Çalışanlar dikkat!

Raporlu çalışanlara çalışmadıkları sürenin ücreti ödeniyor. Ancak sürekli rapor alanlar dikkat etmeli, yoksa başı yanabilir.

Haberler 24.06.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalanlar açsndan yasalarmzda izin yapabilecekleri birçok alan bulunuyor. Yllk ücretli izinler dnda resmi tatiller, mazeret izinleri ve zaman zaman kullanlan idari izinler de bulunuyor. Bunlarn dnda bir de zorunlu olarak ie gelinemeyen anlar oluyor. Yani hastalk durumlar. Doktorlarn verdii raporlar iyerine gelmeme gerekçesi olarak kullanlyor. Buna iveren de itiraz edemiyor. Ancak en çok suistimal edilen konularn banda da rapor geliyor. Gerçek rahatszlklarn dnda mazeret izni alamayan ya da iten kaçmak isteyen çalanlar rapor alarak izin yapabiliyor. Yasalarmz iverenleri bu konuda koruyan düzenlemeler içeriyor. Yani sahte raporlar aslnda içinin ban yakabiliyor.

TATL SONRASI RAPOR

Sk sk alnan raporlar iyerindeki ileyii bozuyorsa, tatillerin arkasna taklan raporlar gibi kötü niyet tayorsa tazminatsz atlma bile gündeme gelebiliyor. Sk rapor ald için çkarlan bir çalann ie geri dönü davasn kazanmas da söz konusu olamyor.

SÜREKL ALINANLAR:

çalanlar 3-4 günlük raporlar sk sk alyor ve i akn bozuyorsa burada iveren için geçerli nedenle fesih imkan ortaya çkyor. veren içinin davranlarndan dolay geçerli nedenle i akdini feshetmeden önce yazl savunma almal. verenin ihbar ve kdem tazminat ödemesi yükümlülüü bulunuyor. Ancak iten çkartma geçerli nedene dayand için de ie geri dönü davas kazanlamyor.

SÜRES UZUN RAPORLAR:

Uzun süreli kesintisiz raporlarda ise raporun süresi iverene çeitli haklar veriyor. Bunlar arasnda iten çkarmak da var. Raporun ihbar süresini 6 hafta amas durumunda iveren için sözlemeyi hakl nedenle feshetme imkan douyor. Doum ve gebelik hallerinde ise farkl uygulama bulunuyor. Orada analk izinlerinden sonra süre balatlyor. Kdemi 6 hafta olan içi için ihbar süresi 2 hafta, 6 ay-1.5 yl olan için 4 hafta, 1.5 yl ile 3 yl arasnda olan içi için 6 hafta ve 3 yldan fazla kdemi olan içi için 8 hafta olarak belirleniyor.

HASTALIK DII RAPORLAR:

çalanlar rapor alma iini suistimal ediyorlarsa bu kez durum farkllayor. veren sk sk rapor alan ve bunu alkanlk haline getirip iten kaçma arac gibi kullanan içileri için gelen raporlar hakem hastaneye götürebilir. Eer içinin dürüst olmad tespit edilirse hakl nedenle derhal fesih ilemi yaplabilir. Üstelik içinin kötü niyeti olduu için burada tazminatsz iten çkarma da gündeme geliyor.

Ana Sayfaya Git