çocuk denecek yata çalmak için Hataya giden ehmus Özdener, burada sabun üreten bir ustann yannda çrak olarak ie balad. Ksa sürede mesleinin tüm inceliklerini örenen Özdener, ustasnn vefat sonras bir süre Hatayda kalp ardndan Mardine döndü. Küçük bir iletmede sabun üretip satan Özdener, bir gün ustasnn çocuklarndan telefon ald. Ustasnn çocuklarnn bu ii yapamadklarn ve babalarnn da vasiyeti olarak iletmeyi kendisine devredeceklerini duyan Özdenerin hayat bir anda deiti. çrak olarak balad ite ustasnn da destei ile büyüyen Özdener, ürettii sabunlara ustasnn soy ismi olan Aselciolu ismini verdi. Katld tüm davetlerde soy ismini Aselciolu söyleyip ustasn yad eden Özdenerin en büyük hayali Mardini tüm dünyaya tantmak.

Mardini tantmak için yola çktm

Mardinde doal sabun ürünleri ile ksa sürede marka olmay baaran ehmus Aselciolu, ustasnn vasiyetini en deerli ekilde tamak için gece gündüz çaltn söyledi. Özdener, Ben 1998-2000 yl aras Hatayda çrak olarak baladm bu ie. çraklk zamannda ii çok çabuk kavramaya çaltm ve ii ilerletme amacm vard. Ustam da bana sürekli Sen bu ite çok baarl olacaksn ve bu iin hakkn vereceksin derdi. Bu ie baladm sürede Antakya, Hatay, skenderun ve Samandada meslei yapmaya baladm. lerleyen zamanda ustamn vefat ile Mardine döndüm. Döndükten belli bir süre sonra çocuklar beni arayp bizler babamn iini yürütemiyoruz ve babalarnn bana bu ii miras bana braktn ifade ettiler. Bütün haklarn üzerime vererek ben bu sabunlar Mardine tantmak için yola çktm. çrak olarak baladm iin ustas oldum. Yaptmz sabunlar 2018 yl ubat aynda Tarm Oscar ödülünü ald. Bu yl altn taç ödülünü aldk. Almanyada düzenlenen bitkisel ve yöresel fuarda düzenlenen yarmada dünya 3.lüünü Mardine getireceiz inallah dedi.

24 ülkeye yllk 200 tonluk ihracat

Mardinin doal bttm, eek sütü, menengiç gibi el yapm doal sabunlarn dünya pazarnda yerini aldn kaydeden Özdener, Yllk 150 ile 200 ton arasnda üretim yapyoruz. Younluk olarak yurt dna ihracat yapmaktayz. Bata Hong Kong olmak üzere ngiltere, Japonya, ran ve Iraka ihracat yapmaktayz. Sabunlarmz analiz ve MSY belgeleri ile beraber gönderiyoruz. Sabunlarmz 40 günlük bir süreçten sonra olumaya balyor. Mesela mee külünü 40 gün suda bekletiyoruz. Mee külü 40 gün suda bekledikten sonra sodyum suyu oluur, zeytin yana ve bttm suyuna koyulur sabun oluur ve hiçbir kimyasal madde içermez diye konutu.

107 çeit Sabun üretildi

Yaklak 107 çeit sabun ürettiklerini kaydeden Özdener, Ürettiimiz sabunlarn her biri Salk Bakanlna bildirildi. Sabunu yaparken dikkatli olunmas gerekir. çünkü sabuna ak lazm, sevgi lazm. Benim bunu yapmamn daha çok nedeni gençleri sabuna ve doalla altrmak eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git