Çalışsa da yaşlılık aylığı alınabilinir

Anayasa Mahkemesi, hizmet akdine bağlı olarak çalışan sigortalının, SGK'den yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için çalıştığı işten ayrılmasını öngören kuralı iptal etti

Haberler 04.03.2021 - 09:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, hizmet akdine bal olarak çalan sigortalnn, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yallk ayl talebinde bulunabilmesi için çalt iten ayrlmas artn öngören kural anayasaya aykr buldu.

Resmi Gazetede yer alan karara göre, bavurucu, hizmet akdine bal olarak çalan sigortalnn yallk ayl talebinde bulunabilmesi için çalt iten ayrlmas artn öngören kuraln, çalma hak ve özgürlüünü ihlal ettii gerekçesiyle anayasaya aykr olduunu ileri sürdü.

Bavuruyu deerlendiren yüksek mahkeme, kuralda, hizmet akdine bal çalan sigortalya yallk ayl balanmas için SGKye yazl bavurudan önce çallan iten ayrlma koulunun öngörüldüünü, böylece sigortallk statüsünde meydana gelen deiikliin i yeri ile SGK kaytlarna salkl olarak ilenmesi ve sosyal güvenlik sisteminin düzenli bir ekilde ileyiinin salanmasnn amaçlandn belirtti.

Sigortalnn çalt iten ayrlmadan da pasif sigortal statüsüne geçirilerek prim ödemelerini buna göre düzenlenmesinin sosyal güvenlik sisteminin düzenli ileyii üzerinde olumsuz bir etki oluturmayacan bildiren Anayasa Mahkemesi, kararnda u ifadelere yer verdi:

Yallk ayl tahsis talebinde bulunan sigortalnn ya da SGKnin, tahsis talebinde bulunulduunu iverene bildirmesi ve SGK ile iveren kaytlarnn buna göre düzenlenmesi mümkündür.

Öte yandan 506 sayl Kanunun mülga 31. maddesi ile 5510 sayl Sosyal Sigortalar ve Genel Salk Sigortas Kanununun 42. maddesinde yallk ayl balanacak sigortallarn tahsis taleplerine SGK tarafndan gerekli belgelerin ve incelemelerin tamamland tarihten itibaren en geç üç ay içinde yazl olarak cevap verilmesi öngörülmütür.

tiraz konusu kural uyarnca sigortalnn yallk ayl talebinde bulunabilmesi için iten ayrlmas gerektii gözetildiinde kural, sigortalnn söz konusu üç aylk dönemi herhangi bir gelir elde etmeksizin geçirmek zorunda kalmasna neden olmaktadr.

Her ne kadar daha sonra aylk balandnda sigortalya aylk balanmayan dönemlerin ödemesi yaplabilmekte ise de bu durum sigortalnn aylar boyunca hiçbir gelir elde edememesinin neden olduu maduriyetleri tümüyle ortadan kaldrmamaktadr. Dolaysyla kural orantl deildir.

Anayasa Mahkemesi, bu gerekçelerle hizmet akdine bal olarak çalan sigortalnn, SGKden yallk ayl talebinde bulunabilmesi için çalt iten ayrlmas artn öngören kuraln anayasaya aykr olduuna ve iptaline karar verdi.

Ana Sayfaya Git