Çalışanlar dikkat!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte çalışanlar ve işverenler arasında en çok konuşulan konuların arasında izinler geliyor. İş Kanunu mazeret izinlerini düzenlerken bu günlerin çalışılmış gibi sayılacağını söylüyor. Dolayısıyla ücret kesilmiyor. Mazeret izniyle ilgili düzenlemede bazı sınırlar var. Buna göre evlilik ve ölüm halleri mazeretten sayılıyor. Peki çalışanların mazeret izni hakkı da var mıdır? Bu süre memur ve işçide farklılık gösterir mi?

Haberler 29.06.2019 - 10:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaz aylaryla birlikte çalanlarla iverenler arasnda en çok konuulan konularn banda izinler geliyor. Yllk ücretli izinlerin dnda çalanlarn baka izin haklar da bulunuyor. Kanunu mazeret izinlerini düzenlerken bu günlerin çallm gibi saylacan söylüyor. Dolaysyla ücret kesilmiyor. Mazeret izniyle ilgili düzenlemede baz snrlar var. Buna göre evlilik ve ölüm halleri mazeretten saylyor.

MEMURLARIN DAHA FAZLA

Yasa içi için evlilikte sadece çalann düününü kabul ediyor ve 3 gün izin veriyor. Örnein; içinin çocuu evleniyorsa, bu mazeretten saylmyor. Evlilik izni memurlarda 7 gün olarak uygulanyor. Memur, çocuunun evlilii halinde de mazeret izni kullanabiliyor. Yasa içiler için anne, baba, e, çocuk ve karde ölümlerinin dnda mazeret izni alnmasn kabul etmiyor.

Ölümlerde içiye 3 gün mazeret izni verilirken, memurlar 7 gün izinli saylyor. Memurlar kaynpeder veya kaynvalide ile einin kardeinin ölümlerinde izin alabilirken, içiler alamyor. Yaplan sözlemelerde ya da toplu i sözlemelerinde bu konularla ilgili maddeler konularak sorun çözülüyor.

ENGELL çOCUU OLANA 10 GÜN

En az yüzde 70 orannda engelli veya sürekli hastal olan çocuu için içiye bir yl içinde 10 gün ücretli izin veriliyor. Bu hakk ebeveynlerden sadece biri kullanabiliyor. Ei doum yapan içi ise 5 gün izin kullanrken, bu hak memurlarda 10 gün uygulanyor.

AMAN DKKAT!

Yasada tarif edilmeyen ya da sözlemede olmayan gerekçelerle mazeret izni kullanlmas, hem ücretinizin kesilmesine, hem de belli artlarda tazminatsz iten çkartlmanza yol açabilir.

Ana Sayfaya Git