Çalışma hayatında belge zorunluluğu yaygınlaşıyor

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından aralarında tren makinisti, PVC doğrama montajcısı, iplik eğirme operatörü ve motosiklet bakım onarımcısının da olduğu 33 meslekte daha Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi

Haberler 05.10.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafndan aralarnda tren makinisti, PVC dorama montajcs, iplik eirme operatörü ve motosiklet bakm onarmcsnn da olduu 33 meslekte daha Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluu getirildi. Söz konusu mesleklerde 25 Eylül 2018den itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar çaltranlara cezai ilem uygulanacak.

MYK Bakan Adem Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli snfta yer alan mesleklerde mesleki yeterlilik belgesine sahip olunmasna önem verdiklerini belirterek, bu kapsamda ilk olarak aralarnda betoncu, duvarc, makine bakmcs ve tünel kalpçsnn olduu 40 meslek için 2015 ylnda belge zorunluluu getirildiini anmsatt.

Belge zorunluluu olan meslek saysn daha sonra 48e çkarttklarn hatrlatan Ceylan, 26 Eylülde Resmi Gazetede yaymlanan üçüncü tebli ile 33 yeni meslekte daha Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluu getirildiini bildirdi.

- Belgesiz içi çaltran cezalandrlacak

Ceylan, söz konusu meslekler arasnda tren makinisti, PVC dorama montajcs, iplik eirme operatörü ve motosiklet bakm onarmcs, otomotiv kaportacs, otomotiv montajcs, motor testçisi, makine montajcs ve otomotiv prototipçisinin de olduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

Söz konusu mesleklerde 25 Eylül 2018den itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar çaltrlamayacak. çaltranlar hakknda cezai ilem uygulanacak. Yeni 33 meslekle birlikte Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluu getirilen meslek says toplamda 81e yükseldi. Amacmz meslekleri ve bu meslekleri icra edenlerin standartlarn üst seviyelere çkartmak. Bunu baardmzda i kazas says düecek, üretimin kalitesi ise artacak.

- 225 bin çalan belge sahibi oldu

çalanlarn mesleki standartlarnn uluslararas seviyeye çkarlmasn amaçlayan MYK, yetkilendirdii kurulular araclyla çalanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi vermeye devam ediyor. Bugüne kadar 225 bin çalana belge veren Kurum, yl sonunda sayy 300 bine yükseltmeyi hedefliyor.

çalanlarn belgeye sahip olmas için yetkili kurulularca düzenlenen teorik ve pratik snavlarda baarl olmalar gerekiyor. Belge zorunluluu getirilen mesleklerle ilgili snav ve belge ücretleri devlet tarafndan karlanrken, snavlarda baarl olanlarn alaca Mesleki Yeterlilik Belgesinin uluslararas geçerlii bulunuyor.

Ana Sayfaya Git