Cari açığa teknoloji freni

Dünyada yatırımların hız kestiği koronavirüs döneminde toplu açılışı yapılan 32'si İMES OSB'de, 8'i Makine İhtisas OSB'de yer alan 40 fabrika, teknoloji alanında yapılacak üretimle Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak.

Haberler 31.08.2020 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan dün açl yaplan 40 fabrikann, Türkiyenin da baml olduu alanlarda gerçekletirilecek yerli ve milli üretimle cari açn kapatlmasna önemli katk sunmas bekleniyor.

Dünyada yatrmlarn hz kestii yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn sürecinde 32si MES OSBde, 8i de Makine htisas OSBde bulunan 40 fabrikann açl dün Kocaelide yapld.

Dünyann en büyük dijital dönüüm ve yetkinlik geliim üssü olan MESS Teknoloji Merkeziyle ayn anda açl yaplan fabrikalar, makine, demir-çelik, kimya, plastik, inaat, metal, ambalaj, alüminyum, toplu tama ve elektrik gibi çeitli alanlarda faaliyet gösteriyor.

Fabrikalar arasnda dünyann en yeni döküm fabrikas, Avrupann kendi alannda en büyük makine parkuruna sahip fabrikas, Avrupann tek çat altndaki en büyük entegre ve akll kompresör fabrikas ve Türkiyenin en büyük aydnlatma fabrikas bulunuyor.

Otomotiv yan sanayisinde ilk defa yerliletirilecek ürünleri üretenler, paslanmaz çelik üretenler ve yüzde 100 ihracata çalanlar da fabrikalar arasnda yer alyor.

En fazla yatrm Parsan Makinadan

40 fabrika, yaklak 4 milyar TLlik yatrmla hayata geçirildi.

40 fabrika arasnda en fazla yatrm rakamna 1 milyar lira ile Parsan Makina Parça San. Tic. A sahip olurken, Parsan Makinay, 500 milyon lira ile EAE Elektrik Asansör End. A, yine 500 milyon lira ile Silvan Sanayi A, 480 milyon lira ile Yazc Demir çelik San. ve Tur. Tic. A, 300 milyon lira ile EAE Elektrik Asansör End. A, 260 milyon lira ile Dalgakran Makina San. ve Tic. A, 100 milyon lira ile Haskar çelik Boru Profil Metal leme San. ve Tic. A, 50 milyon lira ile Ar Global D Tic. A, 40 milyon lira ile Biel Metal leme Polimer Sanayi ve D Ticaret Ltd. ti., 38 milyon lira ile Som Kat ve Karton leme San. ve Tic. A takip etti.

En fazla istihdam EAE Elektrik Asansör End. Aden

40 fabrikann, dorudan 4 bin kiiye istihdam salamas planlanrken, dolayl olarak etkilenecek sektörlerle binlerce kiilik ilave istihdama da imkan oluturmas bekleniyor.

40 fabrika arasnda en fazla istihdam planlayan ise EAE Elektrik Asansör End. A olarak belirlendi. 600 kiiye istihdam salayacak EAE Elektrik Asansör End. Ayi, 550 kiilik istihdamla Parsan Makina Parça San. Tic. A, 545 kiilik istihdamla yine EAE Elektrik Asansör End. A, 400 kiilik istihdamla Dalgakran Makina San. ve Tic. A, 315 kiilik istihdamla Silvan Sanayi A, 260 kiilik istihdamla ONAT Alüminyum San. Tic. A, 110 kiilik istihdamla Haskar çelik Boru Profil Metal leme San. ve Tic. A izledi.

