Çarklar güneş enerjisiyle dönüyor

Diyarbakır OSB'de 15 fabrikada çarklar güneş enerjisiyle dönüyor

Haberler 29.03.2022 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) güne enerjisi santrali kuran 15 fabrikann çark yeil enerjiyle dönüyor.

Diyarbakr OSBde faaliyet yürüten 320 fabrikadan bazlar enerji maliyetini düürmek için güne enerjisi santrali (GES) kurmaya balad. lki 2016da kurulan santrallerin says devletin desteiyle 6 ylda 15e ulat.

GÜNE ENERJS SSTEM

Toplam 13,59 megavat gücüne ulaan santrallerden 3ü, Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumunun (TKDK) salad yüzde 65 hibe desteiyle kuruldu.

Öz sermaye, yatrm tevik belgesi ya da TKDK desteiyle yeil enerjiyle üretim yapan fabrikalar, kapasitesine göre enerji giderinde yüzde 30 ila yüzde 70 düü salad.

- Kurduumuz GES ile 1 milyon 200 bin lira karmz oldu

OSBde mermer fabrikasnn sahibi Özgür Bar Karakoç, yaklak 20 yldr mermer alannda faaliyet yürüttüklerini, üretimlerinin yaklak yüzde 40n ihraç ettiklerini söyledi.

Karakoç, iki farkl çatya 2 bin 240 panel yerletirdiklerini, güne enerjisi santrallerinin geçen yl temmuz aynda faaliyete geçtiini anlatarak, Santrali kendi cebimizden yapm olsaydk 450 bin dolar civarnda bir maliyetimiz olacakt. Yüzde 65ini devlet hibe etti. Bunun ciddi anlamda bize katks oldu. Yüzde 65 hibe ciddi bir rakam. dedi.

u anda fabrikamzda tükettiimiz enerjinin yüzde 60n yeil enerjiden kullanyoruz. Yllk ortalama 2 milyon lira civarnda elektrik faturamz geliyor. Bunun yaklak 1 milyon 200 bin lirasn yeil enerjiden karlyoruz. Dünyada enerji arz sknts yaanyor, haliyle bunu ülkemizde de yayoruz. Kurduumuz GES ile 1 milyon 200 bin lira karmz oldu. Bu para cebimizde kald. ifadelerini kullanan Karakoç, ülkedeki tüm sanayicilere güne enerjisi kullanmalarn tavsiye etti.

Karakoç, Böyle bir sistem kurduumuzda dardan alm azalacak. Bunun da sanayicilere, Türkiyeye yarar olacak. diye konutu.

K SANTRALDE YAKLAIK 250 BN DOLAR DEVLETN KATKISI OLDU

Alüminyum fabrikasnda mali danman Zafer Karagöz ise aldklar yatrm tevik belgesiyle fabrikada yerli 3,1 megavatlk iki GES kurduklarn söyledi.

lk santrali yaklak 670 bin dolara mal ettiklerini aktaran Karagöz, öyle devam etti:

Bunun yüzde 25ini öz kaynaklarmzla, kalann da finans kurulular ve bankalardan temin ettiimiz kredilerle saladk. kinci santralimizi de yaklak 990 bin dolara mal ettik. Bunun da yüzde 10u öz kaynaklarmzla kalann da yine banka ve finans kurulularnn kredileri ile saladk. Ayrca Sanayi ve Teknoloji Bakanlmzn salam olduu yatrm tevik belgesinden faydalandk. Bu belgeyle devletimizin salam olduu imkan yüzde 18lik KDV bedeli. Her iki santralde yaklak 250 bin dolar devletin katks oldu. Sanayiciler ya yatrm tevik belgesi ya da hibe desteklerle bu sistemi kurabilirler.

Aylk faturalarnn yaklak yüzde 30luk ksmn ürettikleri enerjiden karladklarn belirten Karagöz, bunun yllk hesaplandnda hem firmaya hem de ülkeye ciddi katma deer saladn kaydetti.

Karagöz, Aylk ortalama 2 milyon lira faturamz geliyor. Bunun ortalama 600 bin lirasn GESlerden kullanyoruz. Böylelikle yllk ciddi bir tasarruf etmi oluyoruz. Sanayicilerimizin, yatrmclarmzn güne enerjisine yönelmesinin hem ülke hem de yerli sanayinin gelimesi açsndan faydal olacan düünüyoruz. GES kurmay düünen tüm sanayicilere öneriyoruz. dedi.

Sistemin kendisini yaklak 4 ylda amorti edeceini anlatan Karagöz, Ürünün ömrünün 25 yl olduunu hesaplarsak firmamz buradan 21 yl boyunca kar etmi olacak. nsanln artk bu tür enerjilere yönelmesi lazm. Birey olarak da dünya için bir ey yapmamz lazm. Sanayiciler buradan balayabilir. Bu yönde admmz attk. eklinde konutu.

ENERJNN YÜZDE 70N GÜNETEN ELDE EDEBLYORUZ

Güne panelleri üreten irketin Projeler ve Satlar Direktörü Müjdat Bulu, yaklak 5 yldr faaliyet gösterdiklerini, el demeden imal ettikleri ürünleri yurt içine ve Orta Dou ülkelerine sattklarn belirtti.

Fabrikalarnn iki yerlekesinin çatsna güne enerjisi sistemini kurduklarn dile getiren Bulu, bunlarn birini öz sermayeyle dierini ise TKDKnin yüzde 65 hibe desteiyle gerçekletirdiklerini aktard.

Bulu, her iki santralin toplam kurulu gücünün yaklak 750 kilovat olduunu ifade ederek, unlar kaydetti:

Sistem, enerji maliyeti açsndan bize büyük avantaj salyor. Mevcut tarifelerle yllk 2 milyon lira enerji giderimiz oluyor fakat iki santralimizin yllk üretimiyle bunun yaklak 1 milyon 400 bin lirasn, yüzde 70ini güneten karlyoruz.

Salgn ve dünyadaki dier gelimeler nedeniyle petrol, doal gaz ve enerji fiyatlarnda büyük art yaandna dikkati çeken Bulu, firma olarak güne enerjisi santrali kurmaktan memnun olduklarn belirtti.

Ana Sayfaya Git