"Çatlamış topraklar" suya kavuşunca üretim de çiftçinin morali de arttı

GAP sayesinde çatlamış toprakların suya olan hasretinin dindiği Şanlıurfa'da, yükselen rekolteyle çiftçinin yüzü güldü.

Haberler 07.07.2020 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda yaplan yatrmlarla sulanabilir alanlarn artt anlurfada, üretim deseni ve miktarnda yaanan art ülke ekonomisine katk salyor.

Türkiyenin önemli tarm kentlerinden anlurfada sulanabilir tarm alanlarnn artrlmas amacyla Tarm ve Orman Bakanl öncülüünde yürütülen GAP kapsamnda Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce anlurfada verimli arazilerin suyla buluturulmasna devam ediliyor.

GAP kapsamnda yaplan Türkiyenin en büyük baraj ve sulama tünellerine sahip anlurfada, 4 milyon 300 bin dekar suyla bulutu.

Geçmite kuraklk yüzünden çatlayan topraklarn GAP sayesinde suyla bulumas hem üretimi hem istihdam artryor hem de üreticinin yüzünü güldürüyor.

DS 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, AA muhabirine, GAP eylem plan kapmasnda anlurfada tespit edilen 5 milyon dekarlk sulanabilir alann yüzde 80inin suyla bulutuunu söyledi.

Devam eden projelerin bitmesiyle sulamaya açlan alanlarn daha da artacan aktaran Gökçe, anlurfada yer alt suyu da dahil olmak üzere, TGEM arazisiyle yaklak 4 milyon 300 bin dekar sulanyor. anlurfada genel alann yüzde 80inin üzerinde bir sulama orann yakalam durumdayz. Projelerimiz ve inaatlarmz devam ediyor. dedi.

STHDAMA DA KATKI SAIYOR

Gökçe, suyla buluan verimli ovalarda ürün rekoltesinin arttna dikkati çekerek, öyle devam etti:

nsanlarn kuru tarma göre elde ettikleri gelir art 5 ila 6 kat arasnda deiiyor. Buna göre ürün deseni ve çeitlilii de deiiyor. Buras ayn zamanda mevsimlik tarm içisi olarak göç veren bir yer. Bu projeler tamamlanp bittikçe istihdama da büyük katks oluyor. Özellikle Suruçtaki çiftçiler tarm içisi olarak göç ediyorlard ama su geldikten sonra onlar da kendi tarlalarn ekip biçiyor, bu bizi çok memnun ve mutlu ediyor. Dier yönüyle de ortalama hektar bana 1 ya da 2 kiilik istihdam salanm oluyor. anlurfa genelinde projemiz tamamlandnda 1 milyon 200 bin kiilik istihdam salanmas hedefleniyor. ifadelerini kulland.

NET GELR ARTII 2,2 MLYAR LRANIN ÜZERNDE

DS Genel Müdürlüü tarafndan anlurfaya 2003 ila 2020 yllar arasnda 9 milyar liralk yatrmn gerçekletirildiini aktaran Gökçe, söz konusu yatrmlar sayesinde bölgedeki ürün deseni ve miktarnda da artlar yaandn bildirdi.

Gökçe, bölge çiftçisinin ekonomik gelirinin arttn aktararak, çiftçimiz göç olayndan vazgeçiyor, kendi tarlasnn sahibi olarak ekim biçim yapyor. kincisi kuru tarmdan elde ettii gelirini 5-6 kat artrarak ilave gelir art salyor. 2019 ylnda sulamaya açlm toplam sahada sadece sulamadan kaynakl net gelir art 2,2 milyar lirann üzerinde. dedi.

Daha fazla tarm alannn suyla bulumas için devam eden projelerinin olduunu aktaran Gökçe, çalmalarn aralksz sürdüünü sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git