Çarşıda nakit evde kredi kartı

Ticaret Bakanlığının Tüketici Profili ve Bilinç Düzeyi Araştırma Raporu'na göre, tüketicilerin mağaza, pazar gibi yerlerdeki alışverişlerinde en çok kullandıkları ödeme yöntemi yüzde 60,8 ile nakit, internet alışverişlerinde ise yüzde 73,2 ile kredi kartı oldu.

Haberler 10.01.2022 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

Tüketiciler, fiziksel alverilerde nakitle, internet ve dier mesafeli yöntemlerle yaplan alverilerinde ise kredi kartyla ödemeyi tercih ediyor.

Ticaret Bakanl tarafndan hazrlanan Tüketici Profili ve Bilinç Düzeyi Aratrma Raporunda, tüketicilerin ödeme yöntemlerine ilikin bilgiye yer verildi.

stanbul, Ankara, zmir bata olmak üzere 26 ilde, 18 ya üstü 2 bin 250 tüketiciyle 2020 ylnda yaplan anket verileri analiz edilerek hazrlanan rapora göre, tüketicilerin maaza, pazar, dükkan gibi alverilerinde en çok kullandklar ödeme yöntemi yüzde 60,8 ile nakit oldu. nternet ve internet dnda mesafeli yöntemlerle yaplan alverilerde en çok kullanlan ödeme yöntemi ise yüzde 73,2 ile kredi kart olarak tespit edildi. Banka kart kullanm her iki alveri türünde de üçüncü en çok tercih edilen ödeme yöntemi olarak kaytlara geçti.

Cinsiyete göre bakldnda ise kadnlar ve erkeklerde maaza, pazar, dükkan alverilerinde kullandklar ödeme yöntemlerinin banda nakit öne çkarken, erkeklerin yüzde 65,6snn, kadnlarn yüzde 59unun bu ödeme yöntemini tercih ettii belirlendi.

Kadnlarn alverilerde kredi kart kullanmn yüksek olmas dikkati çekti. Maaza, pazar, dükkan alverilerinde kadnlarn yüzde 54,8i erkeklerin yüzde 54,6s kredi kartyla ödeme yapyor.

Harcamalar eitim düzeylerine göre incelendiinde, nakit kullanmnda ortaokul mezunu tüketicilerin yüzde 80,3 ile kredi kart kullanmnda ise üniversite ve üzeri eitim düzeyindeki tüketicilerin yüzde 65,5 ile ba çektii görüldü.

- Az gelirli daha az kredi kart kullanyor

lkokul mezunu ve alt eitim düzeyindeki tüketicilerin yüzde 66,9u nakit, yüzde 44,8i kredi kart, yüzde 32,7si banka kart ve yüzde 1,2si sanal kart kullanyor. Üniversite ve üstü mezuniyeti olan tüketicilerin yüzde 56,7si maaza, dükkan, pazar alveriinde nakit ödeme yaparken yüzde 65i kredi kart, yüzde 25,6s banka kart ve yüzde 1,3ü sanal karttan ödeme gerçekletiriyor.

Maaza ve dükkan alverilerinde gelir durumuna göre ödeme araçlarna bakldnda, en fazla kredi kart kullanan grubun yüzde 86,8 ile 6 bin lira ila 8 bin lira arasnda gelir düzeyine sahip tüketiciler olduu tespit edildi.

Tüketicilerde 2020 yl itibaryla 2 bin 21 lira ve alt gelir düzeyinde olanlarn alverilerinde nakit kullanm orannn dier gelir düzeylerine göre daha yüksek olmas da dikkati çekti. Bu gelir grubundakilerin yüzde 78,4ü nakdi, yüzde 40,5i banka kartn ve yüzde 16,2si kredi kartn kullanyor.

Ana Sayfaya Git