Makine htisas OSBdeki 8 fabrikann ihracat hedefi 500 milyon dolar

Makine htisas OSBde açl yaplan 8 fabrikann (Parsan Makina Parça San. Tic. A, EAE Elektrik Asansör End. A, Yazc Demir çelik San. ve Tur. Tic. A, EAE Elektrik Asansör End. A, Dalgakran Makina San. ve Tic. A, Haskar çelik Boru Profil Metal leme San. ve Tic. A, Ar Global D Tic. A ve Hibrit Bina Sistemleri A) yaklak yatrm bedeli 2,7 milyar lira olurken, yllk toplam 500 milyon dolar ihracat yapma hedefi bulunuyor.

MES Organize Sanayi Bölgesinde açlan 32 fabrikann (ARK Asansör Mak. ve Motor San. Tic. A, SUKAP Kimya Plastik Sanayi Ticaret A, Silvan Sanayi A, Poverplast Plastik Otomotiv D Tic. ve San. A, Uniplast Plastik ve Amb. Malz. San. Tic. Ltd. ti., Büyükolu n. Malz. ve San. D Tic. Ltd. ti., Kaya Kalp Erozyon, ER-EL Makina Yedek Parça malat San. Tic. Ltd ti., Eltesan Elektro Mekanik Soutma San. ve Tic. A, Bekta Metal San. ve D Tic. Ltd. ti., Fon Ambalaj San. ve Tic. Ltd. ti., Som Kat ve Karton leme San. ve Tic. A, ONAT Alüminyum San. Tic. A, Airbags Plastik Paz. San. ve Tic. Ltd. ti., Plastitek, Valbruna Paslanmaz çelik, Aris skele, Üçgen CNC Metal leme Sanayi ve Tic. Ltd. ti., Makfen, HÜBNER Toplu Tama Sistemleri Teknik çözümleri San. ve Tic. A.., Karaser Plastik San. ve Tic. Ltd. ti., Umar Makina Sanayi ve Ticaret A, tal End. Makinalar thalat hracat San. Tic. A, Rainas Elektrik ve Aydnlatma Malzemeleri malat ve San. Tic. Ltd. ti., Biel Metal leme Polimer Sanayi ve D Ticaret Ltd. ti., Normatek Vida Sanayi ve D Ticaret Ltd. ti., Sofitec TR Otomotiv, Primestrap, Atlantis Mühendislik Golf Peyzaj Tarmsal Sulama Sistemleri n. Taah. San. ve Ltd. ti, ltekno leri Tekn. Müh. ve Tic. A, Qfe Makine San. ve Tic. Ltd. ti. ve Aykom Kompozit ve Aydnlatma Erhan Aylanç) toplam yatrm deeri de 1 milyar lira olarak belirlendi. lerleyen süreçte burada 50 milyon dolar tutarnda ilave ihracat tutar ortaya çkmas bekleniyor.

10 projeye 1 milyar lira sabit yatrm

Bu arada, 40 fabrikann dünkü açl töreninde, Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan balatlan Teknoloji Odakl Sanayi Hamlesi Programnn ilk çarsna ilikin destek verilecek 10 projenin duyurusu da yapld.

Teknoloji Odakl Sanayi Hamlesi Programnn en temel amac, cari açk verilen kritik sektörlerdeki ürünleri yerli imkan ve kabiliyetlerle üretmek olurken, program kapsamnda ilk çar makine sektörüne yaplmt. Gelen bavurular arasnda sektöre seviye atlatacak 10 projenin destek kararnn tamamland bildirildi.

Buna göre, söz konusu projeler için 1 milyar liraya yakn sabit yatrm yaplacak. Projelerin Ar-Gesini TÜBTAK, yatrm harcamalarn KOSGEB finanse ederken, Sanayi ve Teknoloji Bakanl da stratejik devlet tevikleri verecek.

Destek verilecek projeler; robotik, eklemeli imalat, ileri malzemeler, çip teknolojisi, elektrikli ve insansz ulam sistemleri gibi konularda ön plana çkyor.

Firmalarn gerçekletirecei üretimle Türkiyenin teknolojik olarak da baml olduu sistemler yerli ve milli olacak.

Ana Sayfaya Git